zondag 8 september 2019

Kijktip: De Patrick


Ik zal maar al beginnen met te zeggen dat ik niet meteen fan ben van de Vlaamse film. De reden? Meestal zijn ze meer dan ondermaats te noemen, domme grappen- en grollenfilms waar ik als een boer met kiespijn naar zit te kijken en de echt goeie zijn op één hand (of misschien twee) te tellen.

Maar misschien is een film van een regisseur die internationaal al zijn sporen verdiend heeft dan toch een topper?

Ik ging dus kijken naar De Patrick.


Het openingsshot is alvast indrukwekkend: we bevinden ons in de bossen in de Ardennen en we zoomen langzaam in op een vijver waarin een lichaam drijft. Dat is dus Kevin Janssens als de Patrick die naaktgeweg in het water ligt. En hij lijkt te genieten.

Vervolgens passeren de gasten van de naturistencamping - want daar bevinden we ons - aan snel tempo de revue. Het is een bont allegaartje, dat allerlei talen spreekt (Nederlands, West-Vlaams, Frans, Duits, Engels...) en die allemaal Patrick een warm hart schijnen toe te dragen.

Patrick woont met zijn ouders, die de camping uitbaten, in een chalet. Ook dit zijn weer speciale figuren, zoals je ze steeds in Vlaamse films en series terugvindt, maar het stoort hier niet.

Wanneer Patricks favoriete hamer verdwenen blijkt, gaat Patrick op zoek naar het werktuig. Onder de baan overlijdt ook nog eens zijn vader en probeert iemand de camping over te nemen, want Patrick gaat die toch niet kunnen runnen.

Patrick is namelijk een heel zwijgzaam figuur, bijna de hele film geobsedeerd door zijn verdwenen hamer, maar hij heeft wel kwaliteiten, leren we gaandeweg.

Veel meer ga ik hier niet verklappen, buiten het feit dat ik mijn portie piemels op het grote doek wel gehad heb. Maar eigenlijk? Je ziet dat niet meer op den duur.

Kevin Janssens speelt hier echt de rol van zijn leven, hij kwam zo'n 17 kg aan voor de rol en loopt de hele film in een vuil hemd en watersandalen. Glamoureus is het niet, maar hij maakt van Patrick een figuur waar je meteen sympathie voor hebt. Hij is geen domme uil, hij is gewoon anders.

Ik kan alleen maar zeggen: ga dit zien, het is een geweldige film.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten