zondag 14 maart 2021

Bekend & bescheiden - Xander De Rycke

 
Borgerhoff & Lamberigts, 2020
325 p.


Bekend & bescheiden is al de tweede autobiografie van Xander De Rycke (33), bij het grote publiek gekend als stand-up comedian en hilarische afzeiker van het Vlaamse film- en tv-gebeuren in zijn jaarlijkse HHVB-conference (jammer genoeg geen editie in 2020).

Zijn eerste biografie, Het leven is kak, en dan wordt het grappig, heb ik (nog) niet gelezen, maar hij zegt zelf dat hij het meeste in zijn nieuwe boek herwerkt heeft, dus ik zal de highlights wel gelezen hebben...

In dit nieuwste boek vertelt hij heel openhartig over zijn niet al te ideale jeugd en thuissituatie, met een moeder die heel wat psychische problemen heeft en een afwezige vader. Dat laatste ervaart hij zelf niet als een gemis, want hij had genoeg vaderfiguren onderweg.

Als je - zoals ik - fan bent van de man, is het heel verhelderend en confronterend om te zien wat voor lange weg hij eigenlijk afgelegd heeft om te komen waar hij nu staat. En je kan er alleen maar ontzag voor hebben.

Hoe verder het boek vorderde, hoe meer ik op bekend terrein kwam, want ik volg hem al een hele tijd, zowel in de zalen als op twitter. Het enige dat helemaal aan mij voorbij gegaan is, is zijn succes met Mosselen om half twee, op een bepaald moment de grootste podcast in Vlaanderen. En dat is alleen maar omdat ik een heel slechte luisteraar ben als ik er geen beeld bij heb (audioboeken en podcasts zijn dus to-taal niet aan mij besteed).

Maar toen hij het over Houdt het voor bekeken (HHVB dus) had, was ik helemaal mee. De laatste twee edities van die show ben ik in Aalst gaan bekijken en het was telkens gieren van begin tot eind. Ook de strip die hij van Mosselen om half twee had laten maken (wat hij heel eerlijk beschrijft als een fiasco door factoren die hij helemaal niet in de hand had) heb ik gelezen en da's eigenlijk een heel absurd verhaal, maar wel heel grappig.

En natuurlijk heeft hij het ook over corona, want de dag na de première van zijn nieuwste zaalshow ging het land in lockdown en hij heeft dus niet meer dan die ene keer zijn ding kunnen doen tot nu toe.

Afgelopen zomer had hij wel een korte special in elkaar gebokst (Uitgerust & immuun) die hij her en der in open lucht is gaan spelen, maar daar ben ik jammer genoeg niet naar kunnen gaan kijken omdat er enkel per bubbel kaarten konden gekocht worden en er natuurlijk - sinds corona nog meer dan anders - nooit rekening gehouden wordt met mensen die alleen zijn en 100€ betalen voor een zitje alleen er los over was. Hij heeft zich wel geëxcuseerd hiervoor, dat wil ik nog meegeven. Maar die minishow heb ik dus helemaal moeten missen.

Bekend & bescheiden is een boek dat denk ik vooral de fans van Xander zal aanspreken (ik zou ook geen biografie gaan lezen van een gast die mij niet interesseert) en die krijgen dan ook waar voor hun geld.

Is het dan ook goed geschreven? Dat zou ik niet meteen gaan zeggen. Het boek leest alsof Xander zijn verhaal rechtstreeks aan jou vertelt, maar dat houdt dan ook in dat het heel erg spreektaal is, je hoort het hem zo zeggen. Misschien was een beetje meer opkuis van de taal wel nodig geweest, maar het stoorde mij niet hard genoeg om hier echt over te gaan vallen.

Het boek verdient dan misschien eerder 4 sterren, maar ik heb er toch eentje afgetrokken voor het taalgebruik. 

Fan van Xander? Zeker gaan lezen!
(Nog) geen fan? Misschien toch even proberen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten