woensdag 30 november 2016

November wrap-up


Het ziet er naar uit dat ik het jaar ga eindigen zoals ik het begonnen ben: met absoluut geen zin meer om te lezen...

In november las ik 2 boeken (2!! - de schaamte!), waarvan er eentje voor een nieuwe leesclub was. Ik wou het ook echt lezen, dus dat was dik ok, maar daarna kreeg ik er nog slechts één boek door geduwd en dit allemaal in de eerste helft van november.

De rest van mijn leesvoer - gelukkig kan ik nog iets blijven lezen - bestond uit strips. Veel strips. En daar zal ik het de komende tijd mee moeten doen, vrees ik.

Geen vijfsterrenboeken en ook geen boek van de maand deze keer, maar wel enkele dingen die ik wil aanbevelen:

Carry on - Rainbow Rowell

Werd hier besproken.

Nocturno (1-2) - Tony Sandoval

Werd hier besproken.

Zandkasteel - Frederik Peeters en Pierre Oscar Lévy

Sherpa, 2016
108 p.
Vertaald uit het Frans: Château de sable

Wie hier een beetje volgt, weet ondertussen dat ik de hand wil leggen op alles wat van Frederik Peeters bij ons op de markt komt. Zijn meesterwerk vind ik nog steeds Blauwe pillen, de weergave van een relatie die onder een HIV-besmetting tot bloei komt. Koma kon zeker ook op mijn sympathie rekenen en het vierluik Aâma bestaat uit twee geweldige (de eerste twee) en twee WTF??-strips (de laatste twee).

Laatste verwezenlijking in het Nederlands is Zandkasteel, dat in het Frans al dateert van 2010, een strip waar hij de tekeningen voor verzorgde, met scenario van Pierre Oscar Lévy.

Op een zomerse dag komen twee gezinnen zonnen op een strandje in een baai. Alles lijkt idyllisch te verlopen tot er een lijk in het water wordt ontdekt en stilaan duidelijk wordt dat iedereen aan een razend tempo aan het verouderen is, wat natuurlijk eerst opvalt bij de kinderen in het gezelschap. Het strand verlaten blijkt ook onmogelijk te zijn, ze zitten er vast.

Wat volgt is de deconstructie van de menselijke natuur, beschuldigingen die in het rond vliegen (iemand moet dat lijk toch vermoord hebben?) en uiteindelijk berusting in een lot waar je toch niets aan kan doen...

In zijn heel eigen tekenstijl (die we kennen van Aâma), weet Peeters het verhaal pakkend te vatten en hoewel er geen reden wordt gegeven waarom alles in dit verhaal gebeurt, is het toch een leeservaring waar je voldoening uit haalt.

Vier sterren dus.

Rachel rising (5-6) - Terry Moore

Night cometh
Abstract Studio, 2014
156 p.

Secrets kept
Abstract Studio, 2015
150 p.

Ook deze strip volg ik al een tijdje: vorig jaar begon ik aan Rachel rising en hopelijk kan ik de volledige reeks - er is enkel nog deel 7 - dit jaar afgewerkt krijgen.

Rachel is nog steeds dood en op zoek naar haar moordenaar. Ondertussen zijn nog mensen uit haar vriendenkring uit de dood heropgestaan en loopt er een moordzuchtig monster in de gedaante van een 10-jarige meisje bij haar thuis rond.

Maar ze zijn op het spoor van de moordenaar en ook het eeuwenoude kwaad Malus moet aangepakt worden. Dat belooft voor het zevende en laatste deel!

Allebei vier sterren, of wat dacht je?

Leesvoer dat een bespreking kreeg op mijn blog maar eigenlijk niet zo uitzonderlijk was:

Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt - Fredrik Backman

Werd hier besproken.

Marie-Leontine - Zidrou en Raphaël Beuchot

Werd hier besproken.

Alles wat ik las in november.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten