zondag 3 januari 2016

Gezien in 2015: bioscoopfilms


38, dat is het aantal keer dat ik mezelf in een cinemazaal bevond in 2015, 24 keer daarvan viel voor tijdens het filmfestival van Gent. Ik ben dus nog 14 keer op eigen houtje in de filmzalen geraakt, een prestatie op zich...

64 dvd's en Netflix-series werden er doorgejaagd in datzelfde jaar, met ontelbare films en tv-series op de "gewone" tv daar nog bovenop.

Valt daar dan het één en ander uit op te lijsten? Natuurlijk!
In dit blogbericht het beste van wat ik in de zalen zag dit jaar en in het volgende het beste wat er op dvd te beleven viel.

Kijk en geniet!

Mijn film van het jaar zag ik op het filmfestival:

1. 45 years - Andrew Haigh



Charlotte Rampling geeft haar allerbeste in deze film, die bijna mijn hart brak. Een koppel gaat hun 45ste huwelijksverjaardag vieren, maar in de week voorafgaand aan de festiviteiten komen er allerlei zaken aan het licht waardoor het huwelijksgeluk in vraag wordt gesteld.

Echt sterk, vanaf 3 februari in de bioscopen.

2. Our little sister - Hirokazu Koreeda



Een nieuwe Koreeda, dat is zoals een nieuwe Ozon: zonder vragen er naartoe! Deze zag ik eveneens op het filmfestival en wist mij compleet te betoveren.

Kwam in november in de bioscopen en speelt dit weekend nog in de Sphinx in Gent (snel zijn!).

3. Carol - John Crowley



Mijn top 3 komt compleet van het filmfestival, ik zag dus al een aantal films voor het plebs ze kon gaan bekijken en deze Carol breekt evenzeer als 45 years je hart. Prachtig gefilmd (de jaren '50 setting leent zich daar compleet toe), intens geacteerd en nodig. Ga dit zien!

Vanaf 13 januari in de bioscopen.

4. Mad Max: fury road - George Miller



Deze was dikke pret, vooral al door het feit dat het eens de man is die zijn klep moet houden gedurende de hele film, Mad Max (Tom Hardy) spreekt misschien 5 zinnen en de meeste zijn dan nog gegromd of bestaan uit 1 woord... De ware heldin van deze film is Charlize Therons Furiosa die zich totaal niet laat doen in de mannetjesputterwereld die ze ons willen voorschotelen, hell yeah!

Is ondertussen al op dvd en bluray verschenen.

5. Le tout nouveau testament - Jaco Van Dormael



We hebben een tijdje moeten wachten op de nieuwe Van Dormael en deze film met een klootzak van een God in de hoofdrol is een heerlijk surrealistische en absurde komedie geworden, die het zelfs tot op de shortlist van de Oscar voor buitenlandse film geschopt heeft. Winnen gaat hij niet doen, dat wordt het abominabele (als iedereen die zó goed vindt, ga ik hem de grond in bashen) Son of Saul.

Zelfs in Düsseldorf stond hij in de bioscoop geprogrammeerd!
Komt op 13 januari uit op dvd en bluray.

6. The martian - Ridley Scott



Nog eentje die er puur voor het plezier in staat. Nadat ik het boek had gelezen - en super had bevonden - kon ik niet anders dan ook de verfilming bekijken. En hier mag met recht gezegd worden dat de film het boek evenaart (hoewel dat laatste natuurlijk nog een tik beter is). Feelgoodmovie van het jaar, geloof het of niet.

Verschijnt op 3 februari op dvd en bluray.

7. The diary of a teenage girl - Marielle Heller



Minnie is een typisch tienermeisje: giechelen met de vriendinnen, geweldig verliefd worden en bijna 24/7 aan seks denken. Grappig, herkenbaar en voor sommigen misschien (te) confronterend. Leuke film in elk geval.

Is ondertussen uit op dvd.

8. Slow west - John Maclean



Ik ga hier nog serieus een boon voor westerns beginnen krijgen, ook Once upon a time in the west (op tv) kon mij ten zeerste bekoren. Net als deze Slow west waarin een onervaren jongeman zijn geliefde achterna reist van Schotland naar de VS en door veteraan Michael Fassbender op zijn trip geholpen wordt. Aanrader.

Is al uit op dvd en bluray.

9. Jurassic World - Colin Trevorrow



Deze moest er in, enkel en alleen maar omdat het zo'n trip down memory lane was. Ik zat helemaal terug in de eerst Jurassic Park film en zat te wiebelen als een klein kind in mijn stoel, zo leuk vond ik het. Verdiend in mijn jaaroverzicht dus.

Is ondertussen al uit op dvd en bluray.

10. Café Derby - Lenny Van Wesemael



Nog zo eentje die een feest van herkenning was, alleen al door de periode waarin de film zich afspeelt (de jaren '80). Vlaams en in mijn jaaroverzicht? Jawel, deze hoort daar zeker in thuis.

Vanaf 26 januari op dvd te verkrijgen.

En wat??? Geen Star Wars in het jaaroverzicht???

Nee, want die heb ik - ik schaam mij diep, zó diep - nog steeds niet gezien, hij staat 6 januari op het programma en dan ben ik eindelijk mee in de hype. Jammer genoeg kan hij daardoor niet meer in dit jaaroverzicht...


1 opmerking: