woensdag 10 april 2019

Maart favorites


Maart, de maand waar ik mij weer miserabel voelde, maar jammer genoeg niet miserabel genoeg om gewoon eens een paar dagen uit te zieken thuis. Dikke pret op het werk met andere woorden...

Wat is daar het gevolg van? Blijkbaar dat ik heel veel films bekijk.

In maart waren dat er maar liefst 20, zowel thuis als in de bioscoop.

Op eigen houtje en met mijn eigen geld belandde ik maar liefst 3 keer in de cinema.

Jawel, zoals ik al aankondigde, ging ik 2 keer kijken naar Captain Marvel. Daarmee was mijn honger naar deze nieuwe superheldin gestild en nu kijk ik met veel verwachting uit naar Avengers: Endgame dat er eind deze maand zit aan te komen.

Mary queen of Scots draaide twee keer in mijn favoriete bioscoop en ik ging naar de tweede voorstelling kijken. Jammer genoeg voldeed dit kostuumdrama met twee prijsbeesten van actrices in de hoofdrol (Soairse Ronan en Margot Robbie) niet helemaal aan mijn verwachtingen. Ik vond de film eigenlijk een beetje saai...

In het kader van mijn werk ging ik naar de visiedag van JEF in de Studioskoop en dat was een hele dag lang kinder- en jeugdfilms kijken. Niet slecht om de dag door te brengen.

Daar zag ik 3 films:

Wallay is een Franse film over Ady die, nadat hij het wat uithangt met zijn vrienden, op "vakantie" gestuurd wordt naar Burkina Faso bij zijn oom. Het plan is om hem weer wat fatsoen en moraal bij te brengen want anders kan het wel eens slecht met hem aflopen.
Ady komt terecht in een wereld waar elektriciteit niet vanzelfsprekend is, het internet het meer wel dan niet laat afweten en familie boven alles staat. Zijn oom wil hem laten werken op een vissersboot, maar dat weigert Ady aanvankelijk. Rust vindt hij bij zijn oma, hoewel ze elkaar niet verstaan. Dit was een mooie coming of age film. Niet meer of niet minder.

Daarna was het de beurt aan Binti, een Vlaamse film die momenteel in de bioscopen loopt. Hierin volgen we vader Jovial en dochter Binti die zonder papieren in België verblijven. Na een razzia in het kraakpand waar ze wonen, komen ze bij Elias en zijn mama terecht. Die laatste twee nemen hen op in hun gezin, maar er blijft gevaar op de loer liggen.

Binti is een heel kleurrijk sprookje, doorspekt met de youtubefilmpjes die Binti voor haar kanaal maakt en later ook voor het okapikanaal van Elias. Jong geweld Bebel Tshiani Baloji steelt de show als Binti en het feit dat haar echte vader Baloji ook haar filmvader is, maakt de relatie tussen die twee levensecht. Heb je kinderen in jouw leven? Ga dan zeker naar Binti kijken!

Als laatste kwam Ce magnifique gâteau! aan de beurt, een Belgische stop motionfilm van een uur die ook al in de zalen draaide eind vorig jaar. We krijgen een vijftal korte verhaaltjes te zien die onderling samenhangen en allemaal iets te maken hebben met de koloniale geschiedenis van België in Congo.
Mooi gemaakt, poëtisch en eigenlijk niet geschikt om tieners voor te schotelen want die vervelen zich dan dood, is dit een prachtig stukje Belgische cinema.

Het weekend nadat ik Captain Marvel gezien had, bekeek ik nog twee films met Brie Larson. Ik vond het namelijk jammer dat ik haar enkel nog maar in Room gezien had en die film was mij wat slecht bevallen (iets van de verfilming van een favoriet boek die er niet aan kon tippen):

Over Short Term 12 schreef ik het volgende op facebook:

Short Term 12 is een prachtige film, met een knap acterende Brie Larson als een begeleidster in een jongerenhome die zelf even - of nog meer - beschadigd is als de jongeren die ze onder haar hoede heeft. Aanrader dus.

Kong: Skull Island vond ik op Netflix. Brie Larson heeft niet veel te doen in deze film die er enkel op uit is om zo veel en zo groot mogelijke actiescènes en ontploffingen op het scherm te brengen. Maar ze is wel het hart van de film, want Kong is door haar gefascineerd en redt haar zelfs van de verdrinkingsdood. Toch is het maar een domme film.

Nog op Netflix probeerde ik naar Titans te kijken (kon mij niet grijpen) en ben ik toch al 6 afleveringen ver geraakt in The Umbrella Academy (die ga ik uitkijken).

Deze comicbookverfilming (eens niet van Marvel of DC) gaat over 7 geadopteerde kinderen van dezelfde familie waarvan er 6 superheldenkrachten hebben en de laatste niet. Het is een heerlijk donkere serie waarin Ellen Page gewoon Ellen Page speelt en er genoeg geheimen en moordlust te vinden zijn om mij tevreden te houden.

Het laatste weekend van maart was Predator-weekend bij mij, ik bekeek namelijk 2 films uit de franchise:

Op zaterdag bekeek ik AVP en op zondag Predators. Beide films stonden al geruime tijd op mijn decoder en ik vond het tijd geworden om er eens een blik op te werpen.

Allebei waren het nogal onnozele actiefilms waarbij telkens de zowat enige vrouw in de groep op het einde overbleef. Dat laatste kan ik alleen maar toejuichen. En die onnozelheid was ook welgekomen, soms heb je gewoon nood aan zo'n films...

Er werd ook 2x gequizd in maart:

Bij de Damvallei quiz werden we derde (op 24 ploegen) wat ons doel was want er waren slechts 3 geschenkmanden met koeken (de rest was rommel) en daar wilden we er eentje van.

Bij de 17de Kwatrechtse quiz deden we het ook niet slecht: vierde op 54 ploegen en daar waren de prijzen alleen maar drank, dus maakte het eigenlijk niet zo veel uit. We doen het hier voor de eer.

Na de visiedag van Jef sprong ik ook nog even binnen bij Flying Tiger in Gent en daar kocht ik mij de allerschattigste kattenschaaltjes:

Het roze op pootjes is eigenlijk een voederbakje voor de kat, maar je kan het ook op andere manieren gebruiken. Zoals je ziet.

Eindigen doe ik met een kleine book haul:

Tove Jansson groeit zo stilletjes aan uit tot een favoriete auteur en The summer book is zowat het boek dat het hoogst aangeschreven staat van haar schrijfsels voor volwassenen. Je kan het niet meer verkrijgen in het Nederlands (het bestaat wel), dus bestelde ik het in het Engels.

De trade van The life of Captain Marvel bestelde ik naar aanleiding van de film over deze superheldin en heb ik ondertussen al gelezen. Schouderklopje voor mezelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten