dinsdag 9 april 2024

Xena: Warrior Princess - Seizoen 3

Na seizoen 2 volgt natuurlijk seizoen 3 en ook dat werd in recordtempo afgewerkt.

Op nog eens 4 dagen tijd waren de 22 afleveringen erdoor.

Ik kan al meteen met een positieve noot over het negatieve beginnen: van alle afleveringen was er maar eentje dat van mij minder dan de helft van de punten kreeg, alle andere afleveringen haalden 3 of meer op 5.

En dat stinkerdje was Forgiven (2/5) waar Xena en Gabrielle voor de voeten gelopen worden door Tara, een vreselijk irritante tiener die het in haar hoofd gehaald heeft dat ze Gabrielle zal vervangen als sidekick...

Ze staat links en verdient geen close up van mij.
Ze werkt op de zenuwen van Gabrielle (en ook op die van mij) die het op een bepaald moment helemaal verliest en irritantje in elkaar klopt - het enige "goeie" moment van de aflevering. Dat Xena de hele tijd dat rotkind haar gang laat gaan, is compleet onbegrijpelijk... Met recht de minst geslaagde aflevering van het seizoen.

Maar! Maar!! Maar!!! Seizoen 3 bevat maar liefst 8 afleveringen die 4 of meer op 5 scoren voor mij en 3 daarvan behoren tot de zesdelige verhaalboog van "the rift" (ofte kloof) tussen Xena en Gabrielle. Maar daarover meteen meer want ik ga het eerst over aflevering 2 hebben, in mijn ogen het juweel van seizoen 3:

Been there, done that (4.5/5) ofte de Groundhog Day aflevering.

Xena, Gabrielle en Joxer (urgh) zitten gevangen in een tijdslus en enkel Xena heeft er weet van. Dit resulteert in grappige dialogen waarin ze aan de andere twee probeert uit te leggen wat er aan de hand is en ze heeft een meer dan dagtaak om dat juist uit te vogelen. Been there, done that zit vol subtext, Joxer laat meer dan eens het leven - hehehe - en ook Gabrielle, Xena en haar paard Argo moeten het ontgelden, maar de volgende dag begint alles gewoon opnieuw tot alles met de chakramgooi der chakramgooien (da's haar "round killing thing") wordt opgelost.

Een lichtvoetige aflevering dus en ze staat heel hoog in mijn lijst met favorieten.

De dubbelaar The debt I-II (allebei 4/5) zijn eigenlijk aflevering 3 en 4 van "the rift" aangezien The deliverer en Gabrielle's Hope (allebei 3.5/5) de twee voorgaande afleveringen zijn die al een basis leggen voor de grote kloof die zal ontstaan tussen de beide protagonisten: Gabrielle wordt gedwongen om voor het eerst te doden waarbij ze dus haar onschuld verliest, ze wordt zwanger gemaakt door de demon Dahak en ze bevalt van een demonbaby die ze Hope noemt en uiteindelijk liegt ze tegen Xena doordat ze de baby in een mandje de rivier opstuurt ipv haar te doden... Maar 't is nog niet gedaan met liegen en bedriegen want in The debt trekt Xena zonder boe of ba naar Chin (China dus) omdat ze een bericht krijgt dat "de groene draak" te groot geworden is.

Xena en Lao Ma
We duiken in het verleden van Xena en zien haar als veroveraar met haar compagnon Borias naar Chin trekken waar ze twee rivaliserende koninkrijken tegen elkaar willen opzetten. Xena wordt door haar moorddadige gedrag gevangen genomen en uiteindelijk gered door Lao Ma die haar mentor zal worden. Het is deze laatste die haar het bericht stuurde waardoor Xena alles laat vallen en spoorslags vertrekt.

Verder bedrog: Gabrielle weet op wonderbare wijze als eerste Chin te bereiken en laat Xena in de val lopen waardoor ze nog maar eens gevangen gezet wordt. Door haar wordt Xena ook ter dood veroordeeld door Ming Tien, de groene draak uit het bericht. Gelukkig weet Xena de kracht van Lao Ma aan te boren waardoor ze Ming Tien kan stoppen en ze blijft leven. 

Verdere leugens: Xena belooft in eerste instantie aan Gabrielle dat ze Ming Tien zal sparen, maar ze vermoordt hem toch zonder het te vertellen.

Deze afleveringen zijn een prachtig duo waar zo te zien geen kosten gespaard werden voor decors en kostuums. We leren wat over de voorgeschiedenis van Xena (globetrotter dat) en zien ook waar de zaadjes geplant werden voor haar uiteindelijke omslag van Destroyer of Nations naar onze Warrior Princess. Als je iets van de serie bekijkt, laat het dan deze twee afleveringen zijn.

Jammer genoeg werden hierna maar liefst drie onnozele afleveringen ingepland, zodat de uiteindelijke twee afleveringen wat op zich lieten wachten.

Dat waren Maternal instincts (3.5/5) en The bitter suite (4.5/5). In de eerste van deze twee afleveringen duikt Hope (de baby in het mandje, remember?) op als een meisje van 10 jaar - ze groeien daar snel - die Callisto uit haar lavagevangenis bevrijd heeft om haar te helpen Dahak op aarde te laten komen. Gabrielle heeft al snel in het snotje dat dat kind haar dochter is, maar verzwijgt dit voor Xena waardoor Hope er in slaagt om Xena's zoon Solan te doden. Een leugen die een complete kloof tussen de twee slaat.

En dan zijn we bij The bitter suite aangekomen, een musicalaflevering (jawel) waarin de leugens, het bedrog en de haat tussen Xena en Gabrielle moeten worden uitgezongen in het land Illusia. 

Het gaat al ver als je je "beste vriendin" van een klif wil gooien...
Nog een aflevering waar kosten noch moeite werden gespaard en waarin Lucy Lawless ons toont dat ze ook nog een serieus pakske kan zingen (Gabrielle en Callisto kregen een stemdubbel):

Ik ben sowieso wel te vinden voor een musical op zijn tijd en dan liefst ook nog eentje met wat diepgang (Wicked is mijn all time favorite) en wat we hier te zien krijgen is drama op drama op drama. 't Is met andere woorden smullen geblazen, toch voor mij.

De aflevering daarna, One against an army (4.5/5), staat ook héél hoog in mijn persoonlijke rangschikking.

En je zou kunnen zeggen: hebben ze nog niet genoeg meegemaakt? Maar nee, Gabrielle raakt hier levensgevaarlijk gewond door een vergiftigde pijl en Xena moet de keuze maken tussen een remedie halen tegen het gif in de volgende stad of het oprukkende leger dat er zit aan te komen in haar eentje tegen te houden. Op aandringen van Gabrielle doet ze dat laatste en terwijl haar bard (Gabrielle is naast sidekick ook chroniqueur van de Warrior Princess) - nog maar eens - ligt te sterven, gaat Xena het gevecht van de eeuw aan tegen duizenden soldaten. Ongeloofwaardig? Je hebt de aflevering niet gezien dan...

En we zijn er nog niet want seizoen drie heeft nóg een goeie humoraflevering: Fins, femmes and gems (4/5).

Ik heb het al gezegd: als ze komische afleveringen goed weten te doen, zijn het ook écht goeie afleveringen... Xena, Gabrielle en Joxer (ondertussen zullen we maar aanvaarden dat hij er altijd bij zal zijn zeker?) worden door Aphrodite betoverd en krijgen zo elk hun obsessie: Xena wil alleen maar gaan vissen, Gabrielle wordt verliefd op haar spiegelbeeld en Joxer is in de ban van een verhaal over een aapman en gedraagt zich de rest van de aflevering als een gorilla.

Altijd grappig om te zien hoe Xena, ook al is ze afgeleid door een obsessie, toch tegelijk de focus weet te houden op wat ze moeten doen (da's hier een gestolen diamant terug brengen naar waar ze hoort) waardoor alles op het einde goed komt.

De laatste toppers van het seizoen zijn de dubbelafleveringen van de seizoensfinale: The sacrifice I-II (allebei 4/5).

Callisto en Hope zijn terug (moeilijk te doden, die twee!) en terwijl Hope in een cocon zit te groeien om haar vader Dahak nog maar eens onze wereld binnen te halen, zal Callisto Xena tarten om haar eindelijk definitief (of niet?) te doden.

Grote verrassing wanneer de cocon opengaat is dat Hope de dubbelganger van haar moeder Gabrielle blijkt te zijn, alleen met een wat meer evil streak. Moeilijk voor Xena want ze moet dus het evenbeeld van haar "beste vriendin" doden en bijkomende moeilijkheid: Ares maakt aan Gabrielle duidelijk dat als Xena Hope doodt, zij ook zal sterven. En wat doet Gabrielle dan? Ze grabbelt Hope vast en valt met haar in een vlammende lavakuil. Cliffhanger!

Consternatie bij Xena maar ook bij mezelf want we spreken hier van 1999, een tijdperk waarin internet weliswaar al bestond, maar nog niet wijdverspreid was. Ik had met andere woorden geen idee dat dit de laatste aflevering van het seizoen was en wist nog niets van het vierde seizoen waar ik een jaar op zou moeten wachten. Ik was hier kapot van en wist even met mezelf geen blijf toen... Ja, ik ga soms echt te hard in iets op op tv, maar een mens moet toch op één of andere manier het gevoel krijgen dat je geen lege robot bent he?

Bij het herbekijken van het seizoen was de impact natuurlijk heel wat minder aangezien ik al wist wat er zat aan te komen en hoe het zal opgelost worden in seizoen 4. Maar toch: wat een seizoen dat derde! Het komt meteen op plaats 1 terecht in mijn rangschikking want de deze houdt van wat drama en drama hebben we hier meer dan genoeg gekregen...

Met zoals al gezegd maar liefst 8 afleveringen van de 22 die 4 of meer op 5 scoorden, is dit ook de numerieke winnaar tot nu toe (de vorige seizoenen hadden elk 5 topafleveringen).

Voorlopige rangschikking:

1. Seizoen 3
2. Seizoen 2
3. Seizoen 1

Op naar seizoen 4!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten