zaterdag 7 mei 2016

Free comic book day 2016 - American edition


Na drie Vlaams/Nederlandse edities gooiden de organisatoren van Free comic book day Vlaanderen/Nederland de handdoek in de ring.

In mijn boekenkast zijn exemplaren van deze gratis strips uit de periode 2012-2014 terug te vinden, er zijn er dus jammer genoeg geen meer bijgekomen sinds de editie uit 2014 (editie 2013 kreeg trouwens hier een bespreking).

Maar... de Amerikaanse versie bestaat dit jaar 15 jaar en er zijn zelfs winkels in België die er aan mee doen!

Afgelopen woensdag stond ik de eerste keer in de World's End Comic shop in Gent want in april kwam het eerste deel van een nieuwe comicreeks rond Xena Warrior Princess uit en ik had er mijn handen nog niet op kunnen leggen. Door een gelukkig toeval kwam ik te weten dat er een "nieuwe" comicstore in Gent was en daar moest ik mijn licht eens gaan opsteken.

Nieuw? Niet echt, want in mijn studententijd was ik vaak te vinden in de Betty Boop stripwinkel in de Overpoort waar ik maandelijks mijn Xena en Star Trek comics kwam halen. De winkel heeft na al die jaren eerst een naamsverandering ondergaan en sinds kort zitten ze nu ook op een nieuwe plek in de Ketelvest.

Zij deden dus mee aan de Amerikaanse versie van FCBD en ik er naartoe...

Er was keuze uit 50 verschillende comics, maar er werd vriendelijk verzocht om de keuze tot 5 te beperken, wat ik begrijp (een mens mag ook niet té gretig zijn he). Ik had op voorhand al mijn voorkeuren vastgelegd door langs te gaan op de website en tot mijn grote vreugde heb ik ze ook allemaal te pakken gekregen:

Ja, het zijn er 6, maar de onderste is een previewmagazine...
Doctor Who en Serenity kon ik gewoon niet laten liggen, het zijn twee van mijn favoriete SF-series en als er dan iets gratis te verkrijgen is...
Voorts vond ik The legend of Korra een leuke tekenfilmserie en wou ik wel eens zien wat dat in stripvorm geeft en Suicide Squad is één van mijn meest geanticipeerde films van dit jaar (hij komt uit op 3 augustus), een leesbeurt meer dan waard dus.
Aan Grumpy cat kon ik ook niet weerstaan, kattenliefde tot in de kist he...

Er lag ook nog wat Nederlandstalig werk gratis voor het grijpen, vooral promomateriaal van uitgeverijen, maar toch heb ik deze meegenomen:

Na enig speurwerk blijkt dit een strip in opdracht van de Zwitserse Fondation pour la vie te zijn. De strip werd uitgebracht in 1990 en wil de jeugd waarschuwen voor de gevaren van aids en drugs, wat mij in de winkel al duidelijk werd want er zit achteraan een dossier over veilig vrijen in.
Afgezien van het nogal belerend onderwerp, blijkt het toch een redelijk leesbare strip te zijn als je de besprekingen leest. Ik ben benieuwd...

En van de tafel waarop comics aan 1 euro werden aangeboden (ook speciaal voor de FCBD), nam ik nog deze mee:

Ik heb al veel goede dingen over deze reeks gehoord en voor 1 euro wil ik dat wel eens een kans geven. Als dit eerste deeltje meevalt, koop ik misschien de trades (hierin worden een stuk of 5 comics verzameld in 1 band) later wel.

Dit alles, en maar 1 euro betaald. Niet slecht.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten