maandag 2 april 2018

Maart favorites


Het voelt een beetje raar om het over mijn favorieten van maart te hebben als de hele maand overschaduwd wordt door het afscheid dat ik heb moeten nemen... Maar daar schreef ik hier al over. Ik ga mensen er niet verder mee lastig vallen hoewel het nog steeds niet verwerkt is.

Toch zijn er een paar lichtpuntjes geweest, zelfs ronduit verslavende (waarschijnlijk als verwerkingsproces...):

Via het werk werd ik geconfronteerd met de app Flow Free, een spelletje waarin je gekleurde balletjes in een rooster met elkaar moet verbinden. Lijkt in eerste instantie heel eenvoudig, maar naarmate je vordert in het spel, wordt het steeds moeilijker.

Ideaal om wat dode momenten te vullen en soms compleet frustrerend als je het niet meteen (of na een half uur proberen) vindt. Ronduit verslavend en ook geestverdovend, wat ik wel eventjes nodig had.

Daarnaast heb ik mij ook intensiever op de website en app Letterboxd gestort.

Ik zocht al langer een site die - net als Goodreads voor boeken - alle films die ik gezien heb, kan bijhouden. En dat gaat probleemloos hiermee.

En: films die je niet terugvindt (zoals oudere Belgische films), kan je makkelijk zelf toevoegen. Altijd leuk. Nog leuk: hier kan je halve sterren geven, een gemis dat al jaren aangekaart wordt bij Goodreads.

Van films gesproken: ik ben geen enkele keer in de cinema geraakt in maart, hoewel er films waren die ik wou zien. Het lukte gewoon niet...

Maar dat wil niet zeggen dat ik niets gezien heb! Volgens Letterboxd zag ik maar liefst 13 films. Dat ik op een verloren weekend er maar liefst 5 doorjoeg, hielp natuurlijk.

Vier films kregen van mij vier sterren en twee daarvan waren kortfilms die ik op Canvas zag. Daar vertonen ze elke zaterdagavond een kortfilm voor de langspeelfilm die op het programma staat. En er zitten pareltjes tussen!

Toppers daar waren Sing en Getting fat in a healthy way.

Sing is een Hongaarse film over twee meisjes die in een schoolkoor zingen. De koorleidster houdt er dubieuze praktijken op na en dat zal haar duur te staan komen...

In Getting fat in a healthy way (van Bulgaarse makelij) bevinden we ons in een wereld waar door een ongeluk met de maan iedereen die minder dan 120 kg weegt, van de aarde wegzweeft en in de atmosfeer verdwijnt. Een magere jongeman - die het maar niet lukt om aan te komen - wordt verliefd op een stewardess en wil er alles aan doen om haar te kunnen ontmoeten.

Ze mogen daar nog zo'n filmpjes uitzenden op Canvas.

De twee andere films die van mij vier sterren kregen waren toevallig beide documentaires: Next goal wins en The eagle huntress.

Next goal wins besprak ik al in mijn decoderopkuisbericht.

In The eagle huntress volgen we Aisholpan, een meisje uit Mongolië dat wil leren jagen met een arend. Probleempje: enkel mannen mogen dit en de meeste zien het niet zitten dat een meisje hun nobele jachtkunst leert.

De film heeft zijn foutjes (die voice over van Daisy Ridley is compleet overbodig, het lijkt Aisholpan allemaal probleemloos te lukken...), maar hij is gewoon heel mooi. De landschappen, het nomadenleven... Niet dat ik meteen naar Mongolië wil trekken, maar het doet wel wegdromen.En dan was er natuurlijk ook nog Annihilation op Netflix. Geen vier sterren hier, maar toch een degelijke 3.5 en het is een aanrader.Twee reeksen die ik integraal in maart bekeek:

Ook ik ben gezwicht voor De luizenmoeder op NPO3. De serie liep al langer, maar ik kon de gemiste afleveringen gelukkig nog online bekijken. Nu gaat dat jammer genoeg niet meer.Hier krijgen we de microkosmos van een basisschool te zien, met de tirannieke juf Ank (vooral naar de ouders toe), een compleet onbekwame directeur, een conciërge met PTSS en ouders die zichzelf in een bepaalde hiërarchie zien.

Grappig, echt waar!

Op Canvas werden we dan weer getrakteerd op Stella Blomkvist, een IJslandse serie over een advocate die zich in de IJslandse politieke krochten moet begeven om bepaalde zaken op te lossen.Klinkt als iets wat ik totaal niet zou willen zien, maar ik heb genoten! Stella is een heerlijk personage met een fantastische sidekick (haar huisbazin/beste vriendin) en het is zo oneerbiedig als kan zijn.

Hier is een bedankje voor Canvas echt op zijn plaats.

Qua quiz was het maar een matige maand. Er werd 1 keer deelgenomen, maar we werden toch mooi 15de op 53 ploegen in de 16de Kwatrechtse quiz!

En dan is er natuurlijk nog de obligate book haul. De eerste helft van maart heb ik mij heel kalm gehouden en werd er geen enkel boek aangekocht. Maar daarna... 't Is een beetje uit de hand gelopen vrees ik. Ter verdediging: ik won ook 1 boek, daar heb ik dus zelf geen aandeel aan, maar in de rest natuurlijk wel...

Ik belandde op een dag in de lokale Standaard Boekhandel en daar hebben ze sinds een goed half jaar ook Engelstalige boeken (kan ik enkel maar toejuichen) en ik kon me niet inhouden. Swimming lessons van Claire Fuller werd aangeschaft.

Van Claire Fuller las ik al haar debuut Our endless numbered days, een boek dat grote indruk op mij maakte. Hopelijk is dat hier ook het geval.

Daarna zag ik dat ze op Bol boeken van Karin Slaughter aan 10€ het stuk aanboden mét een gratis novelle van haar hand er bij:

Ik kocht Triptiek en Versplinterd, haar twee boeken in de Will Trent serie. Laatste adem was het gratis boekje.

Ik moet nog de drie laatste boeken in de Sara Linton serie lezen vooraleer ik aan deze twee kan beginnen, maar Laatste adem kan ik wel al lezen: dat is een prequel op Goede dochter, een boek dat ik vorig jaar las. Het boekje had ik dus 2 keer, maar het andere heeft zijn weg naar de bibliotheek gevonden.

En omdat het die week Boekenweek was, kreeg ik er gratis en ongevraagd Gezien de feiten van Griet Op de Beeck bij:

Het boekje veroorzaakte heel wat controverse bij verschijnen en daarom heb ik het ook al gelezen (zie mijn wrap up). Ik wou zelf zien wat al de commotie was. En ik had het beter niet gelezen. Pure tijdverspilling...

Na het zien van Annihilation, wou ik het boek ervan gaan lezen (omgekeerde volgorde, ik weet het...) en aangezien de Nederlandse vertaling uit de bib mijn haren ten berge deed rijzen, kocht ik maar meteen de omnibus met de drie boeken uit de Area X serie van Jeff Vandermeer:

Die was trouwens goedkoper dan de drie boeken apart én het is een hardcover. Kan maar mooi staan in mijn boekenkast...

Laatste toevoeging aan mijn boekenkast werd Het boek Joan van Lidia Yuknavitch:

Dit boek had ik al toegevoegd op mijn nog te lezen lijst op Goodreads en toen was er op de blog boekvinder.be een winactie voor het boek. Onder het motto: wie niet waagt, niet wint (en ik win ook nooit) deed ik mee.

Wonder boven wonder won ik nog ook! Nu moet het boek zeker gelezen worden.

En dat brengt mij bij een TBR-stapeltje (to be read, ofte nog te lezen) dat ik voor een zeldzame keer heb samengesteld:

Het boek Joan staat er op omdat ik nu ik het gewonnen heb, het zeker wil lezen. Laatste adem omdat het zo'n kort boekje is en ik wel wil weten wat er nog met Charlie Quinn gebeurde voor Goede dochter begon.

Tschick is een boek dat al lang op mijn te lezen lijst staat en nu de dvd van de verfilming uit is, wil ik het snel gelezen hebben voor ik de film zie. Die is trouwens van de hand van Fatih Akin, waarvan ik onlangs Aus dem Nichts zag.

Zelfde verhaal met Het literaire aardappelschiltaart genootschap van Guernsey (die titel!!), hiervan komt de verfilming in juni bij ons in de zalen en tegen dan moet het ook gelezen zijn.


Au coeur du cinéma avec Cinenews.be

Wat Little fires everywhere betreft, dat boek heb ik al maanden liggen en wou ik meteen lezen toen het verscheen. Het is er alleen nog niet van gekomen...

Dat ik nu zo'n stapeltje te lezen materiaal heb, wil niet zeggen dat ik ze allemaal al in april ga uitlezen. Ik zie wel, maar hoop ze toch tegen eind juni uit te krijgen.


1 opmerking:

  1. Veel sterkte met het verlies van je kat! En ik ben blij om te zien dat Het Boek Joan een fijn huisje heeft gevonden :)

    BeantwoordenVerwijderen