maandag 20 november 2017

Liefde en haat - Stéphane Louis en Lionel Marty


Saga, 2017
72 p.
Vertaald uit het Frans: L'amour est une haine comme les autres

Van de achterflap:

"Een verboden vriendschap in het racistische Louisiana van de jaren 1930..."

"Vrienden voor het leven", niets lijkt Will, een jonge blanke die geen bolleboos is, en zijn pientere, zwarte vriend Abe te kunnen scheiden. noch de vijandigheid van hun beider families, noch het hatelijke racisme dat de hele Amerikaanse gemeenschap aantast.
Er is zelfs een pact gesloten: Abe helpt Will bij zijn huiswerk en Will zal altijd werk voor Abe vinden. Ondanks de druk en de agressie van het dagelijkse racisme rondom hen blijven de twee mannen in de loop van de jaren gehecht aan hun vriendschap. Maar het broze evenwicht dreigt ondermijnd te worden door verpletterende verantwoordelijkheden, onderdrukkende families en een vrouw...

Kan een zo sterke vriendschap onder zoveel druk in dat Amerika standhouden?

De zoveelste strip over de relatie tussen blank en zwart in Amerika, deze keer vanuit het standpunt van twee kinderen, die tegen alle tegenstand in de beste vrienden zijn. Will is de blanke, domme zoon van een industrieel die het op school nooit voor elkaar zal krijgen en Abe is een pientere, zwarte jongen die niet eens naar school kan/mag gaan. Ze sluiten een pact: Abe doet al Wills schoolwerk (en probeert hem toch iets bij te brengen) en Will zal Abe altijd helpen in het latere leven.

Zowel Will als Abe worden beschimpt door hun "eigen" gemeenschap: Will wordt enkel gezien als die domme rosse brok vlees die lompweg door het leven strompelt en Abe krijgt van zijn moeder het verwijt van rasverrader omdat zijn beste vriend blank is ("Blijf uit de buurt, rasverrader! Blijf uit de buurt, ik schaam me voor je!").

Wanneer Will later de fabriek van zijn vader overneemt, is het eigenlijk Abe die achter de schermen alles regelt. Zijn relatie met "de baas" levert hem heel wat jaloezie op bij de andere, blanke, arbeiders en de strip opent dan ook met een aframmeling van jewelste die Abe moet verduren.

De strip springt de hele tijd tussen de volwassen vrienden en hun kinderversie, waardoor we een veel beter begrip krijgen van de band tussen die twee. Zo hadden ze beiden een moeder die er niet voor terugschrok om de grove middelen te gebruiken in hun manie om de vriendschap te verbreken. Dat dat voor beide moeders ook hetzelfde gevolg heeft, spreekt enkel van ironie.

Liefde en haat is een heel degelijke strip met een boodschap. Dat de tekenstijl dan wat tegenvalt (die karikaturale gezichten! Niet te doen) neem je er maar bij. Gewoon lezen is de boodschap.

Vier sterren, of wat dacht je?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten