zondag 14 februari 2021

Kijktip: kinder- en jeugdfilms

Afgelopen donderdag was het terug cinematijd.

Cinema? Nee, niet in een gezellige zaal, maar op mijn eigenste tv-scherm want er werd opnieuw een online visiedag georganiseerd door JEF, verdeler van de betere jeugdfilm in Vlaanderen.

Via het werk kreeg ik 5 credits om films te bekijken op de festivalsite en die heb ik allemaal opgebruikt.

De keuze was wel iets beperkter dan het reguliere aanbod, maar ik heb toch enkele leuke nieuwe kinder- en jeugdfilms gezien.

En ze gingen van rotslecht naar echt goed.

Beginnen deed ik de dag met Emily and the magical journey (ofte Emily's magische opdracht in het Nederlands).



Hier kan ik niet veel positiefs over zeggen. De film kwam op mij over als een soort Neverending story van den Aldi, gemaakt met weinig of geen budget en dat hebben ze allemaal in 3 magische wezens gestoken - die er wel ok uitzagen - zonder nog een cent over te houden voor een script of een casting van degelijke acteurs.

Ik heb mij verveeld. Maar écht verveeld.

Daarna ging ik voor een guilty pleasure met de titel Poeslief dat gaat over de bekendste kat van Nederland: Abatutu.



Dit was niet meer dan een opeenstapeling van leuke youtubefilmpjes met katten en wat info over het fenomeen Abatutu, een kat waarover ik daarvoor nog nooit gehoord had. 

Niets om over naar huis te schrijven, maar ik kijk graag naar katten en dat werd hier met veel plezier gedaan.

Ik ging verder met de Finse film Eden.

We volgen een aantal jongeren die op protestants zomerkamp gestuurd worden zodat ze na afloop hun communie kunnen doen. En dat is op de leeftijd van 16 blijkbaar (niet 12 zoals bij ons).

Dit was gewoon een degelijke jongerenfilm, zoals ze wel vaker maken daar in het hoge noorden.

Voorlaatste film werd het Franse L'aventure des Marguerite (ofte De tijdreis van Margot en Marguerite).



Een tijdreisverhaal waarin de 21e eeuwse Margot van plaats wisselt met Marguerite uit 1942. Beide meisjes missen hun vader en allebei zullen ze voor de andere naar hem op zoek gaan.

Dit was echt een leuke film, zelfs al speelt een stuk zich af tijdens WOII en is het daar lichtjes kommer en kwel. Mij blijft vooral tante Alice bij, die in 1942 ontdekt dat een vrouw best wel onafhankelijk van haar familie kan gaan leven.

De laatste film die ik zag, vond ik ook de beste: Dating Amber.



En hoewel het filmpje zegt dat het een Amazon original is, is hij niet te vinden op Prime...

Eddie en Amber zijn de verschoppelingen op school. Beiden krijgen verwijten naar hun hoofd geslingerd omdat hij homo en zij lesbisch zou zijn. Wat ook waar is, maar om de pesterijen tegen te gaan besluiten ze om zich voor te doen als een koppel. Hilariteit volgt.

Een scheutje Sex education, heel wat nostalgie (het speelt zich af midden jaren '90), wat bekende Ierse gezichten in de cast... de film had het voor mij allemaal. Zeker een aanrader!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten