donderdag 2 november 2017

Oktober wrap up


Oktober werd terug een goede leesmaand: 9 items op de teller, waarvan 5 boeken en 4 strips. Nu moet wel gezegd worden dat 4 van die 5 boeken rond de 200 pagina's lagen, maar toch: 5 volledige boeken gelezen!

Qua quotering was het wel wat minder: de meerderheid kreeg van mij drie sterren, met uitschieters naar boven of onder (niet elke drie sterrenquotering is evenveel waard).

Slechts één boek kreeg van mij 4 sterren en dat wordt dan ook mijn boek van de maand:

Stay with me - Ayobami Adebayo

Bespreking hier.

Nog een boek van een Nigeriaanse schrijfster, na Under the udala trees van Chinelo Okparanta, en het beviel mij evenzeer. Ik zal misschien naar nog meer Nigeriaanse/Afrikaanse literatuur op zoek moeten gaan...

Driesterrenboeken die hier werden besproken:

Vele hemels boven de zevende - Griet Op de Beeck

Bespreking hier.

Heks - Camilla Läckberg

Bespreking hier.

Star Trek : dark passions, book one - Susan Wright

Bespreking hier.

Het enige driesterrenboek dat onbesproken bleef, maar waar ik toch een paar woordjes over wil zeggen:

Bambi, een leven in het bos - Felix Salten

Rainbow, 2017 (oorspr. 1923)
192 p.
Vertaald uit het Duits: Bambi, eine Lebensgeschichte aus dem Walde

Jawel, de tekst waarop Disney zijn Bambi baseerde. Baseerde, zeg ik, want het verhaal uit het boek wordt niet echt gevolgd en er werd heel wat aan toegevoegd om het a) schattiger en b) emotioneler te maken.

We volgen Bambi van bij zijn geboorte, verborgen in het struikgewas van het bos. Hoe hij opgroeit aan de zijde van zijn moeder, en reeënvriendjes krijgt. Want Bambi is geen hert, zoals in de film, maar een ree. De herten in het boek zijn verre neven waarvoor de reeën ontzag hebben en die de kleinere neefjes zoveel mogelijk negeren.

Wanneer Bambi ouder wordt, moet hij op eigen benen leren staan. Niet omdat zijn moeder door de jager wordt vermoord, maar gewoon omdat hij groter wordt en niet aan zijn moeders poten kan blijven hangen. Hij zal zich ook meer en meer gaan afzonderen van de rest van de dieren, net zoals zijn vader die op een bepaald moment ook zijn mentor wordt in het "alleen" zijn. Dit laatste omdat het de overlevingskansen vergroot.

Er is wél de dreiging van Hem in het boek, zijnde de jager, die af en toe hun leven overhoop komt halen want het hele bos slaat dan in paniek.

Bambi, een leven in het bos is een mooie natuurstudie van het leven van reeën en belangrijker: het is géén kinderboek! Je kan het je kindjes zonder veel problemen laten lezen, maar het is duidelijk dat het op volwassenen gericht is.

Ik las het in de nieuwe uitgave van uitgeverij Rainbow: een hardcover met leeslint. Een boekje om te koesteren.

Van de drie strips die ik las, was er eentje die een negatieve drie sterren kreeg:

La garúa (De adoptie, #2) - Zidrou en Arno Monin

Ik schreef het volgende op Goodreads:

Jammer, zo jammer.

Deel 1 van De adoptie zal waarschijnlijk de geschiedenisboeken ingaan als mijn strip van het jaar 2017. Dit tweede deel stelt eigenlijk alleen maar teleur.

Opa Gabriel trekt naar Peru op zoek naar zijn kleindochter, vindt haar, maar moet beseffen dat ze hem compleet vergeten is. Hij dwaalt dan maar wat rond en leert er Marc Legendre kennen, een Belg die op zoek is naar zijn overleden dochter die omgekomen is bij de aardbevingen jaren ervoor. En de twee mannen trekken er samen op uit.

Nee, dit is helemaal niet wat ik van deze strip verwachtte en de teleurstelling was dan ook totaal.

Drie sterren voor de moeite.

Alles wat ik las in oktober.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten