woensdag 4 mei 2022

April wrap up

Ik heb echt het geheugen van een goudvis want ik dacht dat ik in april maar 2 boeken gelezen had.

Zegt Goodreads mij dat het er 7 waren en dan nog 6 boeken en 1 meer dan lijvige graphic novel...

Maar ik heb wel een boek van de maand - nu ik weer weet wat ik gelezen heb:

Was man von hier aus sehen kann - Mariana Leky

Dit boek kreeg echt alle lof op de bespreking van onze leesgroep en voor één keer kon ik er alleen maar in meegaan. Om te lezen en te herlezen, dit.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

Nog een viersterrenboek dat ik nog niet besprak:

De plek - Annie Ernaux

De Arbeiderspers, 1985 (oorspr. 1983)
107 p.
Vertaald uit het Frans: La place


Na het lezen van Het voorval en het aankopen van De jaren (nog steeds niet gelezen), vond ik het tijd om nog een werk(je) van Annie Ernaux te lezen en de keuze viel op De plek, het boek waarin ze het over haar vader heeft.

Deze roman staat bol van frustraties, het zich niet op zijn plek voelen, een buitenstaander zijn... De vader van Ernaux groeide op in bittere armoede en Annie zelf in relatieve armoede waar steeds de vrees bestond dat het ooit gedaan kon zijn en er nooit opgelucht kon geademd worden. Haar vader (en zij tot op zekere hoogte ook) had steeds het gevoel dat hij er niet bij hoorde. Of toch zeker niet bij de "verfijndere" mensen wat zich uitte in een raar taalgebruik en ook liever zwijgen in het bijzijn van wie "beter" was om niet op te vallen.

Annie Ernaux heeft zich aan dat milieu weten te ontworstelen door te gaan studeren maar daardoor ontstond er ook een kloof tussen haar en haar ouders omdat zij ineens tot een andere sociale klasse ging behoren en zij er ineens ook niet echt meer bijhoorde thuis.

In haar nu gekende afstandelijke stijl (hoor mij bezig: "gekend" na 2 werken van haar gelezen te hebben) weet ze de lezer heel diep te raken en ga je ook over je eigen situatie nadenken want eerlijk? Hoe ze haar ouders beschrijft, verschilt niet erg van hoe ik mijn grootouders heb ervaren... 

Vier sterren.

Nog een viersterrenboek dat een bespreking kreeg:

L'enfant océan - Jean-Claude Mourlevat

Mijn bespreking kan je hier lezen.

Er verscheen ook nog een bespreking van een boek met 3.5 sterren op mijn blog:

The house in the cerulean sea - T.J. Klune

Mijn bespreking kan je hier lezen.

En dan had ik ook nog 2 stinkers met slechts 2 sterren:

Gwendy's magic feather - Richard Chizmar

Mijn bespreking kan je hier lezen.

Monsters - Barry Windsor-Smith

Sherpa, 2021
363 p.
Vertaald uit het Engels: Monsters


Deze meer dan lijvige en in een formaat dat het bijna onmogelijk maakt om hem comfortabel te lezen graphic novel werd afgestraft met 2 sterren. En nee, niet omwille van dat formaat. Had de inhoud wat meeslepender geweest, dan had ik daar over kunnen kijken.

Dit belandde op heel wat stripeindejaarslijstjes vorig jaar als grote aanrader en daarom wou ik hem zeker een kans geven. Je weet nooit dat je een onverwachte parel tegenkomt. Maar dit was zelfs geen opgeblonken drol...

In twee verhaallijnen volgen we deels een man die wordt opgenomen in een militair experiment en er als monster uitkomt en deels zijn vader die van WOII terugkomt met heel wat mentale bagage en zijn gezin terroriseert. 

Maar dit was zo saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaai, niet te geloven. De tekenstijl is daarnaast ook zo druk (hoewel gewoon in zwart/wit) dat mijn ogen er op den duur pijn van deden. Dat in het deel van de vader ook hele pagina's van het dagboek van de moeder staan die handgeschreven zijn en niet zo heel leesbaar, bracht ook een zekere vermoeidheid met zich mee.

Nee, dit was het toch niet en zou - moest ik dat opstellen - in mijn lijstje met slechtste strips van het jaar terechtkomen. Het kreeg nog twee sterren omdat Barry toch veel werk in dit ding gestoken heeft.

En daarmee heb ik toch 6 boeken (in 4 verschillende talen!) gelezen en een afrader van jewelste qua graphic novel in april.

Alles wat ik las in april.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten