dinsdag 8 mei 2018

Wereldwijven 1 - Pénélope Bagieu


Scratch, 2018
141 p.
Vertaald uit het Frans: Culottées

Ik zal maar al meteen met de deur in huis vallen: mijn eerste vijfsterrenboek van 2018 is een feit!

Aanvankelijk dacht ik dat ik deze compilatie over 15 vrouwen die elk op hun eigen manier de geschiedenis (een beetje) veranderd hebben maar niks zou vinden.

Soortgelijke projecten schieten als paddenstoelen uit de grond, met als bekendste voorbeeld Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes. Ik dacht dus meer van hetzelfde te krijgen.

Maar was ik eventjes mis...

Waar de rest van dit soort boeken zich richt op meisjes (m.a.w. kinderen) en alles nogal heel rooskleurig voorstelt, is dit een strip voor volwassenen die het niet schuwt om ook de lelijke kanten uit het leven van deze vrouwen te belichten. Zo is het verhaal van de Liberiaanse Leymah Gbowee met momenten serieus gruwelijk - dat ze in 2011 de Nobelprijs voor de vrede kreeg, is dan dubbel en dik verdiend.

Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik de meeste vrouwen uit dit stripalbum niet kende. Ik had enkel al gehoord van Josephine Baker (wie niet), Margaret Hamilton (indien niet gehoord, dan zéker gezien) en Tove Jansson (ja, ook mijn nieuwe favo schrijfster krijgt haar segmentje).

Het is een mooie verzameling vrouwen geworden en elk levensverhaal is meer dan de moeite waard. Dit is een boek om te lezen en te herlezen. Dat de tekenstijl dan nogal gestilleerd is, neem ik er graag bij.

Bij elke vrouw krijg je een pagina of 5 met hun levensverhaal:

Hierboven twee pagina's over Josephina van Gorkum, die zich afzette tegen de verzuiling in de Nederlandse maatschappij van de 19de eeuw en die tot in de eeuwigheid met haar man verbonden zal blijven.

Daarna krijg je een tekening over twee volle pagina's in soms felle kleuren die het leven van de vrouw die er aan voorafging treffend weet te plaatsen:

Dubbele pagina over Nzinga, die de Portugezen uit Angola wou verjagen.

Zoals ik in het begin al zei: vijf sterren voor deze schitterende strip.

In het Frans verscheen ook een tweede deel. Dat ze dat maar snel vertalen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten