zaterdag 31 december 2016

December favorites


Voor ik aan mijn favorieten van december begin, wil ik het eerst hebben over de grootste non-favoriet van deze maand, namelijk het overlijden van Carrie Fisher, voor de buitenwereld vooral prinses Leia uit Star Wars, maar voor mij (en nog ontelbare anderen) ook een groot voorbeeld en een groot verlies.

Ik was twaalf toen ik voor het eerst Star Wars: episode IV zag en wat konden mij die ruimtegevechten en robots schelen, voor het eerst zag ik in een film een sterke vrouw die niet moest onderdoen voor de mannetjes in haar omgeving, die voor zichzelf kon zorgen en allesbehalve de damsel in distress uithing. Eén van mijn favoriete helden was geboren en prinses Leia had zich in mijn hart gewurmd.

Later bleek dat ze ook schrijfster was en hoewel ik eigenlijk nog te jong was (dat besef ik nu al die jaren later), las ik alles wat in de bibliotheek van haar hand beschikbaar was. Ze was ook een heel bekende script-doctor in Hollywood, hoewel ze dat meestal in stilte deed, op de aftiteling was ze nooit te vinden.

En wie haar ooit in interviews zag of op twitter volgde, wist dat ze een nogal brutale, soms op het grove af, humor had en dat kon ik ook appreciëren.

Vorige week was ze trouwens nog op bezoek in ons land, want ze zocht in Brugge naar een bioscoop waar ze Rogue One speelden om te zien hoe zij het er zelf van af had gebracht:

Ja, haar tweets zijn een opgave om te lezen, maar dat heeft ook zo zijn charmes.
Geen bipolaire tweets meer, geen grappige interviews of cameo's in films en geen nieuw werk van haar hand meer.

Ik weet nu al dat ik tranen met tuiten ga laten in de cinema als ze op het einde van Star Wars VIII een in memoriam tonen...

Dan nu over naar een wat vrolijkere noot met mijn favorieten van december:

Op dinsdag 13 december trok ik met mijn vader richting kerstmarkt in Keulen.

De Dom achter een tapijt van lichtjes.
Een kerstmarkt in Duitsland is altijd een feestje op zich, ik word daar spontaan happy van als ik toekom.

We hebben alle bekende pleinen afgedaan (het was niet onze eerste keer in Keulen) én we hebben zelfs nog 2 kerstmarktjes ontdekt die we daarvoor nog nooit gezien hadden!

Een meer dan geslaagde dag.

Op 14 december kwam Rogue One : a Star Wars story uit in de zalen en al op deze eerste dag ging ik kijken.

Mijn bespreking van de film kan je hier vinden, maar laat ik zeggen dat het een héle goeie was, de beste Star Warsfilm die ik dit jaar zag!

En waarschijnlijk eindigt hij ook hoog in mijn filmjaaroverzicht...

Op 15 december (drukke week toen precies) kon je mij terugvinden op het Boekenfestijn in Flanders Expo. Daar ging ik al eens heen in juni dit jaar en wou ik nu terug aan doen.


Mooie buit, al zeg ik het zelf, enkel jammer dat het Engelstalige aanbod deze keer wat aan de flauwe kant was.

En tenslotte nog een paar aanvullingen voor mijn TBR (ik kocht dus niet alleen boeken op het Boekenfestijn):

Van Jeanette Winterson heb ik zowat alles in huis, sommige in het Nederlands, andere in het Engels.

Deze was een impulsaankoop toen ik voor iets anders in Standaard Boekhandel moest zijn. En een klein beetje spijt nu want de Engelse versie is echt zóveel mooier...

Deze bestelde ik toen alles nog peis en vree was, Carrie Fisher was een tour door Europa aan het doen voor de release van dit boek (hiervoor was ze dus ook in ons land) en ik vond het opzet wel interessant: ze had haar dagboeken van tijdens de opnames van Star Wars teruggevonden en reflecteert in het boek over hoe ze toen was. Maar het zal pas een eind weg in 2017 gelezen worden, vrees ik, het gaat nu nog niet.

En zo eindig en begin ik dit bericht met Carrie Fisher...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten