woensdag 11 april 2018

Obsidio - Amy Kaufman en Jay Kristoff


Rock the boat, 2018
615 p.
(Nog) niet vertaald

Obsidio is het derde en laatste deel van de Illuminae files. De vorige delen Illuminae en Gemina werden al lovend op mijn blog besproken.

Het opzet is nog steeds hetzelfde: we krijgen chatgesprekken, uitgeschreven videobeelden, rapporten, transcripties van geluidsfragmenten en nu ook tekeningen...

In deze drie boeken lezen we het relaas van de aanval op de uitpost Kerenza IV op een verre verlaten planeet. In het eerste boek volgden we Kady en Ezra die weten te ontsnappen van Kerenza IV na de aanval. In het tweede boek kregen we het verhaal van Hanna en Nik die op het ruimtestation Heimdall zaten waarnaar Kady en Ezra aan het vluchten zijn.

In dit derde boek keren we terug naar Kerenza IV en volgen we Asha, Kady's nicht, die achterbleef na de aanval en er als verpleegster/apotheker in het ziekenhuis werkt. De hele kolonie werd overspoeld door soldaten en één van hen blijkt Rhys te zijn, een oud vriendje van haar - en de reden waarom ze ooit op Kerenza IV beland is. Ook oude bekenden uit de vorige boeken duiken terug op en zo blijft de herkenning natuurlijk groot.

De situatie op Kerenza IV is ronduit bar te noemen: de kolonie wordt geplaagd door sneeuwstormen, er is ver geen eten meer en de overgebleven kolonisten moeten brandstof mijnen voor de ruimtecruiser die boven de planeet hangt zodat die terug kan keren naar Heimdall. Wie niet in de mijnen aan het werk is, zit opgesloten om de mijnwerkers tot werken aan te zetten. En voor de rest patrouilleren soldaten door de straten, is er een avondklok ingesteld en beweeg je je best niet te veel om niet neergeschoten te worden.

Het weerzien tussen Asha en Rhys is allesbehalve hartelijk te noemen - door hun voorgeschiedenis en omdat hij rondloopt in het uniform van de bezetters. Dat hij eigenlijk gewoon een computertechnicus is, kan haar aanvankelijke weinig schelen. Maar er is ook een verzetbeweging actief op Kerenza IV en daarvoor zal Asha toch weer contact moeten zoeken met Rhys...

Naast de mensen op Kerenza IV blijven we ook de overlevenden uit de vorige boeken volgen en daar duikt dan weer ieders favoriete geschifte AI Aidan op. Jawel, deze artificiële intelligentie heeft de vorige avonturen min of meer overleefd en speelt ook nu weer een belangrijke rol in het verhaal. Dat een mens zo kan meeleven met iets dat enkel maar virtueel bestaat, is compleet voor de rekening van het schrijversduo van deze boeken. Chapeau.

Vier sterren voor dit derde en laatste deel. Gelukkig hebben de auteurs ook nog andere boeken geschreven...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten