zondag 3 februari 2019

Januari wrap-up


Januari was een heel mager leesbeestje bij mij...

Ik las het "fantastische" totaal van 4 items en wacht tot je hoort wat die waren: 2 strips, 1 prentenboek en 1 ieniemienie mopachtig boekje.

De schaamte is reëel.

Maar ik moet er ter verdediging wel aan toevoegen dat ik nog in 3 boeken begonnen was, maar die niet heb uitgelezen omdat ze me niet konden boeien. En die ga ik dit jaar ook bijhouden, gewoon om te zien wat ik in mijn handen gehad heb en waar ik tijd aan verspild heb.

Het eerste boek dat mij niet kon boeien, was Codenaam Villanelle, het boek waarop de serie Killing Eve gebaseerd is. En aangezien die serie het echt wel deed voor mij, gaf ik het boek een kans. Maar dit is gewoon saaiheid gestapeld op saaiheid. Dat ze uit dit materiaal zo'n schitterende tv-reeks konden puren, is gewoon een wonder.

Daarna gaf ik het op om verder te lezen in Heimat: terug naar het land van herkomst, een graphic novel waarin auteur Nora Krug wil te weten komen wat "Duits zijn" nu eigenlijk wil zeggen. Want in haar opvoeding werd vooral de nadruk gelegd op wat het niet mocht zijn. Maar ook dit was niet echt boeiend te noemen en werd daarbovenop nog gedrukt in zo'n onaangenaam leesbaar lettertype dat ik het halverwege (het boek heeft toch 284 pagina's) opzij gooide.

Het laatste boek dat het niet deed voor mij was Meneer Kato speelt familie, het tweede boek van Milena Michiko Flasar. Haar eerste boek, Een bijna volmaakte vriendschap, schopte het tot in mijn top 10 van 2015 dus dat wou ik wel eens gaan lezen. Jammer genoeg heeft ze wat last van het tweedeboeksyndroom en kon ik niet in het verhaal komen...

Jammer van deze drie boeken, want die leken zo veelbelovend.

Van wat ik dan wel las, kregen er 3 vier sterren en eentje drie, wat op zich niet slecht is.

"Toppers" van de maand werden twee strips:

Sunstone. Book two - Stjepan Sejic

Image Comics, 2017
504 p.
Niet vertaald

Dit is de tweede gigantische bundeling van Sunstone en meteen ook het einde van de reeks.

We volgen nog steeds de lotgevallen van Ally en Lisa, maar door misverstanden zijn ze een tijdje uit elkaar. We bevinden ons in een context van BDSM, maar het is vooral de vriendschap en liefde die je uit deze strip onthoudt. Dit is gewoon een hartverwarmende reeks.

De eerste helft van deze bundeling las ik al in oktober vorig jaar, maar ik stopte toen plots. De tweede helft werd in januari gelezen (het was dus zelfs maar een half boek!).

Haven (Monstress, #3) - Marjorie M. Liu en Sana Takeda

Image comics, 2018
168 p.
Niet vertaald

Het lezen van dit deel van Monstress had wat voeten in de aarde: ik bestelde het via amazon.de, maar kreeg de Duitse versie thuis geleverd. Op zich niet zo'n probleem, maar die strip was in een ander formaat dan de Engelse en paste er dus niet bij. Dit werd gemeld en ik kreeg mijn geld terug en mocht de strip houden. Dan bestelde ik hem maar bij de lokale comicboer, maar toen ik hem ging afhalen, vonden ze hem nergens terug... Bijbestellen dus en een goeie maand later kon ik hem gaan halen. Van een werk van lange adem gesproken.

In deel 3 volgen we nog steeds Maika Halfwolf in wiens lichaam ook een "oude god" huist. Wanneer die naar buiten komt, is moord en doodslag het gevolg.

Maika en haar vrienden zijn op de vlucht voor iedereen die hen wil doden en het is nog niet helemaal duidelijk waar het verhaal naartoe wil. Maar dit is zo mooi getekend en blijft boeien dat ik het vier sterren gaf.

100 reasons to panic about being a cat lady - Knock Knock

Dit kleine boekje kreeg ik van mijn zus cadeau tijdens de eindejaarsfeesten. Het is niet meer dan 100 mopjes over hoe katten je leven inpalmen, maar het was heel herkenbaar.

Zeker deze:

Bijna letterlijk hoe Egon en ik elke avond doorbrengen...
Dus ook vier sterren, maar dan "in zijn genre".

Laatste boek dat ik las was een prentenboek.

Vigo's vliegende boekwinkel - Jen Campbell

Veltman, 2018 (oorspr. 2017)
32 p.
Vertaald uit het Engels: Franklin's flying bookshop

Jen Campbell is iemand die ik al jaren volg op Youtube en ze heeft al een aantal boeken uit. Dit prentenboek is haar eersteling voor kindjes en wou ik wel eens lezen maar liefst in vertaling want prentenboeken zijn nu niet meteen dingen die ik voor mezelf zou kopen. De bibliotheek bracht raad.

Vigo (in het Engels Franklin) is een draak die houdt van lezen en hij zou daar graag met anderen over praten, maar iedereen heeft schrik van hem. Op een dag komt hij Luna tegen, een meisje dat helemaal geen schrik van hem heeft en samen zullen ze een vliegende boekwinkel opzetten waar iedereen van boeken kan genieten.

Dit was een charmant verhaaltje over leesplezier en Jen Campbell heeft ondertussen al een tweede prentenboek uit: Franklin and Luna go to the moon. Laten we hopen dat ze als Vigo en Luna snel in het Nederlands te lezen zullen zijn...

En dan toch voor de goede orde: ik ben momenteel nog in 2 boeken bezig. Een kanjer van 500+ bladzijden waarin ik halfweg ben een eentje waar ik toch al 100 bladzijden ver in ben. Ik heb dus wél gelezen in januari...

Alles wat ik las in januari.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten