dinsdag 1 mei 2018

April wrap up


April werd weer een gigantische leesmaand. Maar liefst 21 items gingen door mijn handen: 5 boeken en 16 strips.

Vijf van deze items kregen vier sterren, 12 kregen er drie en er waren maar liefst vier (!!) dingen die slechts twee sterren kregen...

Mijn boek van de maand wordt het volgende:

Sing, unburied, sing - Jesmyn Ward

Mijn bespreking kan je hier lezen.

Andere viersterrenboeken:

Obsidio - Amie Kaufman en Jay Kristoff

De bespreking kan je hier lezen.

De Moemins en de grote overstroming - Tove Jansson
De komeet komt eraan - Tove Jansson

Clavis, 2014 (oorspr. 1945)
52 p.
Vertaald uit het Zweeds: Småtrollen och den stora översvämningen

Clavis, 2007 (oorspr. 1946)
159 p.
Vertaald uit het Zweeds: Kometen kommer

In april begon ik met het lezen van de Moeminboeken. Deze reeks is razend populair in de Scandinavische landen en zelfs tot in Japan zijn ze er weg van. De boeken zijn in het Nederlands vertaald, maar hier lijken ze niet echt aan te slaan...

De Moemins en de grote overstroming is het eerste boek in de reeks en werd al in 1945 geschreven door de Zweedssprekende Finse auteur Tove Jansson. Haar figuurtjes lijken nog het meest op witte nijlpaardjes en beleven allerlei kleine avonturen, wat de boeken heel gezellig maakt.

In het eerste boek gaat Moem met Mamamoem op zoek naar een plek om te wonen, want Papamoem zijn ze ergens kwijtgeraakt. Onderweg komen ze allerlei figuren tegen en het is Snif die uiteindelijk bij hen zal blijven wonen.

Als eerste kennismaking kon dit boekje wel tellen. Je wordt namelijk meteen verliefd op Moem en zijn entourage.

Ik las ook het tweede boek, De komeet komt eraan, en dat kreeg van mij drie sterren - wat zeker niet slecht is. Momenteel ben ik bezig in het derde boek, De hoed van de tovenaar, terug gevuld met allerlei avonturen.

Leven en dood (Walking dead, 24) - Robert Kirkman e.a.
Geen weg terug (Walking dead, 25) - Robert Kirkman e.a.

Silvester, 2017
144 p.
Vertaald uit het Engels: Life and death

Silvester, 2017
136 p.
Vertaald uit het Engels: No turning back

Eindelijk las ik de twee laatst in het Nederlands uitgebrachte delen van Walking dead (ze verschenen al in december). We blijven nog steeds voor op de tv-serie, maar in het Engels zijn er al 29 delen te verkrijgen, we hebben dus nog wat inhaalwerk te doen.

In Leven en dood maken we verder kennis met de nieuwe dreiging die op Rick en de zijnen afkomt en het volume eindigt op een manier dat je niet anders wil dan verder lezen.
Vier sterren.

Dat verder lezen gebeurde in Geen weg terug, maar we vervallen daar terug in oeverloos gepalaver tussen de personages waardoor de interesse begint te zakken. Hiervoor nog drie sterren.

Een driesterrenboek dat een bespreking krerg:

Tschick - Wolfgang Herrndorf

Bespreking kan je hier lezen.

Dan waren er een paar ouwe getrouwen die jammer genoeg slechts twee sterren kregen...

Thorgal is echt mijn favoriete stripreeks (daar heb ik het al genoeg over gehad), maar de spin-off reeks De jonge jaren is dat allesbehalve... Slive is al het vijfde deel hierin en de reeks kan me nog steeds niet overtuigen. Er werd in dit album ook teruggegrepen naar albums uit de spin-off reeks Wolvin, maar die speelt zich zo'n 30 jaar later af!

Solo was voor mij een grote ontdekking in 2016, maar dit derde album van de Kannibalenkronieken was een grote teleurstelling. Twee miniverhaaltjes van 2 pagina's en daarna enkel artwork. Zijn geld en mijn tijd niet waard...

Het dertiende album van Lady S. stelde ook teleur. In De judaskus moet Shanja een Afrikaanse oorlogsmisdadiger gaan ontvoeren uit zijn ambassade in Parijs, maar het is echt dodelijk saai. En het land van herkomst steeds als Mawali aanduiden is echt enorm verwarrend.

Het absolute dieptepunt van mijn leesmaand kwam terug uit de stal van Standaard Uitgeverij (hoe kan het ook anders?):

Ik las nummers 256 en 257 van de hernieuwde Rode Ridder en hoewel ik nog enige mildheid aan de dag legde voor Het offer (drie sterren), kreeg De onmogelijke opdracht toch terug 2 sterren van mij...

Het is nu maar te hopen dat deze reeks niet wordt verdergezet want deze - vreselijke - cyclus is nu eindelijk ten einde. Spoiler: Johan heeft zijn joie de vivre terug en dat stomme personage Alys is eindelijk dood.

Alles wat ik las in april.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten