zaterdag 14 mei 2016

De boeman (De club van de roofdieren 1) - Valérie Mangin en Steven Dupré


Casterman, 2016
56 p.
Vertaald uit het Frans: The bogeyman (Le club des prédateurs 1)

Ik wou nog wat lichte lectuur gisterenavond voor het slapengaan en nam daarom deze strip ter hand.
Liep dat even anders...

Zoals steeds wist ik op voorhand amper waarover het verhaal zou gaan, kwestie van mezelf toch nog enigszins te verrassen. Maar misschien had ik dat beter wel gedaan want de strip is een ouderwets horrorverhaal waarvan de conclusie zal volgen in deel twee (aangekondigd als Het feest).

Ik had de bui al moeten zien hangen, want de strip opent met de terechtstelling van een jong meisje: omdat ze nadat ze visafval aan het stelen was, de verkoper (per ongeluk?) vermoord had, wordt ze tot de strop veroordeeld. Op zich al vrij hard en redelijk grafisch, maar de mensenmassa die toestroomt om haar te zien hangen, en dan vooral de bourgeoisie die vanuit hun open rijtuig onder het genot van thee en sandwiches het spektakel komen bekijken, maakt alles nog veel rauwer en gruwelijker.

De strip baadt dan nog eens in vale bruintinten op zwarte pagina's (pas op, dat werkt!), waardoor je zeker niet vrolijker wordt.

Bron: casterman.com
De jonge Elizabeth (Liz) woont het spektakel van in de koets bij met haar moeder en ziet daar voor het eerst Jack passeren, een jonge schoorsteenveger. Deze twee worden de onderzoekers van het grote geheim van de Boeman, die in Londen rondwaart.

Jacks vader werd door de Boeman vermoord en niemand neemt dit ernstig omdat ze maar arme drommels zijn. Daarom neemt hij Liz mee naar de schuilplaats van de Boeman, want haar zullen ze misschien wel geloven. Wat ze daar te zien krijgt, doet haar letterlijk verstommen, ze zegt daarna geen woord meer.

Een interessante strip, met prachtig tekenwerk van onze - jawel, 't is een Vlaming - Steven Dupré en een verhaal dat uit de koker van het nieuwe Franse wonderkind Valérie Mangin komt. Zij schrijft de scenario's voor de nieuwe reeks Alex senator (Alex de onversaagde, maar dan 30 jaar later en ouder) en had eerder het drieluik Spiegelingen in de reeks Vrije vlucht.

Knap werk dat 4.5/5 verdient.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten