dinsdag 1 november 2016

Oktober wrap-up


Ik had natuurlijk heel wat te doen in oktober (zie mijn favorites) en daardoor heb ik niet zo veel gelezen als ik eigenlijk zou willen. Het was zelfs een beetje terug naar af, namelijk zoals ik ervoor stond aan het begin van dit jaar waar ik met een leesdip van jewelste zat die ver 3 maanden geduurd heeft...

Hoeveel las ik dan in oktober?
12 items: 4 boeken (twee daarvan kinderboeken) en de rest strips.

Ik zat ook nog wat aan te modderen met A little life, maar die heb ik uiteindelijk aan de kant gegooid. Ik zag het écht niet meer zitten om er een boek van meer dan 700 pagina's door te krijgen en stopte rond de 170 gelezen bladzijden.

Geen enkel boek kreeg in oktober 5 sterren, maar het boek van de maand wordt het volgende:

De meisjes - Emma Cline

Dit kreeg 4 sterren, werd hier besproken en is het enige deftige boek (qua lengte dan) dat ik de afgelopen maand las.

Nog een viersterrenboek - het enige andere volwassenboek dat ik las - werd besproken op mijn blog:

Nacht - Elie Wiesel

Bespreking hier te vinden.

Qua viersterrenstrips heb ik er 3 in de aanbieding:

Opschudding (De reis van de vaders: de exodus volgens Yona, 3) - David Ratte

Gorilla, 2016
48 p.
Vertaald uit het Frans: Effervescence

Dit is ondertussen al het derde album rond de Egyptische Yona die zich middenin het debacle van Mozes en de plagen van Egypte bevindt.

Hij heeft gelukkig de laatste plaag (dood van de eerstgeborene) overleefd en nu maken de Israëlieten zich klaar om uit Egypte weg te trekken, zwaar tegen de zin van de farao.

Yona zelf loopt van hot naar her om tussen de farao en de Israëlieten te bemiddelen en zal uiteindelijk - op het nippertje - meereizen naar het beloofde land. Een beetje per ongeluk en niet echt gewild.

Deze strip blijft gewoon geweldig (ik ben zelfs meer fan van deze dan van de oorspronkelijke De reis van de vaders), vooral door de humor die soms subtiel en soms in-your-face is, maar nooit beledigend.

Wie zal de regen doen stoppen? (Holly Ann, 2) - Kid Toussaint en Servain

Casterman, 2016
48 p.
Vertaald uit het Frans: Qui arrêtera la pluie?

De strip Holly Ann speelt zich af in New Orleans aan het begin van de 20ste eeuw. Holly Ann gaat zelf in de straten van New Orleans op onderzoek uit als de politie het in haar ogen laat afweten.

In Wie zal de regen doen stoppen? onderzoekt ze de moord op een indiaan, de "laatste" van de Natchez-stam, die volgens de politie door zijn drinkebroer vermoord werd, maar Holly Ann denkt dat er meer achter zijn dood zit.

Sinds de moord is het ook onophoudelijk beginnen regenen in de stad en het bijgeloof wil dat dat komt omdat er geen enkele Natchez meer is die dit kan tegenhouden.

Mooi getekend (het oog wil ook wat), in een historische setting die heel hard tot de verbeelding spreekt, is dit een strip die nog hoge ogen zal gooien. Het eerste deel, De geit zonder hoorns, was ook al zo'n toppertje.

Het vreemde land (Centaurus, 2) - Leo, Rodolphe en Zoran Janjetov

Silvester, 2016
48 p.
Vertaald uit het Frans: Terre étrangère

Voor deze reeks sloegen drie grootheden in het SF-stripgenre de handen in elkaar en het product van hun samenwerking mag zeker gezien worden!

De aarde is om zeep en de laatste leden van de mensheid zijn in een ruimteschip op weg naar een beloofde planeet. Centaurus lijkt hiervoor in aanmerking te komen en er wordt een groepje op onderzoek gestuurd. Die verliezen al snel het contact met het moederschip (natuurlijk) en moeten een nieuwe planeet zien te verkennen die bulkt van de vreemde dieren en fenomenen.

In deel twee, Het vreemde land, stuiten ze op een verlaten stad, waar alle leven plotsklaps lijkt te zijn verdwenen. Natuurlijk moeten ze ook nog wat aanvallen van vreemde wezens afslaan en beginnen sommige leden van de groep een beetje te hallucineren (anders zou het niet tof meer zijn).

Deze reeks is een absolute aanrader in zijn genre. Gewoon lezen, niet twijfelen.

En dan nog het enige item dat slechts 2 sterren kreeg:

Xena, Warior Princess, 6 - Genevieve Valentine en Julius Gopez

Dynamite comics, 2016
32 p.

Toen begin dit jaar het nieuws kwam dat er een nieuwe comicreeks rond Xena: Warrior Princess ging verschijnen, kon ik niet gelukkiger zijn: eindelijk nieuwe content over mijn favoriete tv-figuur! Maar tegelijkertijd vreesde ik ook voor de kwaliteit van de comic want wat al in het verleden verscheen, was niet altijd om over naar huis te schrijven...

Het verhaal bleek een verhaalboog van 6 nummers, waarbij Xena geconfronteerd wordt met een groep strijders uit haar verleden (nog maar eens): de Harpies en natuurlijk speelt haar conflict met Rome ook op. Het eerste deel begint daarnaast met een visioen waar in de rest van de nummers niets meer mee wordt gedaan. Slechte planning met andere woorden.

De tekenstijl was ok te noemen, maar ook niet meer dan dat:

Hierover had ik niet veel te klagen, tot ik aan nummer 4 kwam, waar letterlijk na 6 bladzijden van tekenstijl gewisseld werd en dan nog a) een lelijke en b) één die niets met de vorig te doen had:

Afschuwelijk! Afgrijselijk! En pokkelelijk!

De tekenaar had blijkbaar ook nog nooit 1 aflevering of foto van de serie gezien, want Xena en Gabrielle werden even groot getekend, terwijl er ver een hoofd verschil tussen de twee is:

Een klein beetje je huiswerk maken is toch niet zó moeilijk he...

Naast de tekenstijl (waar al een aftrek van 2 sterren voor was) was het verhaal helemaal de moeite niet. De eindbalans voor dit laatste deel viel dan ook negatief uit: 2 sterren.

Ik ben er daarnaast vrij zeker van dat er geen nieuwe nummers meer zullen volgen. De verhaalboog is opgelost en er zouden al zeker 2 nieuwe nummers moeten verschenen zijn tegen nu en het is nog steeds noppes. Niet dat ik dat erg vind...

Alles wat ik las in oktober.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten