donderdag 8 december 2016

Kijktip: Arrival


December wordt een zware sciencefictionmaand in de bioscoop voor mij want gisteren kwam Arrival in de zalen, volgende week is het de beurt aan Rogue one : a star wars story en op 28/12 is het tijd voor Passengers met Jennifer Lawrence en Chris Pratt.

Die wil ik dus allemaal zien én liefst al op de dag dat ze uit komen.

Vandaar dat ik gisteren plaatsnam voor Arrival, die ze gelukkig ook in Sint-Niklaas op het programma hadden staan want ik weiger nog naar Gent te gaan door het overdreven hoge parkeergeld dat je daar moet betalen (je geeft al ver evenveel uit voor parking als voor het filmticket en dat is op zich al duurder dan overal elders!). Zo jaag je mensen weg naar plekken met goedkopere tickets en een laag parkeergeld (2.00€ voor 3 uur). Zelf gezocht...


Arrival begint met de komst van 12 identieke ruimteschepen die verschijnen op 12 willekeurige plekken op aarde. Niemand kan achterhalen wat die zwevende dingen komen doen, of ze nu goede of slechte bedoelingen hebben en op bepaalde plaatsen willen ze eigenlijk niets liever dan de ruimteschepen terug de ruimte in blazen...

Het Amerikaanse leger komt voor hulp bij de communicatie uit bij professor linguistiek Louise Banks (Amy Adams, love the woman!) en zij krijgt de taak om met de aliens contact te leggen en proberen uit te vogelen wat ze nu juist willen.

In de pers wordt de film daarom "linguistieke sciencefiction" genoemd, want de hoofdmoot van de film draait rond het ontcijferen van de buitenaardse taal. Wie grootste ruimtegevechten en machogedoe verwacht, is er aan voor de moeite. Je krijgt wél een ingetogen film te zien, met prachtige beelden. Daar toch even een waarschuwing bij: zie dat je niet te zwaar getafeld hebt voor je naar de film gaat, bepaalde camerastandpunten en -bewegingen zijn een beetje misselijkmakend met momenten (of lag dat nu aan mij?).

Ik heb in elk geval genoten van deze atypische SF-film, waarin een slimme vrouw - dat is op zich niet zo atypisch voor SF - het lot van de hele wereld in haar handen heeft én doet wat juist is.
1 opmerking:

  1. Ik kan echt niet wachten om Arrival te gaan zien! En ook naar Passengers ben ik erg benieuwd :)

    BeantwoordenVerwijderen