zondag 14 juli 2019

Gentleman Jack : the real Anne Lister - Anne Choma


BBC Books, 2019
368 p.
Niet vertaald

Ik denk dat het nu uit mijn systeem is...

Na de laatste aflevering van Gentleman Jack op BBC1 begon ik aan het begeleidende boek bij de serie en ik zeg niet dat de ladycrush voorbij is, maar het beheerst mijn leven niet meer.

De onder-ondertitel van dit boek is The official companion to the BBC-series en dat is ook wat je krijgt. Mensen die klagen dat hier niet het hele leven van Anne Lister uit de doeken wordt gedaan, hebben die ondertitel duidelijk niet gelezen.

Het hoofdbestanddeel van dit boek zijn namelijk de 2 jaren uit haar leven die in het eerste seizoen van de serie worden behandeld. Je krijgt natuurlijk kort haar leven te lezen voor 1832 én ook wat er na 1833 met haar gebeurde, maar de hoofdbrok is wat je in de serie te zien kreeg: hoe Anne Lister terugkeert naar Halifax nadat de vrouw met wie ze haar leven wou delen met een man trouwt, en hoe ze zich in het leven van Ann Walker (heel van Annes en Anns in dit boek) wurmt en van haar de ideale partner wil maken en daar ook in lijkt te lukken...

Het mooie aan dit alles is dat het boek doorspekt is met citaten uit het echte dagboek van Anne Lister, ze hebben voor de serie gewoon kunnen putten uit de schat aan informatie die deze Engelse landeigenares zelf heeft nagelaten. En daaruit blijkt dat Anne Lister iemand was die zelf heel veel over haar "natuur" had nagedacht en er vrede mee had. Ze verzoende zich met haar lot omdat het was wat God voor haar had voorzien, want diepgelovig was ze ook. Je moet het maar kunnen in die tijd.

Doordat ze haar dagboek had, had ze een soort van zelfgeschapen therapie waarin ze kon reflecteren over haar leven en alles wat ze voelde, dacht en meemaakte. Waarschijnlijk was dit de reden waarom zij zo stevig in haar schoenen stond en ook de reden waarom Ann Walker - die geen dagboek bijhield - eigenlijk heel wat moeite had met wat haar "overkwam" toen ze verliefd werd op Anne Lister, iets wat ook heel mooi in de serie naar voren komt.

Wat ook duidelijk wordt wanneer je het boek leest - en dit komt iets minder naar voren in de serie - is dat Anne Lister een product van haar tijd was. Zo keek ze neer op de werkende klasse en was ze tegen het algemeen stemrecht (enkel voor mannen in die tijd). Niet omdat vrouwen niet konden gaan stemmen, maar wel omdat boeren en werklui niet zouden moeten kunnen bestemmen over wie het land moest regeren, dat was een privilege voor landeigenaren - en daarom zou zij dus óók moeten kunnen stemmen, wat dus niet het geval was. Ze deed dan maar the next best thing: ze dwong haar huurders om op de tory's te stemmen, want dat was waar zij haar heil zag.

Haar geliefdes waren ook allemaal dames van rang en stand. Ze zou nog niet omgekeken hebben naar iemand die niet van adel was. En dat vooral omdat ze iemand nodig had die haar financieel kon steunen aangezien haar jaarlijkse toelage nu niet van de hoogste was en ze ambitieuze plannen voor haar landgoed had. Enige pragmatiek was haar niet vreemd...

Dit was een aangenaam boek om te lezen naast de serie, zeker omdat ik meer achtergrondinformatie bij de figuur van Anne Lister kreeg. Mijn mond viel een paar keer open van verbazing bij wat zij zich eigenlijk allemaal permitteerde in het verkrampte Hannover tijdperk (ofte Georgian era in het Engels), in de boeken van Jane Austen komt dat niet voor hoor...

Nu is het wachten tot de reeks ergens bij ons wordt vertoond - ja, je kan dit momenteel bij Telenet Play bekijken, maar da's voor de happy few - en ik mij helemaal opnieuw kan verliezen in deze briljante serie.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten