zondag 3 juni 2018

Mei wrap-up


Toch raar, naar mijn gevoel heb ik helemaal niet zoveel gelezen in mei, maar Goodreads zegt mij dan weer dat ik 19 dingen gelezen heb: 5 boeken en 14 strips. En voor 1 keer waren dat 5 "normale" boeken, dus geen flinterdunne dingetjes. Eentje ging zelfs over de 500 pagina's, niet normaal.

Ik vraag mij nu af of ik dit jaar elke maand op het einde ga verschieten van wat ik gelezen heb. Spannend...

Zoals altijd begin ik met met mijn boek van de maand:

Nimmernacht - Jay Kristoff

Mijn bespreking kan je hier lezen.

Dit boek overviel mij gewoon... Ik had er al heel wat over gehoord en gelezen, maar dacht dat het boek mij niet zou liggen wegens te bizar/kinderachtig/whathaveyou. Was ik even mis! Kinderachtig kan je dit boek moeilijk noemen. Bizar wél, maar dan op een goeie manier.

Nu is het koortsachtig wachten op de vertaling van boek 2, Godsgrave (wat dan Godsgraf zal worden waarschijnlijk).

Een mooie tweede deze maand werd Het literaire aardappelschiltaart genootschap van Guernsey - Mary Ann Schaffer & Annie Barrows

Mijn bespreking kan je hier lezen.

Dit boek las ik in 2 dagen uit, zo hard wou ik weten wat er juist allemaal gebeurd was op Guernsey tijdens de tweede wereldoorlog. Een aanrader, zoveel is zeker.

Dat waren mijn 2 viersterrenboeken, ook de boeken met 3.5 sterren kregen een bespreking:

Een soort van liefde - Alicja Gescinska

Mijn bespreking kan je hier lezen.

Home fire - Kamila Shamsie

Mijn bespreking kan je hier lezen.

Bij de strips vielen er zelfs 5 (vijf!) sterren te rapen:

Wereldwijven - Pénélope Bagieu

Mijn bespreking kan je hier lezen.

Dit boek verscheen natuurlijk in het hele kielzog van boeken over vrouwen die de geschiedenis veranderd hebben, maar zal zeker héél hoog in mijn strip top 10 van dit jaar eindigen.

Viersterrenstrips:

In het begin was er woede... (Shi, 1) - Zidrou & José Homs

Deze nieuwe reeks speelt zich af in Victoriaans Engeland (en een beetje in onze tijd) en hoewel het nog niet helemaal duidelijk is waar dit over gaat, is het wel overduidelijk dat vrouwen centraal staan in deze strip. Je hebt de Engelse Jennifer die niet akkoord is met de rol van de vrouw in de maatschappij, de Japanse Kitamakura die als curiosum op de expo in Londen stond en het straatmeisje Pickles. Hoe hun verhalen samen komen en wat de hedendaagse intro er mee te maken had, leren we wel in de volgende delen.

Nog een kanshebber om hoog te eindigen dit jaar.

Paper girls, volume 4 - Brian K. Vaughan & Cliff Chiang

Hier kan ik écht niet veel over zeggen zonder te spoileren, maar ze zijn weer op goede weg!

La dama de la muerte 1-2 (Lady Mechanika) - Joe Benitez & M.M. Chen

Lady Mechanika blijft me verbazen. We weten nog steeds niet waar ze vandaan komt en wie haar "gemaakt" heeft, maar het blijft boeiend.

In dit tweeluik reist ze naar Mexico waar ze in de festiviteiten rond el dia de los muertos terechtkomt, maar Coco this isn't!! Het is regelrechte horror met momenten en ik moest toch af en toe even wegkijken want het is wel heel grafisch soms...

Barbaars carnaval (Rio, 3) - Louise Garcia & Corentin Rouge

Nog zo'n reeks die gewoon constant goed blijft. In deel 1 volgen we straatschoffie Rubius en zijn kleuterzusje Nina, in deel 3 zijn we al meer dan 10 jaar later.

Straatbendes, afrekeningen in het milieu, seks en geweld, Rio heeft het allemaal. In deel 3 zelfs met het carnaval als achtergrond...

Er was ook een tweesterrenstrip:

De zeven vloeken (Nero) - Kim Duchateau

Weerom uit de Standaard Uitgeverij stal, maar ze geven - om mensen om de tuin te leiden - een andere naam aan de imprint.

Onder de naam Matsuoka willen ze strips uitgeven waaronder Nero, getekend door andere tekenaars. Als eerste dus Kim Duchateau.

Nu ben ik nooit fan van Nero geweest - te volks en te politiek - en hier deed het bij mij ook niets. Het verhaaltje was onnozel (Nero wordt behekst en hij moet zeven vloeken van misdadigers "vangen" of hij zal sterven) en Kims tekenstijl zat soms dicht en soms mijlenver van Sleen af.

Nope, geen hoogvlieger bij mij.

Alles wat ik las in mei.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten