zondag 2 augustus 2015

July favorites


Juli bracht verandering en dan vooral in mijn eetpatroon omdat bleek dat mijn lever het op een falen aan het zetten was... Gelukkig nog niets onomkeerbaars, maar ik moest een heleboel dingen uit mijn dagelijkse eetgewoonten schrappen en dat maakt een mens met momenten heel unhappy.

Dingen schrappen betekent ook dat er nieuwe dingen in de plaats komen, het ene al met wat meer succes dan het andere.

Ik moest melkproducten opgeven - dus melk, kaas, yoghurt... normaal gezien een groot bestanddeel van wat ik eet - en vervangen door sojaproducten en andere aanverwanten. Ik wist al dat ik geen fan van sojamelk was (grassmaak anyone?), maar de sojayoghurt valt nog enigszins naar binnen te werken als er fruit aan toegevoegd is en rijstmelk is écht een topper.

Ook alles met overdadig veel vet en suiker moet ik laten, dus dag met het handje aan chips, chocolade en koekjes...

Maar er was toch een lichtpuntje in al deze kommer en kwel te vinden en dat wordt meteen mijn eerste favoriet van juli:

Bij Delhaize ontdekte ik crackers met héél weinig vet en suiker die nog schandalig goed smaken ook.



Dit knekkebrød van Sigdal komt uit Noorwegen en smaakt fantastisch. Met de versie rozemarijn en zeezout heb ik mijn nieuwe favoriete avondsnack gevonden!

En om in de Scandinavische sferen te blijven, op Netflix dook deze maand een charmante Deense miniserie op: Hjørdis, de spin-off van Rita, de serie over een rebelse lerares die ook bij Netflix te zien is.


Hjørdis is het kneusje onder de leerkrachten en wil in deze 4 afleveringen van een half uur een schoolvoorstelling opzetten rond pesten. De enige kinderen die zich opgeven zijn juist diegenen die uitgekozen worden voor een rondje pesten: een dikke jongen, een doof meisje en haar vriendin die heel onzeker over haar lichaam is (ze is een boomlange slungel die overal boven uitsteekt) en een jongetje dat maar al te graag de prinses in het toneelstuk wil spelen... Als aangekondigd wordt dat kroonprinses Mary de voorstelling zal bijwonen, laat de directrice vier getalenteerde leerlingen van een andere school overkomen omdat ze vreest voor wat Hjørdis op de planken zal brengen.

Je hoeft Rita niet gezien te hebben om van dit klein juweel te genieten én door de duur van 2 uur kan je het in één zitting uitkijken.
Mooie dingen daar in het Noorden.

Tijdens de zomermaanden komen heel wat leuke - of dat moeten we geloven - films in de bioscoopzalen. Inside Out kwam al op 24 juni in de zalen, maar ik raakte pas op 28 juli in de cinema om hem te zien. Dit was ook wat paniekvoetbal van mijn kant, want je weet nooit hoe lang de film in originele versie zal vertoond worden en in het Nederlands? Nee, dank u.



De film wordt overal bejubeld en dat verdient hij ook: groot en klein kunnen genieten van "de stemmetjes in ons hoofd"en zoals het in elke goede Pixarfilm past, zijn er naast lachsalvo's ook droevige momenten terug te vinden.
Een genot van begin tot eind. Hoewel... tijdens de aftiteling krijg je nog enkele grappige fragmentjes te zien en daaruit blijkt - voor mij dan toch - dat de film gemaakt werd door hondenliefhebbers / kattenhaters en dat is een groot minpunt...

Op dvd zag ik het prachtige The tale of the princess Kaguya. Wat ik er van vond, schreef ik hier al neer. Maar een plaatsje bij mijn favorieten van juli verdient de film zeker.




Van 18 tot 21 juli was ik aan het citytrippen in Berlijn, waarover ik hier al schreef. Toch ook een topper!

En tot slot heb ik nog een overzichtje van al het nieuwe leesvoer dat ik mij aanschafte de afgelopen maand. Wees gerust, het is niet elke maand zo erg, maar in juli heb ik mij precies een beetje laten gaan... De booktubers noemen zo'n stapel nog te lezen boeken hun TBR (= to be read) pile en deze komen dus op mijn TBR terecht:


Mooie meisjes las ik tijdens mijn Berlijntrip, maar de vijf andere moeten nog gelezen worden.


Ook wat betreft mijn recente (= de laatste twee jaar) Amerikaanse comicverslaving heb ik mijn best gedaan: vier nieuwe exemplaren en ook nog een boek van Haruki Murakami dat voor 4.95€ bij de Humo zat. Van Murakami heb ik ondertussen drie ongelezen boeken in bezit, tijd dat ik er eens aan begin misschien...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten