zondag 28 februari 2021

Het vijfde seizoen - N.K. Jemisin

 
Luitingh-Sijthoff, 2018
415 p.
Vertaald uit het Engels: The fifth season


Ik zal maar al meteen met de deur in huis vallen: Wat. Een. Boek.
De recensie die volgt zal dus positief zijn...

Het vijfde seizoen is het eerste deel van de Gebroken aarde trilogie, een fantasyreeks die zich afspeelt op het continent De Stilte en waar om de zoveel honderden jaren een "vijfde seizoen" aanbreekt dat de gekende wereld vernietigt en de aarde voor een aantal jaar in duisternis onderdompelt. Aangezien dit al verschillende keren is voorgevallen, wordt er met zorg geanticipeerd op de volgende keer en staan mensen paraat om enkele jaren te overleven op noodrantsoenen en dergelijke.

Deze vijfde seizoenen worden meer wel dan niet veroorzaakt door mensen met speciale krachten, orogenen genoemd, die in staat zijn om de aarde, de aardkorst en energie te manipuleren. Daardoor worden ze ook gevreesd door de "normale" mensen en wanneer een kind orogene krachten blijkt te hebben, wordt het dikwijls vermoord en de familie verbannen (als ze ook al niet vermoord worden). De kinderen die niet vermoord worden, worden in de handen van het Fulcrum geduwd, een organisatie die orogenen opleidt want hoe gehaat ze ook zijn, hun krachten kunnen ook nuttig zijn indien gekanaliseerd.

N.K. Jemisin weet hiermee een heel originele wereld te scheppen, waar je van de ene verbazing in de andere duikelt en ze schuwt ook de gruwel niet, want er bestaat bijvoorbeeld bij het Fulcrum ook een "fokprogramma" voor orogenen en je hebt niet echt de keuze om daar aan mee te doen of niet...

We volgen drie personages in het boek: Essun, een vrouw wiens man hun zoontje vermoordde nadat hij orogeen bleek te zijn en die er met hun dochter vandoor is waardoor ze naar hem op zoek gaat om haar dochter terug te vinden en wraak op hem te nemen. Damaya, een meisje waarbij de orogene krachten zich net gemanifesteerd hebben en die door een hoeder naar het Fulcrum gebracht wordt en ten slotte Syeniet, een orogeen van rang 4 die met Alabaster (rang 10) een probleem in een havenstad moet gaan oplossen en tussendoor ook nog een kind met hem moet zien te verwekken...

Drie personages in verschillende stadia van hun leven en met verschillende drijfveren, maar door hun ogen zie je de wereld en wat er allemaal gebeurt. En dat was voor mij heel fascinerend.

Het lezen zelf ging naar mijn maatstaven redelijk traag. Zo las ik op de laatste Cosy Reading Night op drie uur tijd "slechts" 100 pagina's, terwijl mijn gemiddelde eerder 50 pagina's per uur is. Niet dat ik dat echt erg vond, maar het leest dus trager dan normaal. En daar heeft natuurlijk de eigen terminologie mee te maken (gelukkig staat er achteraan een woordenlijst met uitleg), maar ook het feit dat het stuk over Essun in de tweede persoon geschreven is. Dat vond ik niet meteen makkelijk lezen, hoewel ik met haar deel van het verhaal wel het meest heb meegeleefd.

Het vijfde seizoen is dus een heel origineel geschreven boek, dat zich afspeelt in een heel eigen wereld. 

En dan krijgt dat vier sterren natuurlijk.

Deel twee en drie wil ik zeker ook nog lezen, maar ik ga in maart even een leesstop inlassen want ik voel aan alles dat lezen nu niet echt is waar ik de laatste tijd zin in heb. Dat komt wel weer.

Oh ja, dit boek kreeg de prestigieuze Hugo Award in 2016 (prijs voor beste fantasy/science fiction) en de twee volgende delen telkens ook. Petje af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten