Meulenhoff, 2014
328 p.
Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: wie Een man die Ove heet fantastisch vond en De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween kon smaken, zal zeker ook Hendrik Groen lusten.
Wat hebben deze boeken gemeen? Een oudere man die moet opboksen tegen de obstakels die op zijn weg komen.
Voor Hendrik Groen (een pseudoniem, de werkelijke auteur is ondertussen bekend, maar wil in alle rust en stilte leven) is dat het bestuur van het zorgcentrum waar hij leeft.
Als tegengewicht voor alle betutteling die de bejaarden te verduren krijgen, richt hij met een aantal al even bejaarde vrienden de club Omanido (Oud maar niet dood) op, waarbij ze elk om beurt een uitje voorbereiden dat een verrassing voor de anderen moet blijven.
Daarnaast begint Hendrik zich ook af te vragen of hij niet zo'n scootmobiel moet gaan aanschaffen, want het wandelen wordt steeds moeilijker. En eens hij dan met zijn gepimpte scootmobiel (want geen gewoon scootertje voor meneer Groen) er op uit kan trekken, gaat zijn wereld terug open.
Pogingen iets van het leven te maken is een boek met een lach en een traan. De situaties waarin Hendrik en zijn vrienden terechtkomen zijn soms ronduit hilarisch en soms gewoon pijnlijk grappig. Dat er in een bejaardentehuis met de regelmaat van de klok iemand sterft, wordt ook aangehaald. Hendrik zegt daar zelf over dat als iemand zo'n 10 jaar in een zorgcentrum woont, die naar zo'n 500 begrafenissen kan gaan...
Wanneer dit ook de vriendengroep treft, zit je toch eventjes te slikken, zo leef je mee met hen.
Dit boek las ik in een weekend uit. Het feit dat het in dagboekvorm geschreven is en elk hoofdstukje (een dag) maximum 2 pagina's betreft, maakt dat je er doorheen vliegt.
Enige struikelblokken zijn de Nederlandse termen die in het rond vliegen: aanleunwoning (da's dus een serviceflat), een Canta (een lelijke auto zonder rijbewijs van Nederlandse makelij) en ook nog wat termen uit de Indonesische keuken, hier niet zo bekend. Maar laat dat de pret niet drukken.
Het eerste boek uit de reeks - nummer drie verscheen onlangs - werd verfilmd voor de Nederlandse televisie en werd op omroep Max uitgezonden, de bejaardenzender van Nederland. Beste vriend Evert wordt daarin gespeeld door André Van Duin, die leeft dus nog.
Vier sterren voor dit hoogst vermakelijke boek.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten