dinsdag 2 januari 2018

New year watching


De laatste jaren "vier" ik oudejaar met mijn kat in de zetel terwijl ik de ene film na de andere bekijk.

Maar waar ik de vorige jaren mijn schade aan het inhalen was aan de hand van lijstjes die ik op internet vond, wou ik het dit jaar wat praktischer aanpakken.

En zo werd project "Kuis je decoder op" geboren. Er stonden namelijk al films op die bijna 2 jaar geleden werden opgenomen en dat begon op den duur een beetje schaamtelijk te worden.

Het alleroudste dat op mijn decoder staat, heb ik niet bekeken, want dat is een serie waar ik nog 3 afleveringen van moet zien en ik wou me op film focussen.

Maar voor ik aan mijn kleine filmmarathon begon, bekeek ik eerst nog de laatste aflevering van het eerste seizoen van American Gods op dvd. Was dat ook weer uit de weg...

Eerste film op mijn programma werd Des hommes et des dieux (2010), opgenomen van Canvas op 16/01/16 - bijna 2 jaar geleden dus.


DES HOMMES ET DES DIEUX trailer from Lumière Groep on Vimeo.

Hier wordt het waargebeurde verhaal verteld van een Frans monnikenklooster in Algerije. De monniken leven een rustig leventje en zijn nauw verbonden met het leven in de omringende dorpen.

Maar er breken onlusten uit in het land en moslimbroeders trekken al moordend rond, zonder genade alle buitenlanders (vooral christenen) een kopje kleiner makend. De vraag rijst in het klooster: blijven we of vertrekken we? De gewetenskwesties van de broeders maken er een pracht van een film van.

Daarna was het de beurt aan Quest for fire / La guerre du feu (1981), opgenomen van één op 29/01/16.



Toch bizar hoe een film waarin geen enkel verstaanbaar woord wordt gesproken, boeiend blijft.

De zoektocht van drie oermensen naar vuur wordt een roadtrip van jewelste. En er zit zelfs wat humor in, al is die van de primitieve (ha ha) soort.

Wat heb ik voor de rest onhouden? Vooral veel blote konten.

Derde film op het programma werd The ninth gate (1999), opgenomen van één op 05/02/16.



Deze film van Roman Polanski (mogen we daar nog wel naar kijken?) vertelt het verhaal van Dean Corso (Johnny Depp voor hij een complete creep werd), een handelaar in oude boeken die een vreemde opdracht krijgt: hij moet de enige drie exemplaren van De negende poort met elkaar gaan vergelijken om er achter te komen welk er juist het echte boek is. Waarom? Met het echte boek kan je de duivel oproepen...

Lopen ook nog rond in de film: Lena Olin als femme fatale (speelt ze ooit iets anders?) en Emmanuelle Seigner (madam Polanski).

The ninth gate was enigszins teleurstellend als film. Het verhaaltje vond ik redelijk simpel en het acteerwerk van zowat iedereen was ferm over the top te noemen. Geen hoogvlieger.

Als laatste bekeek ik Barbara (2012), opgenomen van Canvas op 12/03/16.



Deze had ik zelfs al eerder eens opgenomen van de Duitse zenders, maar ik ging voor de ondertitelde versie.

Barbara is een arts die in DDR-tijd een uitreisvisum aanvraagt. In plaats van haar dit toe te kennen, wordt ze naar een plattelandsziekenhuis verbannen en langs alle kanten door de Stasi in de gaten gehouden. Ze weet zelfs niet of haar nieuwe baas niet met hen onder één hoedje speelt.

Ze probeert met haar minnaar - een West-Duitser - zoveel mogelijk af te spreken en beraamt zelfs een vlucht naar het Westen.

Barbara was ideaal om de avond mee af te sluiten: een rustig kabbelende film die toch boeiend blijft.

Een goed geslaagd experiment. Van de vier films die ik zag, wil ik er zeker drie aanbevelen aan de mensheid. Enkel The ninth gate mag in de vergetelheid verdwijnen van mij.

Krijgt misschien binnenkort een vervolg?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten