zondag 27 juni 2021

Valse getuige - Karin Slaughter

 
HarperCollins, 2021
454 p.
Vertaald uit het Engels: False witness


In juni komt elk jaar het nieuwe boek van Karin Slaughter uit. Normaal gezien doet ze dan een toertje door Vlaanderen en Nederland om dit te promoten, maar dit jaar - en vorig jaar - kon dat door de gekende omstandigheden niet doorgaan. 

Valse getuige
verscheen op 8 juni in het Nederlands (de Engelstaligen moesten wat langer wachten, want in de UK verscheen het op 24 juni en in de VS zal dat pas op 20 juli zijn) en ik bekeek de live boekvoorstelling op Facebook op 7 juni waar Karin werd geïnterviewd door strafpleiter Omar Souidi.

Gelukkig voor mij gaat het hier weer over een standalone boek waardoor ik mij niet schuldig moet voelen dat ik hopeloos achter loop in haar series rond Grant County en Will Trent. Ik kon er dus meteen induiken.

In Valse getuige draait het om de zussen Leigh en Callie, die in hun jeugd iets vreselijks hebben meegemaakt én gedaan waardoor Callie twintig jaar later als een aftandse junkie leeft en Leigh een geharde advocate geworden is. Wanneer iemand uit hun verleden opduikt die Leigh inhuurt en die hun geheim aan het licht zou kunnen brengen, halen ze alles uit de kast om dit niét te laten gebeuren.

Met zijn 454 pagina's was het boek misschien net dat ietsje te dik voor het verhaal dat verteld werd, maar ik heb toch geboeid zitten lezen. Spanning opbouwen kan Karin Slaughter als de beste en naar het einde toe zat ik serieus mee te leven met de zussen, hoewel de afloop onvermijdelijk was. De sterkte van haar boeken ligt dan ook in haar beschrijving van relaties tussen zussen en vriendschappen tussen vrouwen. Die duiken keer op keer in haar boeken op en weet ze waarheidsgetrouw weer te geven. Ook hier weer.

Valse getuige is terug een spannend boek van de queen of crime en een heerlijke zomerthriller voor wie daar naar op zoek is.

Vier sterren.

PS: de coronapandemie werd heel natuurlijk in dit boek verwerkt waardoor het ook een beetje een tijdsdocument geworden is. Benieuwd of mensen binnen een jaar of 10 denken "oh ja, zo was het inderdaad!". Sterk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten