woensdag 1 december 2021

November wrap up

Je zou kunnen zeggen dat november best een ça va maand was qua lezen want ik las maar liefst 15 items: 3 boeken en 12 strips.

Maar het feit dat het juist 12 strips en 3 boeken waren, zegt ook iets anders: ik had namelijk zo goed als nul interesse in lezen en dan gaat het aantal strips serieus de hoogte in omdat dat de enige dingen zijn waar ik mij op kan concentreren...

Gelukkig deelde ik ook hoge sterren uit want maar liefst 7 van de gelezen items kregen van mij 4 sterren. Waanzin. 

Een daarvan wordt mijn boek van de maand:

Dagen van zand - Aimée de Jongh

Jawel, een graphic novel mag voor november het hoogste schavotje innemen, enkel en alleen omdat dit zo'n indruk gemaakt heeft.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

Ook hoog scorend en bijna op nummer één kwam dit boek:

Matrix - Lauren Groff

Gewoon omdat dit boek me blij maakte.

Mijn bespreking kan je hier lezen.

Ik las zelfs een non-fictieboek dat ik met vier sterren beloonde:

Katten - Joshua Dutré

Horizon, 2021
256 p.


Non-fictie over katten - natuurlijk.

Joshua Dutré is bekend als "dierendokter Joshua" van op tv. Hij mocht op VTM het programma Beestig! presenteren en kwam ook in de media als redder van het onfortuinlijke katje Sprotje dat nu een mooie thuis gevonden heeft bij zijn ouders.

In Katten geeft hij tips om je kat een gelukkig leven te geven (niets nieuws onder de zon daar voor mij), maar omdat hij dierenarts is, gaat hij ook dieper in op de ziektes die het leven van onze pluizige huiskamertijgers kunnen bedreigen. Vrolijk word je er niet echt van, maar het is wel een heel interessant boek met een andere invalshoek als al die andere boeken met tips voor een happy cat.

Nog vermeldenswaard met vier sterren is het sluitstuk van een stripreeks:

Witte dood (Gung ho 5) - Benjamin von Eckartsberg / Thomas von Kummant

Silvester, 2021
104 p.
Vertaald uit het Frans: Mort blanche

Dit is in mijn ogen echt één van de beste stripreeksen van de laatste jaren en het vijfde en laatste deel heeft dit enkel maar bevestigd.

Lezen die handel!

De ander viersterrenstrips waren het zoveelste deel in een reeks, maar nog steeds goed.

We lazen een tweede boek voor de leesgroep en dat kreeg van mij 3.5 sterren:

Het ijspaleis - Tarjei Vesaas

Lebowski, 2019 (oorspr. 1963)
176 p.
Vertaald uit het Noors: Is-slottet

Deze klassieker uit de Noorse literatuur werd al eens naar het Nederlands vertaald in de jaren '70, maar kreeg een nagelnieuwe vertaling in 2019 toen de auteur ineens weer opgevist werd.

De term poëtisch wordt gezwind in het rond gestrooid bij besprekingen van dit boek en dat klopt ook. En ook juist daarom vond ik het niet helemaal fantastisch. Want kleine toegeving: ik heb een bloedhekel aan poëzie. Als je iets te zeggen hebt, zég het dan ook in duidelijke woorden, ga er geen woordensoep rond breien waar een lezer/toehoorder uren aan moet zitten pitsen om te weten wat je juist bedoelt! En dat gebeurde ook regelmatig in dit boek - er staat potdorie zelfs een gedicht in (waar ik diagonaal over gelezen heb). Da's misschien mijn autistisch kantje dat naar boven komt, maar ik wil duidelijke communicatie als ik lees...

Maar afgezien van het poëtische, is dit toch een heel mooi boekje. De beschrijving van het ijspaleis (een bevroren waterval) heb ik echt met grote ogen zitten lezen, dat was zeker het hoogtepunt van het boek voor mij.

Ik ga dit dan ook niet ontraden, want schrijven kon die Tarjei wel.

En na al die hoogtepunten, moet ik ook nog de twee stinkers van de maand benoemen. Ze kregen elk 2 sterren van mij:

Generation why (Ms. Marvel 2) - G. Willow Wilson e.a.

Marvel, 2015
136 p.
Niet vertaald

Ik had het eigenlijk moeten weten, want ook deel 1 vond ik maar niks. Chapeau dat ze wat meer diversiteit in de Marvelcomics willen steken, maar maak er dan ook een goed verhaal rond, he.

Of misschien ben ik gewoon te oud voor deze shizzle...

Nick en Charlie ontmoeten elkaar (Heartstopper 1) - Alice Oseman

Unieboek/Het Spectrum, 2021
288 p.
Vertaald uit het Engels: Heartstopper volume 1

Deze stripreeks is een publiekslieveling op Booktube en daarom wou ik me er toch eens aan wagen.

Maar dit was niet meer dan een stroperige tienerverliefdheid (ok, tussen twee jongens, maar nog steeds stroperig) en bovendien spuuglelijk getekend. Nee, hier ga ik niet verder in lezen...

Alles wat ik las in november.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten