maandag 7 juni 2021

De prins en de naaister - Jen Wang

 
Van Goor, 2021 (oorspr. 2017)
276 p.
Vertaald uit het Engels: The prince and the dressmaker


Ken je dat? Heel lang uitkijken naar een boek en dan na het lezen ervan denken "Dat was het toch niet helemaal..."? Dat had ik met deze graphic novel.

En echt, ik wou dat ik het een topper vond, maar ik had er veel te veel problemen mee.

Waar gaat dit nu over? De jonge Frances werkt als naaister voor een Parijs atelier en wanneer er voor prins Sebastian een groot bal wordt gegeven, willen alle adellijke meisjes present geven in een nieuwe jurk. Frances krijgt op de nipper de opdracht om een jurk te maken voor één van die meisjes en haar creatie laat alle hoofden draaien op het bal.

Daarna wordt Frances naar het paleis gebracht, waar ze geconfronteerd wordt met prins Sebastian die eigenlijk niets liever doet dan in jurken rondlopen en zij moet die voor hem gaan maken. Allemaal in het geheim natuurlijk want niemand mag dit te weten komen...

So far so good en eigenlijk heeft het verhaal ook een hoog feel good gehalte, maar toch waren er enkele zaken waar ik mij echt niet over kon zetten.

Zo is Sebastian een Belgische (!!) prins in het Parijs ergens in de 19de eeuw (afgaand op de kledij en de rijtuigen met paarden), die op zijn 16e een vrouw moet zoeken. Nu weet ik dat België voor Amerikanen een soort van Disneyland en excuustruus voor zowat alles Europees is (ook in films), maar wij hebben geen prins Sebastian gehad (da's om te beginnen al een Engelse naam) en trouwen op je 16e werd ook niet gedaan door prinsen (dat was meer iets voor prinsessen), die moesten eerst wat in het leger gaan lanterfanten vooraleer ze een vrouw zochten.

Dat Sebastian er daarnaast ook nog heel licht van af komt eens zijn geheim openbaar wordt gemaakt, is al helemaal niet passend in de tijdsperiode... Als je een soort van sprookjesachtige wereld wil scheppen met een prins die zich graag in vrouwenkleren hult en daar zo goed als geen gevolgen van draagt als hij uiteindelijk geout wordt, zet dat dan niet in een bestaande historische setting waar de gevolgen in werkelijkheid heel wat anders zouden geweest zijn en veel zwaarder.

Dit boek is gericht naar kinderen en wil een mooie boodschap van verdraagzaamheid en zijn-wie-je-bent uitdragen, maar het werd in mijn ogen toch verkeerd aangepakt. Het is eigenlijk een soort van geschiedenisvervalsing en maakt bv. dat jonge mensen de dag van vandaag niet meer om kunnen met de werkelijkheid uit het verleden en alles maar willen uitwissen of hervertellen. Soms is geschiedenis gewoon geschiedenis en bepaalde zaken die gebeurd zijn, mag en kan je niet vergeten. Zeker niet om te beseffen hoe hard sommige dingen veranderd zijn. Yep, woke mensjes vinden dit waarschijnlijk een prachtige graphic novel, maar het is complete onzin wat hier verteld wordt.

Nogmaals: zet dit in een fantasiesetting zonder echte plaatsen en nationaliteiten en het wordt 100 keer beter qua verhaal. Nu dus niet.

Toch nog 3 sterren want het is prachtig getekend, alleen konden sommige elementen in het verhaal anders en beter in mijn ogen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten