zondag 31 december 2017

December wrap up


Voor het eerst in maanden (en zelfs jaren) las ik meer boeken dan strips: 7 boeken en slechts 1 strip.

Maar dat wil niet zeggen ik zeven kleppers van boeken las: het ging hier over 1 prentenboek, 2 dunne boekjes, 3 boeken van normale lengte en een klepper van meer dan 500 pagina's - maar die bestond zowat de helft uit tekeningen...

Drie van deze boeken kregen van mij 4 sterren, vier kregen er 3 en ik had weer een stinkertje dat slechts 2 sterren kreeg.

En ik heb een boek van de maand deze keer:

Thornhill - Pam Smy

Ploegsma, 2017
539 p.
Vertaald uit het Engels: Thornhill

Dit boek las ik - hoewel het dus meer dan 500 pagina's telt - uit op minder dan een dag. Dit was mogelijk aangezien zowat de helft van het boek verteld wordt in tekeningen. En ja, dat doet denken aan de boeken van Brian Selznick die daar zowat zijn handelsmerk van gemaakt heeft, maar ik vond het zóveel beter.

Er worden twee verhalen door elkaar verteld in Thornhill: we krijgen dagboekfragmenten te lezen van Mary die in 1982 in het meisjesweeshuis Thornhill verblijft en die daar ongenadig gepest wordt door "zij", een ander meisje dat superpopulair is en dat aan de zwijgzame Mary (ze lijdt aan selectief mutisme) een ideale prooi heeft.
Het getekende deel van het boek gaat dan weer over Ella, die in 2017 met haar afwezige vader in het huis naast het vervallen Thornhill komt wonen. Zij ziet in de tuin een meisje lopen en wil meer weten...

Thornhill wordt in de markt gezet als een spookverhaal voor kinderen, maar ik zou het niet zomaar in de handen van elk kind gaan stoppen. Want het is zoveel meer dan een simpel spookverhaal: je hebt al het zware pesten, maar er komt ook zelfmoord, eenzaamheid, onmacht en moord aan bod. Direct een hele boterham om kinderen te laten lezen.

De tekeningen in het boek zijn prachtig, maar tevens serieus griezelig. Ik begon het boek in bed te lezen en er was één tekening waar ik toch de rillingen van kreeg:

Je moet dit in context zien: 't is donker, je ligt alleen in bed en dan zie je zo'n gezicht opduiken...
Thornhill is een heel pakkend boek, op een originele manier verteld en het laatste boek dat ik las in 2017 mag meteen mijn best gelezen boek uit december zijn.

Vier sterren.

De andere viersterrenboeken van december:

The underground railroad - Colson Whitehead

Bespreking hier.

Waar is de Wookiee? - Ulises Farinas

Meis & Maas, 2015
44 p.
Vertaald uit het Engels: Where's the Wookiee?

Het lijkt misschien vreemd om een zoekboek zonder noemenswaardige tekst vier sterren te geven, maar ik gaf die voor het pure plezier dat ik had in het terugvinden van Chewbacca en andere Star Wars figuren in de overbevolkte tekeningen van Ulises Farinas.

Uren zoekplezier gegarandeerd! En er is ook al een tweede deel...

Driesterrenboeken die een bespreking kregen op deze blog:

Wonder Woman : Warbringer - Leigh Bardugo

Bespreking hier.

Kerstdagen - Jeanette Winterson

Bespreking hier.

Een zachte hand - Leïla Slimani

Bespreking hier.

Kerst met Poirot - Agatha Christie

Bespreking hier.

En dan zijn we aangekomen bij de stinker van de maand:

De tempel der onsterfelijken (Yoko Tsuno, #23) - Roger Leloup

Dupuis, 2017
48 p.
Vertaald uit het Frans: Le temple des immortels

Ik heb op deze blog al mijn liefde voor deze stripreeks bezongen, maar de laatste albums gaan jammer genoeg van kwaad naar erger...

In De tempel der onsterfelijken wordt Yoko nog maar eens (dat was namelijk ook al het geval in het vorige album, Khany's geheim) door een Vineaanse drone naar buiten gelokt om Khany en co te gaan helpen. Maar net als in dat vorige album wordt er niet veel meer gedaan dan naar elkaar roepen ter herkenning (hoeveel namen er niet in hoofdletters, vet en met een uitroepteken in dit album staan!), wordt er veel te veel uitgelegd en komen er bakken personages terug uit vorige albums die niets bijdragen aan het verhaal.

En er was te weinig Khany.

Twee sterren voor dit geflopte album en Roger Leloup mag nu écht wel met pensioen gaan. Als je 84 bent, mag dat wel eens...

Alles wat ik las in december.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten