zondag 2 december 2018

Kinderland - Mawil


Soul Food Comics, 2018
292 p.
Vertaald uit het Duits: Kinderland

Als mensen aan strips denken, is Duitsland misschien het laatste land dat in hun hoofd zal opkomen als "stripland". Maar ook daar zijn striptekenaars aan het werk en ik heb de afgelopen jaren toch al wat moois mogen lezen dat uit hun koker komt.

Grootste (recente) aanrader is natuurlijk Irmina van Barbara Yelin, waarin Yelin het verhaal van haar grootmoeder voor, tijdens en na WOII vertelt.

Maar nu heb ik Kinderland gelezen van de even Duitse Mawil, ofte Markus Witzel, en dit verhaal gaat over opgroeien in de DDR tijdens de laatste stuiptrekkingen van dit regime.

Centraal staat onderdeurtje Mirco, die een jaar of 12 is, en die nooit iets verkeerds wil doen. De strip opent met een ramp: de bus die hij naar school neemt, is van route veranderd en hij zal daardoor te laat op school komen. Onderweg komt hij een nieuwe jongen tegen die ook bij hem naar school gaat.

Deze Torsten is geen lid van de Freie Deutsche Jugend (bijna verplicht in de DDR) en valt eigenlijk compleet uit de toon op school. Maar de twee raken bevriend.

Daarnaast is er heel wat aandacht voor het pingpongspel (zoals je al op de cover van het boek kan zien), Mirco krijgt op een dag het pallet (waarom wordt dat steevast "batje" in deze vertaling?) van een meisje in handen gestopt en zal zich ontpoppen tot een meesterlijke pingpongspeler... Torsten doet ook zijn best, maar hij is op zijn best middelmatig te noemen.

De kinderen krijgen het idee om een pingpongtoernooi te organiseren op school, wat eerst totaal wordt afgeketst door de directie. Maar ze volharden.

Op de achtergrond worden de grote thema's uit die tijd besproken: mensen verdwijnen ineens omdat ze gevlucht zijn naar het Westen en Mirco's ouders laten ook uitschijnen dat ze willen vertrekken. Een dagje strand is er eentje op een FKK-strand (naakt dus) zonder dat daar iemand over valt en dat Mirco met zijn ouders naar de kerk gaat, wordt raar gevonden, maar getolereerd.

Ook grappig is dat een klasgenootje Angela Werkel heet, een haantje de voorste die klasverantwoordelijke is en alles volgens de regels wil doen, ze lijkt zelfs een beetje op die andere, grotere Angela (die natuurlijk al volwassen was bij die Wende):

Kinderland is een heerlijk coming of age boek, waar mensen nog iets van kunnen bijleren, met name het leven op het einde van de DDR.

Vier sterren, graag gegeven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten