zondag 28 juli 2019

Holy sister - Mark Lawrence


Harper Voyager, 2019
343 p.
Niet vertaald

Holy sister is het laatste deel van de Book of the Ancestor-trilogie, een fantasyserie die begon met Red sister en verder ging in Grey sister.

Veel kan ik over de inhoud niet kwijt, omdat die spoilers kan bevatten voor de vorige twee boeken, maar ik wil er wel *iets* over kwijt...

Het derde deel speelt zich in twee verschillende tijden af: je hebt de hoofdstukken die zich meteen na boek 2 afspelen en dan het verhaal 3 jaar later.

Hierdoor had ik het in het begin wat moeilijk, ik geraakte niet meteen in het verhaal en begon te vrezen dat dit derde boek compleet in de schaduw van de twee voorgaande zou staan, zonder er nog noemenswaardige dingen aan toe te voegen.

Maar dan maakte het verhaal een sprong in de juiste (voor mij dan toch) richting en zat ik midden in de actie, de tweede helft van het boek werd in recordtempo uitgelezen want ik moest gewoon weten hoe het afliep...

Was de afloop bevredigend? Toch wel. Zeker omdat ik tijdens de eerste 100 pagina's zat te vrezen dat het verhaal nergens naartoe ging en het dat opeens wél deed.

Deze reeks doet ook iets anders: spelen met de verwachtingen en "vooroordelen" van de lezer. Wanneer een groep soldaten aanvalt, blijken er altijd vrouwen tussen te zitten, iets wat je pas te weten komt als er iets staat als "De soldaat viel, ze hield haar zwaard vast" of zoiets. Ook het feit dat een Lord niet per sé mannelijk moet zijn, is verfrissend. Het is gewoon een titel, niet meer of minder. En nu ik er over nadenk... Nergens wordt iets verboden "omdat je een meisje/vrouw bent".
Verfissend. Ik zei het al.

Dat Mark Lawrence daarentegen soms uit bekende vaatjes tapt is bijna onvermijdelijk. Sommige onderdelen van het verhaal deden me met momenten aan andere dingen denken (Stargate, Avatar: the last airbender, Star Wars...), maar dat is nogal onvermijdelijk als je je in het fantasygenre gaat begeven. Alles is wel al eens ergens gezegd of gebruikt. Het neemt niet weg dat dit een geweldige reeks is.

Een verdiende 4 sterren voor het laatste deel in de trilogie.

Ik las daarna nog het kortverhaal Bound, dat zich afspeelt tussen boek 2 en 3. En eigenlijk had ik het zo moeten lezen, want daarin komen kleine elementjes voor die meer duidelijkheid scheppen voor boek 3. Maar het lukte ook andersom hoor. Drie sterren voor het kortverhaal.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten