zaterdag 17 december 2016

Irmina - Barbara Yelin


Soul Food Comics, 2016
288 p.
Vertaald uit het Duits: Irmina

In Irmina vertelt Barbara Yelin het verhaal van haar grootmoeder, aan de hand van brieven en dagboeken die ze in diens nalatenschap vond.

Van Barbara Yelin had ik eerder al Gif gelezen, een graphic novel met scenario van de hand van Peer Meter, waarvoor zij de tekeningen verzorgde. Dit waargebeurd verhaal over een moordenares uit de 19de eeuw in Bremen kon mij niet echt bekoren, vooral dan door de nogal zware zwart-wit tekenstijl die gebruikt werd.

Ik begon dan ook met enige terughoudendheid aan Irmina maar hier past die duistere stijl wonderwel. Barbara Yelin tekent met donkere kleuren, met hier en daar een accentkleur - rood, zoals valt te verwachten want het verhaal speelt zich af voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De strip begint in 1934 wanneer de 19-jarige Irmina vanuit Duitsland naar Londen trekt om er voor secretaresse te gaan studeren. Daar leert ze op een feestje waar ze zich dood verveelt, Howard Green kennen, één van de eerste zwarte studenten die met een beurs in Oxford studeert. Ze kunnen goed met elkaar opschieten en Irmina droomt er al van om met hem mee te varen naar de Caraïben eens hij afgestudeerd is als advocaat. Maar dan moet ze door omstandigheden terug naar Duitsland en verandert haar leven voorgoed.

Wat volgt is eigenlijk het relaas van de gewone Duitse burger die zichzelf staande probeert te houden in de maatschappij die door een nieuwe politieke "elite" wordt gedomineerd: de nationaalsocialisten.

De uitwerking van de belofte van een mooie toekomst voor iedereen (die Duits is) blijft uit en wie niet tot de elite behoort moet krabben om rond te komen. De ooit zo vrijgevochten Irmina trouwt uiteindelijk met een architect die hoopt om het tot de top van het Reich te schoppen en alles waar ze zo op hoopte (haar eigen weg gaan, vrijheid...) valt plotsklaps weg...

Irmina is geen vrolijke graphic novel, zoveel is zeker, maar een hele sterke is het in elk geval wél geworden. We krijgen een blik in het dagelijkse leven van de Duitse bevolking onder het Hitler-regime. En meteen een knap tijdsdocument.

Vier sterren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten