maandag 28 november 2016

Marie-Leontine - Zidrou en Raphaël Beuchot


Le Lombard, 2016
91 p.
Vertaald uit het Frans: Un tout petit bout d'elles

Zidrou is altijd een beetje hit or miss bij mij. De nar scoorde vorig jaar héél hoog in mijn strip top 10, zowat de eerste keer dat ik een strip met scenario van zijn hand kon smaken.

Marie-Leontine is het derde en laatste deel in zijn Afrikaanse trilogie die hij met tekenaar Raphaël Beuchot maakte. Hiervan heb ik voordien enkel De verhalenverteller gelezen, een strip waar ik letterlijk misselijk van werd. De platenspeler liet ik dan maar voor wat het was.

Marie-Leontine gaat over vrouwenbesnijdenis, of eerder gezegd vrouwelijke genitale verminking, want met "besnijden" heeft dit niets te maken, wél met pure verminking en mishandeling van vrouwen. Goed dat daar ook in stripvorm iets over verschijnt, maar het is jammer genoeg veel te hard "in your face".

Yue is een Chinees die in Congo voor een multinational werkt en verliefd is geworden op de lokale schone Antoinette. Ook haar kinderen Marie-Leontine en Leopold hebben zijn hart gestolen en hij droomt al stilletjes van een leven met hun vieren. Tot hij te weten komt dat Antoinette besneden is en hij bij zijn werkmakkers ten rade gaat over informatie hierover. Het leek mij eerlijk gezegd een beetje vreemd dat een bende mannen daar een praatje over zou maken, laat staan Chinese... Maar soit.

Marie-Leontine heeft stilletjesaan ook de leeftijd bereikt om besneden te worden, maar Antoinette wil er alles aan doen om dit te vermijden. Dat is echter buiten de familie gerekend... De vraag is maar of Marie-Leontine uit hun klauwen kan blijven.

We krijgen de gruwel van genitale verminking niet expliciet te zien in deze strip, enkel wat het achteraf doet met de meisjes die dit moeten ondergaan, maar Zidrou legt zijn boodschap er té vingerdik op. Wie na het lezen van deze strip niet met grote verontwaardiging begint te schreeuwen dat dit moet stoppen, is geen mens, zoveel is duidelijk. En daar ligt net de grote zwakte. Het kan allemaal interessanter en subtieler, maar daar heeft Zidrou dus geen zin in.

De strip sluit nog af met een verklarend hoofdstuk over vrouwenbesnijdenis, met statistieken en wetten die hierover gestemd zijn, maar je ziet al van ver dat het een strijd is die we de volgende 20 jaar niet zullen kunnen winnen omdat het té erg ingebakken zit in bepaalde "culturen".

Langs de ene kant is dit een lovenswaardige strip omdat hij zo'n onderwerp durft aan te brengen, maar langs de andere kant slaat Zidrou hier toch een beetje de bal mis. Jammer.

Tot mijn grote spijt kan ik hier slechts drie sterren aan toekennen en dat is héél gul gegeven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten