donderdag 25 april 2024

Xena: Warrior Princess - Seizoen 6

Het is gedaan 😿
Ik heb het einde van de rit bereikt, na 4 weken bingen heb ik er 5 seizoenen van Xena: Warrior Princess doorgejaagd.

En mensen, het was terug een reis van jewelste die ik met veel plezier heb doorgemaakt.

Het zesde seizoen begon met een nieuwe openingsgeneriek - eindelijk - want de oude ging maar liefst 5 seizoenen mee en dat waren enkel beelden uit het eerste seizoen. Nu werd het meeste vervangen door beelden uit het nieuwe zesde (en enkele uit het vijfde) seizoen én Gabrielle ziet er eindelijk uit zoals ze al ver 3 seizoenen rondloopt - die look uit de eerste generiek hield ze eigenlijk maar een half seizoen vol:

Blij hiermee als een klein kind.

En van de look van Gabrielle gesproken: ze krijgt nog maar eens een nieuwe outfit.

En die lijkt heel hard op haar outfit uit seizoen 5, maar dan in stof in plaats van leer - blijkbaar was dat omdat de makers vonden dat dat té veel leer was aangezien ook Xena in een leren kostuum rondloopt... Mèh, ik blijf de outfit van het vijfde seizoen de coolste vinden, ze kunnen daar denken wat ze willen.

En dan nog iets grappigs uit de ondertitels: Gabrielle heeft ondertussen de bijnaam "the battling bard" gekregen in de reeks, wat ze als "de boksende bard" vertalen. Ik begrijp dat ze willen allitereren, maar ik vond dat gewoon hilarisch want ja, ze vecht maar boksen doet ze niet.

Wat de verhouding schitterende en mindere afleveringen betreft: seizoen 6 was voor mij een feestje want ik gaf de ene aflevering na de andere 4 of meer op 5, met in totaal 13 van de 22 afleveringen die in het "schitterende" kamp vallen. En slechts één aflevering kreeg 2.5/5, waar gaan we dat schrijven...

Dat "stinkerdje" was Last of the centaurs, een aflevering die niets, maar dan ook niets in het zesde seizoen te zoeken had...

De dode Ephiny, centaur Xenan met zijn baby en Gabrielle
Was dit een aflevering in seizoen 1 of 2 geweest, dan had die zeker een 3 of 3.5 gekregen, maar hier? Nope, overbodig tot en met want dit droeg niets bij aan het grotere geheel. Komt er nog bij dat dit aflevering 17 van het seizoen was - dan wil je dit toch niet zien als de serie ver ten einde is??

Ephiny (amazonekoningin die in seizoen 4 het loodje legde) verschijnt aan Gabrielle en laat haar weten dat haar zoon Xenan (een centaur vernoemd naar Xena) in gevaar is. Dat gevaar is de zoon van Borias (ex-lover van Xena in haar Destroyer of nations jaren en ook de vader van haar zoon Solan) wiens dochter met Xenan is gaan lopen - en die ook hoogzwanger is van hem ontdekken ze even later...

Een hele hoop gedoe om niks, dat was dit.

Zoals al gezegd heb ik dus 13 afleveringen behoorlijk hoog doen scoren en nee, ik ga die niet allemaal bespreken want dan zitten we hier binnen een jaar nog. Ik ga het enkel over de hoogste hoogtepunten hebben en ook over de laatste (dubbel)aflevering want daar valt héél wat over te zeggen...

Return of the valkyrie is de eerste aflevering van seizoen 6 die 4.5 scoorde en is het derde deel in de Ringtrilogie (The Rheingold en The ring kregen elk 4/5).

Deze trilogie speelt zich in het hoge noorden af en bundelt Het Nibelungenlied met de saga van Beowulf en het sprookje van Doornroosje.

In de twee vorige afleveringen leren we dat Xena ooit een walkure was onder Odin (ik zei het al: globetrotter) en dat ze toen het Rheingold gestolen had om er een ring mee te smeden die haar oppermachtig zou maken. Dat liep niet zo best af en op het einde van de tweede aflevering is Xena in het heden al haar herinneringen aan Gabrielle en haar eigen leven kwijt omdat ze de ring had aangedaan - als je nog liefde in je hart hebt, word je gestraft door de ring. Ra ra waar die liefde bij Xena zit...

In Return of the valkyrie zijn we dan een jaar verder (en we hadden al een sprong van 25 jaar gemaakt in seizoen 5!) en Xena is nog steeds haar geheugen kwijt. Gabrielle ligt ondertussen al even lang in een vuurring te slapen gemaakt door de walkure Brunhilde die op haar verliefd werd en haar zo tegen gevaar wil beschermen. Enkel Gabrielles soulmate kan door het vuur stappen om haar te wekken. Laat dat nu Xena zijn die niet eens meer weet wie zijzelf of Gabrielle is...

Deze afleveringen zien er - voor zijn tijd - héél goed uit, druipen van de subtext (tja, hoe maak je iemand wakker die aan het slapen is? Door die te kussen natuurlijk...) en door mijn jarenlange liefde voor de stripreeks Thorgal was ik blij dat ook de Noorse mythologie een plekje in mijn favoriete tv-serie kreeg. Dit derde deel van de trilogie brengt alles samen, geen wonder dat dit hoog scoorde.

Enkele afleveringen later krijgen we You are there te zien.

Dé vraag beantwoorden, 't is moeilijk
Dit is een meta-aflevering want Xena en Gabrielle worden gevolgd door een opdringerige tv-reporter die op zoek is naar een scoop.

Het is al onnozel genoeg dat er een moderne tv-ploeg rondhost in het oude Griekenland/Noorwegen (ja mensen, we keren ook terug naar Odin en co), we krijgen daarenboven Xena en Gabrielle in een tv-studio voor een interview én het hilarische einde waar de reporter hen letterlijk vraagt of ze "lovers" zijn. Voor Xena een antwoord kan geven, valt de camera uit.

Op zich is dit een aflevering waarin Xena en Gabrielle eigenlijk niet echt veel voorkomen, maar dat valt niet eens zo hard op. Er zit vaart in en het hele gegeven is hilarisch en wanneer we onze heldinnen wel te zien krijgen, is het om te schitteren.

Deze aflevering staat zonder twijfel in mijn top 10 (die wordt ook opgesteld).

When fates collide is aflevering 18 (van de 22) van het seizoen. We zijn dus ver aan het eind en hier hebben de makers ons echt een cadeautje aan de hand gedaan.
Nu Hades dood is, is Julius Caesar uit de onderwereld ontsnapt en hij verplicht de schikgodinnen om de gebeurtenissen uit The Ides of March (seizoen 4) ongedaan te maken. En dat heeft op iedereen die hij kent - dus ook Xena en Gabrielle - zijn weerslag.

Caesar is nu keizer van Rome geworden en Xena is zijn keizerin. Gabrielle is niet te bespeuren tot Caesar een Grieks toneelstuk laat opvoeren voor zijn eega en de schrijfster daarvan blijkt Gabrielle te zijn. De twee hebben een onmiddellijke klik en vragen zich zelfs af wat er juist aan de hand is want geen van beiden heeft ooit zo'n connectie gevoeld. Jaloerse bok Caesar veroordeelt Gabrielle tot het kruis om haar bij Xena weg te krijgen. Maar deze laatste weet de kruisiging op het laatste moment te verhinderen. Jammer genoeg loopt ook Alti in deze alternatieve tijdlijn rond en ze probeert Gabrielle te doden... Anyway, Xena eindigt aan het kruis, Gabrielle vernietigt het weefgetouw van de schikgodinnen en alles is terug bij het oude.

Dit was een prachtige aflevering qua vormgeving en kostuums maar bovenal wordt hier meer dan duidelijk dat Xena en Gabrielle samen horen, gelijk wat er in hun leven gebeurt. Eentje om te bekijken en te herbekijken - en ook een topfavoriet van mezelf natuurlijk.

Daarmee hebben we de topafleveringen van het seizoen gehad maar er is er toch nog één (voor de finale) die wat aandacht verdient: Many happy returns (4/5). Een lichtvoetige komische aflevering die dicht tegen A day in the life (seizoen 2) aanleunt.
Gabrielle is jarig en blijkbaar is het dan de gewoonte dat Xena haar de ene grap na de andere streek levert en Gabrielle doet haar best om het Xena betaald de zetten. Onderweg redden ze een maagd die geofferd wordt, is er een echt over the top villain (zo erg dat het gewoon grappig wordt), gaat Xena in drag en proberen ze een lezing van Sappho in Thebe bij te wonen als verjaardagsgeschenk voor Gabrielle. Dat laatste mislukt volledig en de bard is er het hart van in.

In de laatste scène geeft Xena een gedicht van Sappho als verjaardagscadeau - dat was al de hele tijd haar plan, ook de show missen hoorde daarbij - en mensen, dit had gewoon de finale van de serie moeten zijn want het was gewoon perfect. Dat ik de aflevering "slechts" 4/5 gaf is omdat dit seizoen echt zoveel goeie afleveringen heeft en het met momenten echt wel onnozel wordt maar voor de rest: topper.

En dan is er de laatste (dubbel)aflevering: A friend in need I-II, de aflevering die vooral gehaat wordt door de fans - door mij iets minder maar echt happy ben ik er ook niet mee...

In deze groots opgezette tv-film trekken Xena en Gabrielle naar Japan (ofte Japa zoals ze zeggen) omdat - nog maar eens - iemand uit Xena's verleden haar terugroept.

Dat blijkt Akemi te zijn, een jong meisje waar Xena in haar Destroyer of nations dagen smoor op was maar die toen stierf door zowel haar eigen hand als door onthoofding door Xena op haar aanvraag - 't was een eerdingetje. Xena werd toen helemaal gek van verdriet en een hele stad met 40.000 inwoners ging toen in de vlammen op.

Het is Akemi's geest die haar terugroept om de demon die haar vader geworden is, te verslaan.

De afleveringen zien er goed uit, de kostuums zijn top (hoewel de samoerai-outfit van Xena gewoon belachelijk is), maar de afloop van het verhaal dat we al 6 seizoenen aan het volgen zijn, is gewoon om van te huilen - wat menig fan toen ook deed.

De director's cut van de afleveringen met het compleet belachelijke kostuum van Xena
Wat gebeurt er? Xena laat zich vrijwillig onthoofden door een sleezy samoerai omdat ze de demon enkel kan verslaan als ze zelf dood is. Dit leidt tot de gruwelijke beelden van Xena's lichaam dat onthoofd en naakt is opgehangen en haar hoofd dat op een tafel tentoongesteld is. Gabrielle vindt haar zo en begint er van te kokhalzen (blijkbaar makkelijk te spelen door Renée O'Connor omdat ze toen 3 maanden zwanger was) en eist het hoofd van Xena op. Eens ze het volledige lichaam heeft, cremeert ze dat zodat ze de assen in de Fountain of Strenght kan gieten om Xena terug te krijgen.

Maar Xena liegt weer een beetje: eens ze de demon verslagen heeft, kan ze niet terug levend worden omdat de 40.000 zielen uit dat stadje daar voor de eeuwigheid verdoemd zijn als ze dat doet. En ze houdt Gabrielle tegen. Wel, ik denk dat het hele fandom - ik dus ook - dan tegen het scherm zat te roepen wat Gabrielle dan zegt: "I don't care." Maar 't mag niet baten...

Echt, een domper van een einde voor de reeks, ik kan goed begrijpen dat veel mensen die afleveringen nooit meer willen bekijken...

Wat was er dan wel ok? De ultieme verwezenlijking van Gabrielle als een volleerde krijger: Xena leert haar "the pinch", ze weet die sleezy samoerai te verslaan in een zwaardgevecht én gooit en vangt voor het eerst de chakram - haar opleiding tot gelijke van Xena is compleet.

En dat is ook waar de hele serie uiteindelijk om draait in mijn ogen: de evolutie van Gabrielle van naïef boerenmeisje tot een vrouw die helemaal haar mannetje kan staan in de gewelddadige wereld waar X:WP zich afspeelt. De serie heet dan wel Xena: Warrior Princess en ook Xena maakt natuurlijk een evolutie door, maar het is dus vooral Gabrielle die - op natuurlijke wijze - helemaal verandert in de 6 seizoenen.

Jammer dat ze er op het einde helemaal alleen voor staat, hoewel de geest van Xena haar belooft om altijd bij haar te blijven. Een schrale troost.

Ik heb mezelf de kwelling van de laatste afleveringen 2 keer aangedaan: eerst zoals ze werden uitgezonden op tv en daarna de director's cut die een kwartier langer duurt. Niet dat er zoveel andere dingen te zien waren, maar gelukkig is de eindscène net iets anders: "normaal" zie je Gabrielle moederziel alleen op een schip terugkeren naar het Westen, in de director's cut zie je enkel het schip varen - wat de pijn over de eenzame Gabrielle ietsje lichter maakt, maar niet veel.

De dvd van de director's cut (zie hierboven) is dan ook nog eens van een schabouwelijke kwaliteit. Ik denk niet dat ik die ooit nog eens ga terugkijken...

Het is mij na het bekijken van deze 5 seizoenen ook heel hard opgevallen hoe gewelddadig deze serie eigenlijk is... Xena hakt ontelbare tegenstanders in de pan (een paar seizoenen later doet ook Gabrielle duchtig mee), er zijn echt gruwelijke beelden te zien - hoeveel keer dat zowel Xena als Gabrielle aan het kruis belanden! Het tart de verbeelding - en dat de producers (Sam Raimi en Rob Tapert) een achtergrond in horrorfilms hebben is meer dan duidelijk. Maar vond ik dit erg? He-le-maal niet.

Definitieve rangschikking:

1. Seizoen 6
2. Seizoen 3
3. Seizoen 4
4. Seizoen 2
5. Seizoen 1
6. Seizoen 5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten