dinsdag 5 april 2022

Maart wrap up

Maart was de maand waarin ik vooral bezig was met films kijken voor diverse awardshows. Dat het lezen daar dan wat bij inschiet, is niet meer dan normaal.

En toch: ik heb in totaal 11 items gelezen, 8 strips en 3 boeken die toegegeven niet de dikste waren. Niet slecht, al zeg ik het zelf.

Ik heb zelfs een favoriet te melden:

Miauw!! (Robilar de meesterlijke kat, 1) - David Chauvel

Silvester, 2021 (oorspr. 2020)
64 p.
Vertaald uit het Frans: Miaou!!

Dit is een hervertelling van het sprookje van De gelaarsde kat, verteld vanuit het perspectief van die genoemde kat, die hier als Robilar door het leven gaat. Hij begint als een vadsige schootkat, die overal naartoe gedragen wordt en die verder niks in het leven hoeft te doen. Maar dan wordt de koets van zijn bazinnetje verpletterd door een boeman en moet hij voor zijn eigen levensonderhoud zien te zorgen. Dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot...

Uiteindelijk komt hij bij een molenaar terecht waar hij - eerst halfslachtig - moet instaan voor de muizenverdelging. Naarmate hij slanker en behendiger wordt, zie je ook de kat en zijn gedragingen veranderen - tot hij bijna menselijke trekken in het gezicht krijgt en uiteindelijk tegen de molenaarszoon begint te praten.

Robilar wil zich wreken op iedereen die hem tot dan toe onrecht heeft aangedaan. Hij deinst nergens voor terug en schaamt zich ook niet om de wat dommige molenaarszoon in zijn plannen te betrekken.

Kortweg: wat een leuke strip was dit! Deel twee is ondertussen in hardcover uit (ik wacht op de softcover) en het derde en laatste deel is ook al in het Frans verkrijgbaar. Mooie dingen in het vooruitzicht dus.

Vier sterren, of wat dacht je?

Er werden nog een paar keer vier sterren uitgedeeld, maar wat het 27e deel van De orde van de Drakenridders betreft: dat is dus al het zoveelste deel in een reeks, maar wel weer een heel goed na wat mindere albums. Dat krijgt dus geen aparte bespreking meer.

Ik besprak nog een viersterrenboek op mijn blog:

Een huis dat van ons is - Julia Deck

Mijn bespreking kan je hier lezen.

En ook een boek dat 3.5 sterren kreeg:

Demain les chats - Bernard Werber

Mijn bespreking kan je hier lezen.

En zo had ik twee kattenfavorieten in boekvorm de afgelopen maand.

De rest van de strips en het ene boek dat nog overschiet, kregen van mij drie sterren. Ik heb mijn tijd dus niet verspild in maart.

Alles wat ik las in maart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten