dinsdag 7 juli 2020

Juni wrap up


En juni was weer een minieme leesmaand na het "succes" van mei...

Ik las slechts 6 dingen: 4 boeken en 2 strips. En daar kan ik toch een boek van de maand uit halen:

Comedy queen - Jenny Jägerfeld

Ploegsma, 2019
194 p.
Vertaald uit het Zweeds: Comedy queen

Sasha is bijna twaalf en heeft 6 maanden geleden haar moeder verloren. Die pleegde zelfmoord na een lange periode van depressie en dat laat natuurlijk zijn sporen na bij haar dochter...

Doordat heel wat mensen zeggen dat Sasha helemaal zoals haar moeder is, stelt ze voor zichzelf enkele leefregels op die compleet ingaan tegen wat haar moeder leuk vond of deed. Het laatste puntje op haar lijst is stand-up comedian worden, zodat vooral haar vader nog eens zou kunnen lachen.

Naarmate het boek vordert, wordt meer en meer duidelijk dat Sasha haar eigen regels niet kan volhouden en dat ze zichzelf en haar moeder leert aanvaarden.

Een prachtig jeugdboek, zoveel is zeker en aangezien ik niet veel meer gelezen heb in juni dat er naast kon staan, met recht mijn boek van de maand.

Vier sterren.

Nog eentje met vier sterren:

Spoken - Raina Telgemeier

Condor, 2020
245 p.
Vertaald uit het Engels: Ghost
s

Wil het wat zeggen als de twee hoogst gequoteerde boeken van de afgelopen maand kinderboeken zijn?

Misschien niet, maar 't is toch zo.

In de graphic novel Spoken volgen we Kate die met haar gezin verhuist naar een - in haar ogen - onguur stadje omdat de lucht daar beter is voor haar zusje Maya die muco (die term gebruiken ze blijkbaar niet in Nederland want het gaat de hele tijd over "taaislijmziekte" in het boek) heeft.

Ze vindt het vreselijk om haar vrienden achter te laten en aan Maya heeft ze ook niks: die stuitert door het leven ondanks haar ziekte en lijkt het niet te beseffen dat haar zus het moeilijk heeft door de gedwongen verhuizing.

En eens ze het stadje beginnen te verkennen, blijkt dat daar een hele feestcyclus rond de eerste november bestaat, met ook geesten die zich tussen de levenden begeven. Ik kreeg serieuze Coco-vibes vanaf dan, maar da's niet erg. De strip mag gerust naast deze film staan en is even hartverwarmend.

Nog vermeldenswaardig omdat hij op de shortlist van de Women's Prize staat:

Hamnet - Maggie O'Farrell

Nijgh & Van Ditmar, 2020
398 p.
Vertaald uit het Engels: Hamnet


Ik probeer elk jaar toch een paar boeken uit de shortlist te lezen (lukt mij de ene keer beter dan de andere) en dit is het eerste boek voor dit jaar.

De roman wordt volgens mij wel een beetje verkeerd in de markt gezet door te beweren dat het over de zoon van Shakespeare gaat die slechts 11 jaar werd en waar we verder niet veel over weten.

Hamnet en zijn dood zitten inderdaad in dit boek, maar het gaat hier eerder over zijn moeder en tweelingzus en hoe zij met het verlies van Hamnet (wat eigenlijk dezelfde naam is als Hamlet, die werden destijds naast elkaar gebruikt) omgaan. 

Maar vooraleer hij sterft, volgen we om en om een hoofdstuk over zijn moeder en zijn zus. Zijn moeder Agnes - waar eigenlijk ook niet veel van geweten is - blijkt in het boek één of ander woudmens te zijn dat aan kruidengeneeskunde doet en ook wel wat bovennatuurlijke gaven bezit. Als je daar in mee kan gaan, is dit best ok in het boek. Zus Judith ziet zichzelf als een eenheid met haar broer, tot hij sterft.

Ik heb het boek wel graag gelezen, maar de waanzin waarin Agnes verglijdt na de dood van haar zoon was er mij ver over. Het stak mij op den duur tegen om haar gedachten te lezen. Maar ja, ik heb dan ook geen kinderen en ben eigenlijk stiekem blij dat ik zo'n dingen niet moet meemaken.

3.5 sterren omdat ik er toch geen waw-gevoel aan overhield.

Alles wat ik las in juni.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten