dinsdag 13 juni 2017

The power - Naomi Alderman


Penguin, 2017 (oorspr. 2016)
340 p.
(Nog) niet vertaald


Van de achterflap:

All over the world women are discovering they have the power.

With a flick of the fingers they can inflict terrible pain - even death.

Suddenly, every man on the planet finds they've lost control.

The day of the girls has arrived - but where will it end?

Dit boek las ik op 2 dagen uit én dat was al op 5 juni, maar ik kon mijn gedachten maar niet op een rijtje krijgen...

Ja, het leest vlot en ja, het doet mensen nadenken. Maar op de een of andere manier had ik toch iets helemaal anders van dit boek verwacht.

Waarover gaat het?

In een nabije toekomst / een alternatieve realiteit blijken tienermeisjes over een speciale kracht te beschikken: ze kunnen elektriciteit opwekken in hun lichaam en die dan via hun handen naar buiten laten komen zodat ze er anderen pijn mee kunnen doen en zelfs doden. Extra bonus: meisjes kunnen diezelfde kracht opwekken bij oudere vrouwen, zodat na een tijdje elke vrouw over deze kracht beschikt.

En dan begint het: in de Westerse wereld valt het allemaal nog mee, hoewel al na een paar dagen op school meisjes en jongens gescheiden worden gehouden en er een heksenjacht ontstaat op vrouwen die deze kracht ten toon spreiden. Maar in India en het Midden-Oosten loopt het helemaal uit de hand, want hier nemen vrouwen letterlijk wraak voor alle onrecht dat hen in de jaren ervoor werd aangedaan.

En dan zit je als lezer een beetje te juichen.

Tot er een vrouwenstaat wordt opgericht en de mannen er alle rechten worden ontzegd.

Gedaan met lachen.

We volgen in het boek 4 personages: een Amerikaanse politica die al heel haar leven tegen het glazen plafond stuit, een meisje dat de gruwelen van de pleegzorg van nabij kent en zich zal ontwikkelen tot "Mother Eve", een religieuze figuur met niet zo fijne bedoelingen, een Britse gangsterdochter die op de vlucht moet voor degenen die haar moeder doodden en een Nigeriaanse journalist (de enige man) die zich middenin de veranderingen bevindt waar de wereld door moet.

Hierdoor volg je de revolutie of "the day of the girls" van heel dichtbij en vanuit verschillende oogpunten. En hoewel iedereen natuurlijk zijn voorkeuren zal hebben, zijn die oogpunten stuk voor stuk boeiend.

Zoals al gezegd, leest het boek heel vlot en zit je in het begin met hoera-gevoelens wanneer vrouwen eindelijk hun rechten claimen in de landen waar ze er nu helemaal geen hebben. Maar een mens blijft natuurlijk een mens, maakt niet uit welk geslacht en corruptie loert altijd om de hoek...

The power is een boek dat doet nadenken, vlot leesbaar is en heel toegankelijk voor zowat iedereen. En toch... Ik miste iets, namelijk die extra vonk waardoor een boek van gewoon goed naar schitterend wordt omhoog getild.

Maar buiten dit laatste is het boek een echte aanrader. Voor iedereen. M/V/X.

Oorspronkelijk gaf ik het 3.5 sterren maar ik denk dat ik toch naar 4 ga.

Trouwens, op 7 juni won dit boek de Women's Prize for Fiction en hoewel het een omstreden winst is (niet het meest literaire boek op de shortlist, eerder een publieksfavoriet), kan ik helemaal begrijpen waarom deze roman gewonnen heeft. Tijdsgeest en zo...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten