woensdag 3 mei 2023

April wrap up

In april werd hier heel wat papier verzet, ik ben er zelf van verschoten: maar liefst 14 titels gingen door mijn handen - 5 boeken en 9 strips.

En wat nog meer is: geen enkele kreeg een waardering onder de 3 sterren, het was dus echt een goeie leesmaand.

Mijn boek van de maand was één van de 6 die 4 sterren kreeg en wordt het volgende:

A Christmas carol: een kerstvertelling - José-Luis Munuera

Standaard, 2022
80 p.
Vertaald uit het Frans: Un chant de Noël : une histoire de fantômes


Tekenaar José-Luis Munuera gaat de literaire toer op want na de verstripping van De klerk Bartleby van Herman Melville, waagt hij zich nu aan het kerstverhaal van Charles Dickens - maar dan met een twist want Scrooge wordt hier een jonge vrouw in plaats van de oude vrek die we allemaal kennen.

Het verhaal op zich blijft hetzelfde: Elizabeth Scrooge is een rijke handelaar die tegen geldverspilling is en Kerstmis is in haar ogen zowat het ergste dat er is. Tijdens de kerstnacht wordt ze bezocht door 3 geesten die haar het verleden, het heden en de toekomst tonen en op het eind is de harde schil rond haar hart een beetje zachter geworden...

't Was misschien een beetje raar om in april een kerstverhaal te lezen maar deze strip is echt een aanrader. Hou je dus niet in om dit buiten de kerstperiode te gaan lezen.

Nog vier sterren in april:

De jongeman - Annie Ernaux

De Arbeiderspers, 2023
42 p.
Vertaald uit het Frans: Le jeune homme


De reden dat dit niet de eerste plek mocht innemen, is dat het in een kortverhaal is dat als boek(je) werd uitgegeven. Van de 42 pagina's dat dit lang is, zijn er amper 30 die het verhaal uitmaken en dan nog in een gigantisch groot lettertype...

Annie Ernaux - ontvanger van de Nobelprijs voor literatuur in oktober vorig jaar - beschrijft hier hoe ze toen ze tegen de 60 aanleunde een relatie had met een ver 30 jaar jongere man. In haar gekende korte vignetstijl - die je ook in Het voorval terugvindt - beschrijft ze hier hoe ze dat ervaren heeft en dan vooral hoe de buitenwereld hier op reageerde.

Een kleine fijne aanrader.

Het Humboldtdier (Een verhaal van de Marsupilami) - Flix

Dupuis, 2022
69 p.
Vertaald uit het Frans: L'animal de Humboldt


Net als bij grote broer Robbedoes zijn ze voor de Marsupilami gestart met een zijreeks gemaakt door gasttekenaars en -scenaristen. Eerste die zijn talenten mocht tonen was de Duitser Flix die ook al Robbedoes in Berlijn maakte.

We bevinden ons hier aan het begin van de 19e eeuw en wereldontdekker Alexander von Humboldt vindt in de Amerikaanse jungle drie eieren die hij meeneemt naar Europa. In het zog van zijn eieren komt de Marsupilami mee. Meer dan 100 jaar later ontdekt een meisje de Marsupilami en helpt hem zijn eieren terug te krijgen. 

Dit was een leuk verhaal in een tekenstijl die we niet gewoon zijn voor dit figuurtje, maar het werkt (zelfde voor Het beest, nog zo'n Marsupilamibuitenbeentje waar je gewoon schrik van dit wild dier krijgt...) en er mogen dus nog zo'n albums komen van mij.

Zo heet als de planeet (Krasse knarren 7) - Lupano / Cauuet
Scurry 2-3 - Mac Smith

Dit zijn respectievelijk het zevende en het tweede en derde (laatste) deel van reeksen.
Veel kan ik er dus niet over kwijt, buiten dat de oude knarren in Zo heet als de planeet weer goed van zich laten horen in allerlei maatschappelijke kwesties en dat het vervolg en de conclusie van Scurry meer dan te pruimen waren...

Ik besprak twee boeken die 3.5 sterren kreeg op mijn blog:

Stone blind: Medusa's story - Natalie Haynes

Mijn bespreking kan je hier lezen.

Assassin's quest - Robin Hobb

Mijn bespreking kan je hier lezen.

En we kwamen voor de laatste keer dit leesjaar samen met de leesgroep en bespraken daar het volgende boek:

Feest van het begin - Joke van Leeuwen

Querido, 2012
246 p.


Dit boek speelt zich af tijdens de Franse revolutie, al wordt dat nergens zo benoemd. We volgen een viertal personages en ik had jammer genoeg moeite om mij ook maar met één van hen te verbinden. Het bleef allemaal zo afstandelijk en van Leeuwen gebruikt enkele stijlelementen die serieus op mijn zenuwen werkten.

Versta mij niet verkeerd: Joke van Leeuwen kan schrijven en ik was met veel goesting aan dit boek begonnen omdat ik als kind haar jeugdboeken verslonden heb. Hoog tijd dus om ook eens te zien wat ze voor volwassenen geschreven had. Jammer genoeg was de liefde voor dit boek dus niet zo groot.

Het boek kreeg van mij 3/5 en de totaalscore bij de leesgroep was 7.2/10, het lag er dus niet ver af...

Alles wat ik las in april.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten