zondag 14 april 2024

Xena: Warrior Princess - Seizoen 4

Ah, seizoen 4 - dat meteen na seizoen 3 werd opgezet en op een week tijd werd uitgekeken (ik bekeek dus 65 afleveringen op 2 weken tijd - oeps).

Het gaat nu misschien wat langzamer met het kijken (ongelooflijk maar waar: er moeten nog andere dingen gebeuren), maar ik blijf met plezier doorgaan, hopelijk tot het eind deze keer.

Het vierde seizoen had zowat zijn probleempjes - het zou anders Xena: Warrior Princess niet zijn - en dat kwam vooral door de afleveringen die zich in India afspelen - 4 in totaal (ik reken er Paradise found (3.5/5) ook bij) en de laatste - The way (3.5/5) - is zelfs eventjes verboden geweest omdat sommige hindoes niet blij waren met hoe Krishna en co er werden weergegeven. Na wat aanpassingen mocht de aflevering toch vertoond worden en je krijgt voor ze begint een disclaimer en over de eindgeneriek is er een boodschap van Lucy Lawless, Renée O'Connor en een hindoe woordvoerder die wat gemeenplaatsen spuien. Zoveel commotie over wat niet eens zo'n goeie aflevering was...

Jammer genoeg bevat het seizoen maar liefst 4 afleveringen die in mijn ogen barslecht scoren (2.5 of minder) en de eerste volgt al meteen op één van de beste afleveringen van het seizoen (A family affair, maar daarover straks meer): In sickness and in hell (2.5/5).

Dit moet een komische aflevering voorstellen waarbij de humor vooral in de kak-en-pis hoek te vinden is: Xena wordt wakker met luizen, Gabrielle heeft een walgelijke uitslag over zowat haar hele lichaam en door toedoen van Joxer krijgen ze ook nog eens buikloop. Ha, ha, grappig... Niet dus.

In A tale of two muses (2.5/5) is Tara (van die andere sof Forgiven met 2 sterren) terug - waarom de makers dat een goed idee vonden, is mij een raadsel...

Tara woont in een stadje waar dansen verboden is (de Footloose aflevering dus) en wat doet ze? Juist ja... Xena en Gabrielle willen de magistraat op andere gedachten brengen en schakelen de hulp in van Autolycus *zucht* die zich voordoet als een religieuze preker die nóg strengere wetten predikt.

Dit was eigenlijk gewoon saai en da's onvergeeflijk.
 
Maar het absolute dieptepunt van het seizoen is echt The key to the kingdom (2/5).

Da's dus niet Xena rechts en om het compleet te maken, doet Joxer ook nog eens mee...
Geregisseerd door Bruce Campbell en dus een vehikel voor Autolycus. Hoewel Lucy Lawless hier gestalte geeft aan Xena's dubbelgangster Meg, komen Xena en Gabrielle er gewoon niet in voor (ok, ok, Xena voor een minuutje op het eind...). Dit was écht geen X:WP-aflevering maar compleet Autolycus: King of Thieves en ik heb het al gezegd: daarvoor kijk ik niet.

Laatste flop in mijn ogen was The play's the thing (2.5/5) waarin Gabrielle en Joxer een theaterstadje bezoeken en een oplichter één van haar verhalen als theaterstuk wil brengen.

Zegt al genoeg...
Dit was een complete rip-off van de film The producers en als zelfs Robert Tapert (de andere producer naast Sam Raimi) al zegt dat het niet echt hun beste aflevering was... Ik geef hem gelijk.

Nu we de bagger achter ons hebben, is het tijd voor het superieure werk en alle 6 afleveringen die van mij 4 of meer op 5 kregen, vallen in het serieuze segment van de serie - geen humor meer voor mij in seizoen 4!

We beginnen sterk met een dubbelaar en de openingsafleveringen van het seizoen: Adventures in the sin trade I-II (allebei 4/5).

Xena en Alti
Voor wie het nog weet: Gabrielle dook met haar dochter de lava in op het eind van seizoen 3 en nu is Xena koortsachtig naar haar op zoek in de beschikbare hiernamaalsen: Hades weet haar te zeggen dat Gabrielle niet bij hem zit, maar als amazone naar hun eeuwige jachtvelden getrokken is. En dus reist Xena naar Siberië (??) waar ze bij de noordelijke amazones via bloedrituelen Gabrielle hoopt te bereiken.

Niet iedereen is fan van deze afleveringen omdat er nogal wat blood en gore te vinden is met wat psychedelisch gedoe ernaast, maar ik dus wel. Hier wordt bovendien Alti geïntroduceerd, het nieuwe big bad die Xena dan ook nog eens een visioen cadeau doet: Xena en Gabrielle zullen samen gekruisigd worden, wat nogal zorgwekkend zou moeten zijn maar voor Xena hoopgevend is: als Gabrielle samen met haar zal sterven wil dat zeggen dat ze nu nog leeft!

In deze twee afleveringen is het lot van Gabrielle tot het eind dus onzeker (ze komt buiten in flashbacks niet in het verhaal voor) en de makers deden daar nog een schepje bovenop door het "also starring Renée O'Connor" uit de begingeneriek te verwijderen waardoor het lijkt alsof Gabrielle compleet niet meer zal meedraaien. Sneaky bastards...

De volgende aflevering is één van de twee hoogtepunten van het seizoen voor mij: A family affair (4/5).

Emotionele reünie
Xena reist naar Poteidaia, het dorpje waar Gabrielle vandaan komt omdat ze denkt dat Gabrielle naar haar familie is teruggekeerd. Bij haar aankomst spot ze haar inderdaad op het marktplein, maar is ze het echt? Niet dus: het is Hope die zich voordoet als Gabrielle en ze heeft in een donkere grot een geheim zitten: haar kind met Ares, het eerste van zeven "destroyers" die ze op de wereld moet zetten.

Maar zoals de foto hierboven laat zien, komt de echte Gabrielle uiteindelijk ook naar het dorpje en mensen, die reünie is er eentje voor de boekskes.

Samen weten ze Hope en haar stekelvarkenkind te doden en Gabrielle zal hierna beginnen aan een lange periode waarin ze op zoek gaat naar haar "pad" in het leven.

En daar is Crusader (4/5) al meteen een goed voorbeeld van.

Xena en Gabrielle ontmoeten Najara, een kruisvaardster die stemmen van djinns hoort en die boeven wil bekeren tot "het licht". Gabrielle is meteen gecharmeerd door haar boodschap, maar Najara, die qua vechten de gelijke van Xena is - ze weet zelfs een pijl uit de lucht te plukken, één van Xena's "many skills" - is niet wat ze lijkt: ze vermoordt de slechteriken die zich niet willen bekeren tot het licht en da's er toch een beetje over...

Gabrielle is daarna serieus op weg om het pad van geweldloosheid te kiezen en dat komt helemaal tot uiting in de afleveringen die zich in India afspelen. Die vier afleveringen halen allemaal 3.5/5 en eentje zelfs 4/5 en die laatste is Between the lines.

In de vorige aflevering, Devi, krijgt Gabrielle haar mosterdgele sarikostuum dat ze de rest van het seizoen zal dragen en hier gaat Xena ook de local tour op qua kledij, maar ze zal deze wat girlie outfit - wel geslaagd, vind ik - enkel in deze aflevering dragen.

Nadat ze een weduwe redden van de brandstapel - in sommige delen van India is/was het de gewoonte dat die mee verbrand werd met haar dode echtgenoot - stuurt deze Naiyima hen naar de toekomst waar ze in andere lichamen gereïncarneerd zijn. Xena is "the mother of peace" en Gabrielle een jonge prins die het kwaad bevecht. Dat kwaad is nog maar eens Alti die hier op haar sterkst is. 

Bij hun terugkeer naar hun eigen tijdlijn mét de geest van Alti in hun kielzog, krijgen we een finaal gevecht waarin Gabrielle een kappersbeurt krijgt van Xena's chakram. Kijk, ik ben fan van het korte haar van Gabrielle - niet in deze aflevering want het is daar overduidelijk een pruik - maar het was niet zo kort na de chakramgooi, eerder een lange carré, dus waarom nog korter gaan?

Hierna volgt de "verboden" aflevering The way (3.5/5) die cruciaal is in het definitief kiezen voor de geweldloze weg door Gabrielle, maar die ik mij vooral herinner doordat Xena hier letterlijk in de pan gehakt wordt door de demon Indrajit en haar beide armen verliest (echt, ik word gewoon misselijk elke keer ik dat zie). Door toedoen van Krishna verandert ze in de godin Kali met vier armen en zo kan ze de zesarmige Indrajit verslaan. Na het gevecht is Xena gelukkig terug in 1 stuk.

Laatste topper van het seizoen is de voorlaatste aflevering waar al de hele tijd naartoe gewerkt werd door Xena in het begin al een visioen te geven van haar en Gabrielles dood aan het kruis: The ides of March (4.5/5).

Wachten op het kruis...
Caesar is terug, Xena wil hem finaal vermoorden (voor wie zijn geschiedenis kent, is de titel van de aflevering al veelzeggend) maar ook Callisto is terug na een jaar afwezigheid en zij blijkt na haar dood in de hel terecht te zijn gekomen en is nog steeds uit op wraak.

Dit is een pijnlijke aflevering om te bekijken: Xena krijgt van Callisto haar eigen chakram in haar rug gesplitst waardoor ze verlamd neerzijgt wat dan weer maakt dat Gabrielle compleet van het pad(je) van geweldloosheid afraakt en in een complete waanzin Romeinse soldaat na Romeinse soldaat in de pan hakt. Allemaal voor niks want ze worden toch gevangen genomen en gekruisigd en sterven. Je ziet hun zielen los komen van hun lichaam en naar de hemel gaan. En aangezien dit zowat de laatste aflevering van het seizoen is (er volgt nog de clipshow Deja vu all over again (3/5) - geregisseerd door Renée O'Connor - maar die speelt zich in de tegenwoordige tijd af), is het  opnieuw de vraag hoe ze deze keer terug tot leven zullen komen...

En daarvoor moeten we dus wachten tot seizoen 5.

Hoewel seizoen 4 in totaal hoger scoort dan zowel het tweede als derde seizoen - al is het maar 1 procentje - had het naast 6 toppers ook 4 stinkers in zijn rangen en dat laatste is het meeste tot nu toe. De toppositie van seizoen 3 komt dus niet in het gedrang...

Voorlopige rangschikking:

1. Seizoen 3
2. Seizoen 4
3. Seizoen 2
4. Seizoen 1

Op naar seizoen 5!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten