zondag 29 mei 2022

Kijktip: Downton Abbey : a new era

Een nieuwe film van Downton Abbey, 3 jaar na de vorige? Daar moest ik bij zijn!

Al was het maar om de hele Crawleyclan terug te zien, Violet op kop. Natuurlijk.

In Downton Abbey: a new era volgen we 2 verhaallijnen, die letterlijk - het kan niet meer in your face zijn - een nieuw tijdperk aankondigen.

Er is enerzijds het feit dat Violet (een nog altijd even spitante Maggie Smith) een villa in het zuiden van Frankrijk geërfd heeft en die aan haar achterkleinkind Sibbie wil schenken omdat zij degene is die er het minst fortuinlijk zal uitkomen op het eind. En het gros van de familie, met een heel legertje personeel in hun zog, trekt naar de Franse Rivièra om er de villa te gaan bekijken en de weduwe van de gulle schenker te overtuigen om de erfenis te laten doorgaan. 

Hier krijgen we prachtige vakantiebeelden in een droom van een villa aan zee en heel wat komische momenten met vooral Carson die geen "luchtigere" kledij wil aantrekken in de moordende hitte daar.

Mary blijft daarentegen op Downton Abbey omdat er een vraag gekomen is om een stille film op te nemen in en op het landgoed. In een aanvankelijk enthousiasme heeft ze daar ja op geantwoord. En aangezien we in 1928 zitten, de overgangsperiode van stille naar gesproken film, wordt dit ook verwerkt in het verhaal. Het was ook een hachelijke tijd voor acteurs toen - vooral dan degenen die geen stem hadden waar mee uitgepakt kon worden. En dat komt dus aan bod. Mij deed deze verhaallijn vooral denken aan Singin' in the rain, maar soit, 't was plezant.

Er zijn natuurlijk ook nog wat zijverhaaltjes want zowat iedereen in de gigantische cast ('t is bijna Game of Thrones aan het worden!) moet haar/zijn momentje krijgen. En da's ok, maar iemand die nog nooit een aflevering van Downton Abbey gezien heeft, wordt er middenin gegooid en zal 125 minuten lang niet weten wat er aan de hand is. Maar wat zou zo iemand bij deze film zitten doen? Dit was in feite niet meer dan fans geven wat ze willen. En da's helemaal niet erg.

Ik heb zitten genieten van de avonturen van de familie Crawley in Frankrijk en op een filmset. Meer moest dat niet zijn. Maar een derde film gaat er niet meer in zitten, da's wel duidelijk na afloop.

En als die derde film er toch zou komen? Dan zit ik terug in de zalen. Of wat dacht je?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten