vrijdag 5 november 2021

Dagen van zand - Aimée de Jongh

 
Scratch, 2021
287 p.
Bizar genoeg eerst verschenen in het Frans: Jours de sable


Aimée de Jongh is aan een sneltempo één van mijn favoriete stripauteurs aan het worden.

In haar nieuwste graphic novel belicht ze een voor mij onbekende periode in de Amerikaanse geschiedenis: die van de dust bowl in de jaren '30 van de vorige eeuw.

Ze vertrekt daarvoor vanuit foto's die toen door uitgestuurde fotografen in Oklahoma werden genomen van de arme boeren en vertrekkende families. Eén van de bekendste foto's daarvan is die van de Migrant mother, en die staat ook achteraan de graphic novel in het dossier dat we er bij krijgen.

Dagen van zand volgt de jonge fotograaf John Clark die vanuit Washington naar de ergst getroffen regio van Oklahoma wordt gestuurd: de "panhandle" die zwoegt onder de grote stofstormen die daar de dienst uit maken. Hij maakt er kennis met families die in deze zware omstandigheden proberen te overleven en ook met vertrekkers die alles wat ze kennen willen achterlaten omdat het geen leven meer is.

John worstelt ook met zijn eigen demonen, want hij probeert zijn dode vader te imponeren, eveneens een bekend fotograaf.

Elk hoofdstuk vertrekt van een bestaande foto uit de dust bowl periode, die ook verwerkt wordt in het verhaal dat volgt. Je kan zelfs bijna het stof en het zand proeven waar John Clark door moet ploeteren en de desolaatheid van de streek werkt meer dan op je eigen gemoed...

Aimée de Jongh heeft terug een heel sterke graphic novel afgeleverd en deze zal ongetwijfeld hoog scoren in mijn eindejaarslijstje met strips.

Vier sterren, of wat dacht je?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten