Vooraleer ik van start ga over wat ik gelezen heb de afgelopen maand, eerst dit:
Ik zit in een leesdip.
Dit is zowat het ergste wat er kan gebeuren voor een lezer, gewoon geen zin hebben om wat dan ook te lezen. Bij mij uit zich dat in het feit dat ik enkel in staat ben om strips ter hand te nemen, iets anders lukt niet. Niet dat ik het niet probeer, maar het gaat gewoon niet. En dit doet ook niets af aan de kwaliteit van strips, die staan bij mij nog steeds op hetzelfde niveau als romans.
Strips dus, 17 in totaal en een jeugdboek dat ik voor het werk moest lezen.
Over één ding ben ik wel tevreden: ik heb me aan mijn eigen goede raad gehouden en geen enkel werk 5 sterren gegeven omdat er niets tussen zat dat die gedroomde Aha-Erlebnis veroorzaakte.
Drie strips kregen echter 2 sterren omdat ze gewoon bucht waren.
Geen boek/strip van de maand dus, maar wel een paar aanbevelingen.
De arabier van de toekomst 2 : een jeugd in het Midden-Oosten 1984-1985 - Riad Sattouf
Riad Sattouf gaat verder met zijn autobiografische graphic novel.
Kleine Riad is intussen schoolklaar, het gezin woont in Syrië en hij heeft er een klein broertje bij.
Zijn belevenissen op school zijn allemaal stuk voor stuk gruwelijk te noemen, van het achterstellen van arme leerlingen naar de wreedheden van de leerkrachten tot het feit dat hij er eigenlijk zo goed als niets leert.
Ook de gruwel in het dagelijkse leven houdt niet op. Kinderspelletjes blijven dierenleed veroorzaken, deze keer zijn kikkers het slachtoffer en Riad voelt zichzelf ongevoeliger worden voor al dit leed.
Ik hou mijn hart al vast voor wat dat gaat worden in het derde deel...
1916 : de hoop stenen (De oorlog van de Lulu's, 3) - Régis Hautière en Hardoc
Deze reeks speelt zich af in Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog.
De vijf wezen zijn ondertussen al 2 jaar onderweg nadat ze uit het weeshuis gevlucht zijn toen het onder Duits bewind kwam te staan.
De strip begint in een bos, waar ze een hut ontdekken en hopen wat rust te vinden.
Wat ook gebeurt, maar ze kunnen er niet blijven en komen uiteindelijk terecht in de Familistère in Guise, een echt bestaand socialistisch project uit de 19de eeuw.
En nu heb ik zin om dat te gaan bezoeken. Het ligt niet ver voorbij de Belgisch-Franse grens, op een goeie 2 uur sta je er...
Dan moet ik het ook nog even hebben over de absolute bagger van januari, want 2 sterren krijgen is echt wel een blamage:
De gevangene van Prisonov is nummer 281 van Suske en Wiske en werd aangekondigd (in 2003) als de terugkeer van Rikki, de broer van Wiske.
Cool, dacht ik zo, maar dat zou snel keren...
Je moet zowat de 5 vorige strips gelezen hebben om hier in mee te kunnen, anders zit je te kijken op een leger nietszeggende personages die blijkbaar belangrijk zijn, ik vond er dus niks aan. Ook de terugkeer van Rikki was een teleurstelling: hij komt pas helemaal op het eind in beeld om dan meteen weer te verdwijnen uit de reeks.
Volgens Wikipedia verwijst de titel naar Harry Potter of all things, wat een heiligschennis! Hoewel ik tijdens het lezen ook mijn bedenkingen had, zo is er een spiegel die Nehm Wahr heet...
Barabas is het zesde en (hopelijk) laatste deel in de Amorasreeks, een reeks die met veel toeters en bellen gelanceerd werd in 2013 en een "volwassen" versie van Suske en Wiske moest worden.
Waar het eerste deel "Suske" nog best genietbaar was, werd elk volgend deel ingewikkelder en onoverzichtelijker. In dit zesde deel moet alles samenkomen: de verschillende tijdlijnen en gebeurtenissen uit de voorgaande albums, maar slagen doet het daarin niet echt. Het is gewoon één grote knoeiboel.
De weg van de sabel is het derde en laatste deel van Witte Klauw, een martial arts strip die zich in een Japans/Chinees universum afspeelt met in de hoofdrol een vrouwelijke krijger.
Spek voor mijn bek zou je zo denken, maar dat werd al gauw een dikke teleurstelling. Het verhaal is echt niet interessant genoeg om je aandacht er bij te houden, alles gebeurt gewoon en na het lezen van dit derde deel kan ik niet zeggen dat ik iets groots achter de kiezen heb.
Dikke fail, alledrie.
Alles wat ik las in januari. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten