donderdag 18 april 2024

Xena: Warrior Princess - Seizoen 5

Oh boy, seizoen 5 was me wat...

Er waren verschillende uitdagingen die moesten opgevangen worden door de makers en dat resulteerde nu niet meteen in hoogvliegers qua afleveringen...

Grootste probleem was dat Lucy Lawless tegen het eind van seizoen 4 al een beetje zwanger was en bij het begin van het vijfde al heel wat. En ze konden haar niets verwijten aangezien ze even daarvoor trouwde met producer Robert Tapert - alsof die zijn eigen vrouw zou gaan berispen... Maar er moesten natuurlijk wel wat aanpassingen gebeuren aan scripts e.d. want een hoogzwangere vrouw acrobatische trucen laten uithalen en robbertjes laten vechten is een beetje not done (of toch niet fair naar de actrice toe). We krijgen dus een zwangere Warrior Princess voor de eerste helft van het seizoen - in een vreselijke préwarriormaman outfit - en een Warrior Princess die met een baby zeult in de tweede helft.

Komt daar nog bij dat in die periode een kleine filmtrilogie gedraaid werd in Nieuw-Zeeland (waar Xena werd opgenomen) en heel wat medewerkers van X:WP overstapten naar het maken van The Lord of the Rings en dus niet meer voor de serie konden werken. Het is ook het moment dat grote broer Hercules: the legendary journeys (waarvan Xena een spin-off is die deze eerste serie overvleugelde qua populariteit - en met rede want Hercules is gewoon ruk) ten einde kwam, waardoor "talent" van daar naar X:WP werd overgeheveld. Dat uit zich in alles en niet op een goeie manier...

En compleet onvergeeflijk: hoewel Xena en Gabrielle samen in de afleveringen voorkomen, is dat zelden echt met elkaar. Ze praten ver niet, zijn steeds apart met dingen bezig en de blikken en kleine aanrakingen die we tot dan toe gewoon waren, zijn compleet afwezig. Nog onafhankelijk van de subtext: dit is niet hoe twee goeie vriendinnen met elkaar omgaan... Ik heb echt geen idee waar de makers toen met hun hoofd zaten.

Was er dan niets positiefs te vinden? Toch wel: de transformatie van Gabrielle van vredelievende bard naar kleine vechtmachine naast Xena - er moest toch nog iemand een beetje strijd voeren in seizoen 5? - vind ik een meesterlijke zet. En ze krijgt hier een nieuwe dagelijkse outfit die in mijn ogen de coolste tot nu toe is - hoewel enorm onpraktisch om in te vechten aangezien zowat haar hele rug onbedekt is... Maar toch, cool. Renée O'Connor is hier bovendien fysiek op haar toppunt waarbij ze zelfs haar eigen stunts voor haar rekening neemt. 

En ze heeft nog wel meer coole outfits in seizoen 5 - haar Chinees geïnspireerd pakje wanneer ze terug naar Chin gaan, haar pyjama in de verder onnozele aflevering Punchlines en mijn favoriet van het seizoen:

haar jachtoutfit in Them bones, them bones - die nog geen 5 minuten screentime krijgt - met een wel heel hoog Ronja de roversdochter-gehalte (ik begin nu pas bij bepaalde dingen door te hebben waarom ik ze leuk vond/vind).

Een ander hoogtepunt was de introductie van de godin Athena in de serie. Dit was altijd al mijn favoriete Griekse godheid, maar ze was voordien nog niet te zien in de serie. En mensen, de casting was perfect en ook hoe ze werd neergezet.

Jammer genoeg komt ze pas piepen tegen het einde van het seizoen wanneer "the twilight of the gods" is ingezet en draait ze slechts in 3 afleveringen mee tot Xena haar weet te doden - spoiler maar dit werd ver 25 jaar geleden voor het eerst uitgezonden dus dan mag het volgens de internetspoilerwetten - wat een verlies voor de serie en de vraag blijft: waarom haar pas zo laat introduceren?

En dan nog iets: nu ik de afleveringen met Athena herbekeken heb, valt me op hoe hard actrice Paris Jefferson eigenlijk op Isabelle Huppert lijkt - geen wonder dat dit een hit werd bij mij. Maar zoals al gezegd: ik was al een Athena-fan vóór X:WP, ze hebben het enkel héél goed weten in te vullen.

Net als seizoen 2 en 3 heeft het vijfde seizoen 5 afleveringen die behoorlijk goed scoren, maar jammer genoeg zijn er ook 5 afleveringen (het meeste van alle seizoenen tot nu toe) die abominabel slecht scoren: we hebben Married with fishsticks (een dikke 0/5), Lifeblood (1/5) en dan nog 3 afleveringen die 2.5/5 kregen: Punchlines, God fearing child en Eternal bonds. Die laatste drie kwamen allemaal na elkaar, 't was eventjes doorbijten toen... Ik ga niet dieper in op deze afleveringen want ze zijn compleet over te slaan/te vergeten.

Maar het goeie wil ik wel even aanstippen:

Beginnend met de openingsaflevering Fallen angel (4/5) waar Xena en Gabrielle na hun dood aan het kruis in de hemel belanden bij aartsengel Michael en de zijnen. Gabrielle valt in het opstijgen naar beneden in de hel, waarna Xena haar natuurlijk wil gaan halen. Eventjes aartsengel worden is daarvoor een vereiste. Eens in hel, offert Xena zich op om Callisto te redden terwijl de andere aartsengelen Gabrielle meenemen naar boven. Dan wil die op haar beurt natuurlijk Xena gaan redden die inmiddels een demon geworden is enzovoort... 

Xena offert zich op om Callisto te redden
Een aflevering waarin de kostuum- en make-upmensen van de serie zich konden uitleven en het ziet er allemaal verdomd goed uit.

Op het einde van de aflevering worden Xena en Gabrielle terug tot leven gewekt door Eli, de vredelievende guru die ze in India ontmoetten in seizoen 4 en die Gabrielle op het pad van geweldloosheid bracht. Dat pad zal ze nu verlaten, want zoals al gezegd ontpopt ze zich tot een vechtmachientje in dit seizoen.

Volgende topper in mijn ogen was Them bones, them bones (4/5), waar ze terugkeren naar de noordelijke amazones omdat Alti het blijkbaar gemunt heeft op Xena's ongeboren baby... Opnieuw een aflevering met een hoog horrorgehalte door de bloedrituelen en met nogal wat spiritueel gedoe. Het moment waarin de skeletten van Xena en Alti het tegen elkaar opnemen in de geestwereld is echt wel een hoogtepunt van de aflevering en een knipoog naar horrorklassiekers.

Het lichte skelet is Xena, het donkere Alti ofte westernclichés...
Voordat Xena huid en haar uittrekt, is het aan Gabrielle om het tegen Alti op te nemen, maar die is - hoewel ze haar best doet - een maatje te klein voor de dode sjamaan.

Nog vermeldenswaardig bij deze aflevering: het is blijkbaar de enige van de hele reeks waarin geen enkel mannelijk personage opduikt, er zijn enkel actrices te zien op het scherm. En wil je nu weten dat het mij in eerste instantie niet eens was opgevallen - wat wél het geval is als iets een totaal sausagefest is met misschien 1 excuustruus van een actrice erbij? Ik miste die mannetjes écht niet...

Beste aflevering van seizoen 5 is zonder twijfel Amphipolis under siege (4.5/5) waarbij Xena en co terugkeren naar haar geboortedorp om baby Eve kennis te laten maken met haar grootmoeder. 

Familiereünie
De geboorte van Eve zette "the twilight of the gods" in gang en daarom is Athena onderweg om de baby een kopje kleiner te maken. Dit is de eerste van 3 afleveringen waarin de godin haar opwachting maakt en hoewel ze dus met kwade bedoelingen onderweg is, voel je ook dat het niet voor de lol is - zoals het bij Ares het geval zou zijn - ze doet het omdat het "moet". Van Ares gesproken: die verliefde zot wordt natuurlijk weer door Xena om de tuin geleid zodat haar plan om Amphipolis en vooral Eve te redden, helemaal in orde komt.

Grootste pro van deze aflevering: de introductie van Athena in X:WP en ook het hele plan van Xena om haar geboortedorp te redden - hoewel je pas helemaal op het einde een bevestiging krijgt dat ze alles zo gepland had.

Enkele afleveringen later krijgen we Looking death in the eye (4/5) waarin Celesta, de godin van de dood, gekidnapt wordt door Xena om zo een nieuw plan om de goden te slim af te zijn in werking te brengen.

Gabrielle legde al het loodje, Xena zal snel volgen
En wat is dat plan? Nog maar eens doodgaan - of toch voor eventjes... Jammer genoeg werd verliefde zot Ares niet van het plan op de hoogte gebracht en hij steekt Xena en Gabrielle letterlijk in de frigo: ze krijgen een ijsgraf in een berg waardoor ze niet wakker worden zoals voorzien.

Dat wakker worden gebeurt 25 jaar later waardoor we een tijdsprong krijgen met enkele voordelen: geen babygezeul meer en vooral: Autolycus doet niet meer mee! Joxer wel nog even, maar hij is natuurlijk een oud mannetje geworden en heeft een zoon Virgil die de plek van zijn vader zal innemen. *zucht*

Eve is ondertussen volwassen en staat bekend onder de naam Livia, de bitch van Rome, want ze overklast zelfs haar moeder in slecht gedrag - van toen ze nog de Destroyer of Nations was.

In de laatste aflevering van het seizoen, Motherhood (4/5), heeft Livia terug de naam Eve aangenomen en doet ze boete voor haar misdaden door in de woestijn rond te dolen - zoals men pleegt te doen.

De furiën aan het furiën
Athena stuurt de furiën af op Gabrielle omdat ze zogezegd de dood van Joxer (spoiler!) moet wreken door zijn moordenaar Eve te doden, tot afgrijzen van Aphrodite die wel een boon voor de bard heeft.

Xena op haar beurt krijgt van de god van Eli - die bracht hen in het begin van het seizoen terug tot leven, remember? - het vermogen om goden te doden eens Eve gedoopt is. Wat natuurlijk voor de Olympische goden niet was wat ze wilden en ze gaan er één voor één aan (de onthoofding van Discord is daarbij een klein juichmomentje).

En Gabrielle legt nog maar eens het loodje wanneer ze haar dolk in Eve steekt waarop Xena haar trakteert op een chakram tegen het hoofd - met bloed en hersenen nog aan de schijf wanneer deze terugkeert bij Xena. Gruwel.

Gelukkig is daar dan weer verliefde zot Ares die zijn eigen onsterfelijkheid opgeeft om zowel Eve als Gabrielle te redden - tot groot ongenoegen van Athena die eerst dacht dat ze gewonnen had toen Xena heel eventjes haar goddodersvermogen verloor toen Eve stierf... Bye bye Athena, it was nice knowing you.

En zo is er eens niemand dood op het eind van een seizoen - buiten de Olympische goden minus Ares en Aphrodite.

Seizoen vijf had jammer genoeg evenveel rotslechte als briljante afleveringen - 5 van elk - en dat uit zich dan in mijn rangschikking: welkom op de laatste plek! Maar zelfs een "slecht" seizoen blijft beter dan de meeste andere dingen op tv, dus 't is niet het einde van de wereld...

Voorlopige rangschikking:

1. Seizoen 3
2. Seizoen 4
3. Seizoen 2
4. Seizoen 1
5. Seizoen 5

Op naar seizoen 6!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten