maandag 17 oktober 2016

Filmfestival 2016 - dag 5


Ik zit al 5 dagen in het filmfestival en ik heb het nog niet eens gehad over de meer dan sublieme poster die dit jaar op elke straathoek in Gent te zien is:

Aangezien de focus dit jaar onder andere Nordic cinema is, kozen de organisatoren voor de meest iconische actrice die het hoge noorden ooit heeft voortgebracht om op hun poster te zetten: Greta Garbo.

Ik verwachtte hierdoor dat er een soort van retrospectieve van het werk van Garbo te zien zou zijn op het festival (zoals het geval was met Romy Schneider), maar nee, enkel Queen Christina werd op het programma gezet en gisteren ging ik er naar kijken.

Maar eerst stond er nog een andere film uit de sectie Nordic cinema op het programma:

Den allvarsamma leken (A serieus game) - Pernilla AugustSorry, geen trailer met enige ondertiteling te vinden... Oefen dus uw Zweeds maar.

Pernilla August, een wereldberoemde actrice in Zweden, zet soms de hoed van regisseur op en A serieus game is haar tweede worp op langspelervlak. De film werd gebaseerd op een wereldberoemd boek in Zweden: Den allvarsamma leken van Hjalmar Söderberg, meer dan 100 jaar oud maar nog steeds populair naar 't schijnt (het is ook in het Nederlands vertaald: Het ernstige spel).

Arvid is een jonge man die als redacteur bij een krant werkt, maar amper weet rond te komen. Wanneer hij met de uitgever en nog een paar mensen op bezoek gaat bij de schilder Stille, ontmoet hij daar diens dochter Lydia.

Aangezien trouwen er voor de twee niet in zit (ze zouden omkomen van de honger), zoeken ze zich elk een rijke huwelijkspartner - ok, dit is misschien hard uitgedrukt, maar Lydia doet het zeker voor het geld, waar Arvid gewoon wordt verleid door een rijke erfgename.

Jaren later, ze hebben dan elk een dochter en zijn (in Arvids geval) gelukkig getrouwd, ontmoeten ze elkaar opnieuw en beginnen ze een affaire. Lydia gaat zelfs zo ver om van haar man te scheiden, wat haar haar dochter kost. Arvid gaat vrolijk verder met de affaire terwijl hij getrouwd blijft.

De hele film door is het een spel van aantrekken en afstoten, Arvid en Lydia komen samen maar stuiteren dan weer uit elkaar en nooit zal het lukken om op hetzelfde moment in dezelfde gunstige situatie te zitten. De film eindigt dan ook met een redelijk wrang gevoel: ze zijn beiden van hun respectievelijke partner "verlost", maar nog past het niet om samen door het leven te gaan.

Is het daarom een zwartgallige film? Helemaal niet, want de liefde/passie tussen de twee wordt heel mooi weergegeven en wanneer ze in hun schaarse momenten samen zijn, spat het geluk er van af.

Een mooie film in historische setting, vreemd genoeg in 4:3 formaat gefilmd (een bewuste keuze natuurlijk), waardoor de camera de acteurs heel dicht op de huid zit.

Jammer genoeg niet bedoeld voor onze zalen, er was enkel Engelse ondertiteling en ik vind nergens iets terug over een releasedatum bij ons...

Queen Christina - Rouben MamoulianJa, de Rouben Mamoulian waarvan ik onlangs ook de geslaagde versie van Dr. Jekyll and Mr. Hyde mocht bekijken! Er werd voor de Tweede Wereldoorlog dus serieus wat kwaliteit gedraaid in Hollywood.

Deze film had ik al op dvd gezien en behaalde de nr. 10 in mijn thuiskijkoverzicht van vorig jaar, tijd om hem eens op het grote scherm te ontdekken dan. Maar eerlijk? De dvd-versie was opgekuist en had overal ondertiteling, iets wat je niet van deze uit het Belgisch filmarchief afkomstige bioscoopversie kon zeggen... Strepen, lijnen en rare verspringingen waren mijn deel en de ondertiteling verdween in 50% van de gevallen van het scherm. Dat kon beter hoor, filmfestivalorganisatoren!

In Queen Christina speelt Garbo het hoofdpersonage koningin Christina van Zweden. Dit was een controversiële figuur in haar tijd, want ze liep rond als een man en had (naar 't schijnt) een hele trits vrouwelijke minnaars. Dit laatste komt in de film zo goed als niet aan bod, buiten het feit dat ze één van haar hofdames vol op de mond kust (de film dateert van vóór de Hays code waarna niets meer mocht). Nee, ze krijgt hier een Spaanse minnaar, gespeeld door haar wederhelft in het ware leven (of niet, wat weten we nu juist over het privéleven van sterren?), John Gilbert en dat is de man waar ze haar hele troon voor op het spel zet. Een loopje met de geschiedenis nemen noemen ze dat dan.

De film werd ingeleid door Steven De Foer, journalist bij De Standaard. Hij schreef recent een boek over de grootste filmsterren van de vorige eeuw: Hollywood Boulevard: een eeuw filmsterren en Garbo komt daar natuurlijk ook in aan bod.

Deze film is zoals al gezegd verkrijgbaar op dvd, in de zalen zal je hem niet meer vinden aangezien hij uit 1933 stamt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten