maandag 31 augustus 2015

August wrap-up


Augustus was een monstermaand wat lezen betreft: maar liefst 28 (!!) exemplaren gingen door mijn handen en werden gelezen. Daarvan waren er 6 boeken en 22 strips.

Toch even een kanttekening: ik deed mee aan de booktubeathon van 3 tot 9 augustus en draaide er in die ene week 11 boeken door. En op 15 augustus begon mijn verlof, toen kreeg ik tijd genoeg om te lezen.

Van de 28 boeken werden er 4 beloond met 5 sterren, twaalf kregen 4 sterren, wat ook niet slecht is en er was geen enkel ondermaats en ondergewaardeerd boek met 2 of minder sterren.

Boek van de maand:

Suikerspin - Erik Vlaminck

Ik had gehoopt om deze nog uit te krijgen in juli, maar het lot besliste er anders over. Het boek werd uitgelezen op 2 augustus en krijgt dus in deze wrap-up een plaatsje.

Het verhaal van de siamese tweeling Joséphine en Anastasia, hun "opkoper" Jean-Baptiste Van Hooylandt en nog 2 generaties kermisvolk die daarna komen, zorgde voor een magische leeservaring.

En het is misschien een dooddoener, maar wie De engelenmaker van Stefan Brijs en Woesten van Kris Van Steenberge kon smaken, zal ook ongetwijfeld dit met veel plezier lezen.

Ik las daarna ook nog Miranda van Frituur Miranda, een soort van sequel op Suikerspin, waarin Arthur Van Hooylandt terugkeert, maar het vooral draait om zijn vrouw Miranda. Deze novelle kreeg van mij 4 sterren, omdat het wat van de magie van het oorspronkelijke boek miste maar het blijft een aanrader. Zeker in combinatie met Suikerspin.

Dagboek van een halve indiaan - Sherman Alexie

Dit boek vond ik door het videokanaal Books are my social life op Youtube. Saajid is een redelijk recente booktuber maar ik vind wat hij leest (buiten de gebruikelijke YA-rommel) best wel interessant en deze stond bij hem in augustus ook op de te lezen lijst.

Het (jeugd)boek gaat over Arnold Spirit Junior die opgroeit in een indianenreservaat en al heel wat bagage met zich meesleept: hij werd geboren met allerlei medische problemen en is het pispaaltje van de ander indianen. Maar hij is slim, veel te slim voor het reservaat en vraagt uiteindelijk aan zijn ouders of hij buiten het reservaat naar school mag gaan. Daar is hij de enige indiaan en niet-blanke en ook dat pad loopt niet over rozen.

Voor een jeugdboek vond ik het redelijk heftig, maar het is met zo'n hoop geschreven dat je gewoon verliefd wordt op het boek. Het verhaal is gedeeltelijk gebaseerd op Sherman Alexies eigen ervaringen waardoor het nog waardevoller wordt.

Mars - Andy Weir

Nog een boek dat ik via Booktube ontdekte, want zowat iedereen die dit had gelezen, vond het fantastisch. Reden genoeg voor mij om het ook te proberen.

Astronaut Mark Watney is achtergebleven op Mars na het mislukken van een ruimtemissie. Hij moet er zien te overleven hoewel de kans om ooit gered te worden zowat nihil is: hij zit met een biodome die maar op 30 dagen berekend is en voedsel waar hij slechts een paar maanden mee kan toekomen.

Het lijkt misschien nogal zwaar op de hand, maar het boek zit eigenlijk vol humor aangezien Mark een eeuwige optimist is die daarnaast blijk geeft van heel wat zwarte (galgen)humor.

En natuurlijk wordt dit verfilmd. De film komt ergens in oktober uit onder de naam The Martian (= de oorspronkelijke titel van het boek) met Matt Damon in de hoofdrol. De trailer ga ik hier niet plaatsen, want dan moet je het boek niet meer lezen, hij geeft nogal veel weg van het verhaal...

Preludes & Nocturnes - Neil Gaiman, Sam Keith e.a.

Neil Gaiman is zowat een legende als het op horror/fantasy-boeken aankomt, maar buiten het boek en de film Coraline en de film Stardust, ken ik eigenlijk niets van de man zijn werk.

In de jaren '90 schreef hij het scenario voor de stripreeks Sandman, een reeks die uitgroeide tot zowat het summum van wat het Engelse taalgebied op het vlak van strips had voortgebracht. Reden genoeg om dit ter hand te nemen dus.

In Boek één worden de eerste 8 delen van de comic verzameld waardoor je gewoon kunt doorlezen, wat best leuk is. Dit heet in het Engels een trade paperback (hoewel deze een hardcover is) en ik ben er de laatste maanden heel wat aan het doorjagen.

Sandman is een mythisch wezen dat de dromen van mensen beheert, maar hij wordt op een bepaald moment gevangen genomen en weet pas na 70 jaar te ontsnappen. De hele droomwereld is zowat naar de verdoemenis gegaan tijdens zijn afwezigheid en hij moet alles in het werk stellen om dit weer in orde te krijgen...

Een prachtig verhaal en toch 5 sterren ondanks de ietwat rare tekenstijl waar ik heel hard aan moest wennen in het begin. Boek twee (Het Poppenhuis) heb ik ondertussen ook al gelezen en kreeg van mij 4 sterren. Boek drie (Droomland) ligt ook al op mij te wachten.

Nog vermeldenswaard:

Chew blijft een goeie reeks, delen 4-9 kregen van mij elk 4 sterren.

Horrorstör van Grady Hendrix was een vlotte en leuke leesbeurt in een boek dat er uit ziet als een IKEA-catalogus. Het boek is heel filmisch geschreven en alleen al door de vormgeving het vastnemen waard!
Mijn TBR is ondertussen ook wat gegroeid want in augustus plaatste ik een bestelling bij The Book Depository, een site waar ze goedkoop boeken aanbieden zonder verzendkosten wereldwijd. Geen link want ik vind hun service allesbehalve... De bestelling van vijf boeken werd geplaatst op 17 augustus en tot nu toe (30/08) heb ik er 1 boek van ontvangen:

Deze graphic novel heeft een vrouwelijk hoofdpersonage, werd geschreven en getekend door een vrouw en is daardoor zowat een unicum in de graphic novelwereld. Ik ben benieuwd!

Last minute update:
de rest van de boeken is op de valreep op 31/08 gearriveerd.

Ze kwamen allemaal apart verpakt, kwestie van de postbode wat meer werk te geven blijkbaar.

En toen ik het boek van Brave new world zag, kon mijn ontgoocheling niet groter zijn: dit is niet het boek dat ik bestelde! Als ik de cover met die lelijke baby erop wou hebben, was die wel in mijn winkelmandje beland...

Nope, Book Depository, nooit meer: 14 dagen levertijd en de verkeerde editie van een boek, je mag het allemaal houden in het vervolg...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten