vrijdag 26 november 2021

Matrix - Lauren Groff

 
De Bezige Bij, 2021
301 p.
Vertaald uit het Engels: Matrix


De lesbische nonnen blijven me achtervolgen...

Of beter: Lauren Groff schreef een boek over Marie de France, een middeleeuwse dichteres (12de eeuw) waar eigenlijk niets van geweten is en maakte er haar eigen verhaal van.

Marie is hier de halfzus - geboren uit een verkrachting - van de Engelse koning en wordt op haar 17de door Eleonora van Aquitanië richting klooster gestuurd omdat ze gewoon te lelijk, te groot en te lomp is om aan een edelman te kunnen worden gekoppeld. Je zal maar in die tijd geleefd hebben...

Aangekomen in het klooster als nieuwe priorin (da's dus juist onder de abdis) moet ze al snel vaststellen dat het daar vierkant draait: de nonnen zijn ziek en sterven aan de lopende band, de oogsten stellen niks voor en de abdis heeft het in haar hoofd gehaald dat net de nonnen die bepaalde taken het slechtst kunnen vervullen, ze moeten uitvoeren als een soort boetedoening om hun hemel te verdienen.

Maar Marie is naast lelijk, groot en lomp ook heel intelligent en onder haar leiding zal het klooster gaan floreren en wordt het zelfs een hotspot in de regio waar vrouwen naartoe willen komen. Ze wordt uiteindelijk abdis en zal jaren lang regeren over het klooster en de grotere omgeving. En haar obsessie met Eleonora zal haar hele leven voortduren.

Onderweg krijgt Marie ook nog visioenen af en toe, die ze toeschrijft aan de maagd Maria en die haar helpen het klooster op het toppunt van efficiëntie te houden en die haar soms bizarre projecten doen opzetten, zoals een gigantisch labyrint dat het klooster moet omringen zodat buitenstaanders er in verloren lopen en niet tot bij de nonnen kunnen geraken. Het klooster is trouwens een plek waar mannen niet welkom zijn en jongens moeten het gezin verlaten op jonge leeftijd om er toch maar voor te zorgen dat er geen onkuise dingen zouden kunnen gebeuren.

Dat Marie zelf knalverliefd is op Eleonora en af en toe wat stoom gaat afblazen bij haar medische non Nest, is dan weer wel dik ok.

Ze zal uiteindelijk een flink eind in de zeventig worden, het klooster opgetild hebben naar ongekende hoogtes en sterven in het bijzijn van haar geliefde nonnen.

Ik heb eigenlijk serieus genoten van dit boek en kan het alleen maar aanraden.

Vier sterren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten