woensdag 26 juni 2019

Kijktip: Gentleman Jack


Ik geef het toe, ik heb momenteel zowat de grootste ladycrush die je kan hebben en dat is allemaal de fout van de BBC-reeks Gentleman Jack.


Dit historisch drama draait rond de figuur van Anne Lister, een adellijke dame die echt bestaan heeft en die in haar nagelaten dagboeken zonder schroom over haar relaties met andere vrouwen schreef. Ze wordt daardoor beschouwd als een van de eerste lesbiennes, nog voor dat woord "uitgevonden" was (natuurlijk waren er voor haar nog andere lesbische vrouwen, maar die lieten niet zo'n gedetailleerd relaas van hun leven na).

In Gentleman Jack - de spottende bijnaam die ze in die tijd kreeg - wordt Anne Lister gespeeld door Suranne Jones, een Britse actrice die ik enkel van gezicht kende hiervoor, ik had haar nog niet echt zien acteren. Maar mensen,  ze acteert de pannen van het dak in deze serie...

Zoals ze met fikse tred door het landschap marcheert wanneer ze zich van de ene plaats naar de andere begeeft, hoe ze haar nieuwe "slachtoffer" Ann Walker prepareert om haar nieuwe levensgezellin te worden en vooral hoe ze af en toe schalks in de camera kijkt om wat er gebeurt kracht bij te zetten, het draagt er allemaal toe bij dat ik niet genoeg kan krijgen van deze figuur. Dat ze daarnaast in kleren steekt die het mannelijke en het vrouwelijke in elkaar laten versmelten is een prachtig extraatje.

Ik besef ten volle dat deze serie niet door iedereen zal gewaardeerd worden. Ik heb al recensies gelezen waarin kritiek komt op hoe traag de serie vooruitgaat - in mijn ogen niet, maar soit - en ook op dat in de camera kijken, maar dat geeft net een extra laag aan het verhaal. Ook het feit dat niet enkel aandacht wordt besteed aan haar seksuele escapades, maar ook aan haar ondernemersgeest - ze begon steenkool te winnen op haar land - en de problemen die ze daardoor krijgt met de lokale kolenhandelaren, roept kritiek op. Besef gewoon dat als je daar niet tegen kan, Gentleman Jack niet de serie voor jou is.



Er zijn nog 2 afleveringen te gaan op BBC1 en dan kan er worden uitgekeken naar het tweede seizoen dat al bevestigd is. Ondertussen kan ik mezelf tevreden houden met het boek dat naar aanleiding van de serie verscheen en dat al in mijn boekenkast staat te blinken.

2019 is ondertussen halverwege en ik denk dat ik mijn serie van het jaar gevonden heb...

En jawel, ik heb ook al The secret diaries of miss Anne Lister gezien, de BBC-film uit 2010, met daarin een iets minder indrukwekkende Maxine Peake als Anne Lister én de begeleidende documentaire over de ware Anne Lister, ook van BBC-makelij, waarin Sue Perkins dieper ingaat op wie deze dame nu juist was. En waaruit blijkt dat ze ook wat mindere kantjes had (tijdsgeest enz.).

Zelfs met deze mindere kantjes blijf ik iedere week uitkijken naar de nieuwe aflevering op zondagavond. Hopelijk pikt Canvas of NPO dit op, de serie verdient meer kijkers.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten