zondag 12 november 2017

Star Trek : dark passions, book two - Susan Wright


Pocket books, 2001
200 p.
Niet vertaald

Onder het motto: als we het eerste deel gelezen hebben, moet het tweede wel volgen.

In Dark passions, book two gaat het verhaal uit book one gewoon verder. Waarom die niet als 1 volume werden uitgegeven, is mij een raadsel - en dan ook weer niet: verkopen, verkopen, verkopen. Samen gaat het hier over 432 pagina's in klein formaat uitgegeven, als het formaat iets groter was geweest, zouden het zelfs zoveel pagina's niet geweest zijn. Maar het moet hier over de inhoud gaan.

Toch nog iets over de vorm, namelijk de cover. Dat Seven prominent van voor staat, is maar normaal. Dark passions is vooral haar verhaal en haar zoektocht naar en aanvaarding van haar menselijkheid. Maar wat Janeway (links) en Beverly Crusher (rechts) daar staan te doen, is mij een raadsel. Janeway is enkel belangrijk in een bepaald gedeelte van het boek (en helemaal op het eind) en Crusher wordt zelfs maar vluchtig vernoemd. Die twee hebben dus eigenlijk niets vandoen met het verhaal, waarom ze dan op de cover plaatsen? Zet daar dan B'Elanna, want die is cruciaal voor het verhaal. Rare keuzes...

In book one lag de focus al op Seven, maar er was ook voldoende ruimte voor de motieven van Overseer Kira Nerys. In book two gaat het voornamelijk over Seven en haar belevenissen in het mirror universe.

Ze staat in dienst van Kira, die ver alle Overseer taken aan haar over laat, en wordt door die laatste meer en meer als een slaaf gezien, terwijl ze een vrije mens is (ofte Terran, zoals we in het boek worden genoemd). Wanneer Kira haar beu is, aarzelt ze dan ook niet om Seven uit haar leven te verwijderen en als slaaf te droppen op een slavenschip dat haar naar de mijnen voert. Ondertussen gaat Kira vrolijk verder met alles naar haar hand te zetten en eigenlijk de boel compleet in het honderd te doen lopen, want geschikt als Overseer is ze allerminst. Wat een verschil met haar tegenhanger uit het normale universum!

Wat er in deze boekjes wel gebeurt, is dat er personages sterven, iets dat in de serie natuurlijk moeilijker gaat. En juist dat maakt zo'n verhaal buiten de normale tijdlijn aantrekkelijk: er gebeuren eens dingen die je niet echt verwacht.

Veel meer valt er over deze boeken eigenlijk niet te vertellen, het zijn leuke tussendoortjes waarbij het weerzien met alle bekende personages heel welkom was. Ik heb echt veel te lang gewacht met het (her)lezen hiervan. Hoogstwaarschijnlijk duik ik in de nabije toekomst nog eens in mijn Star Trek kast, want daar staat nog heel wat (her)leesvoer op mij te wachten.

Drie sterren voor Dark passions, book two - gewoon voor het leesplezier.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten