dinsdag 29 december 2015

De Slegte reading challenge 2015


2015 was zonder twijfel het jaar van de reading challenges: in het Engelse taalgebied had je de popsugar challenge, op Goodreads kan je elk jaar een doel van een aantal gelezen boeken instellen, Bookriot deed ook zijn duit in het zakje met een reading challenge waarin diversiteit centraal stond en er waren kleine uitdagingen doorheen het jaar, zoals de Booktubathon waaraan ik in augustus deelnam.

Eerst dacht ik dat zo'n uitdaging in het Nederlands niet bestond, tot ik halverwege het jaar eens binnensprong bij De Slegte en daar hun eigen reading challenge zag liggen met 32 opdrachten.

Ik heb ondertussen ook al ontdekt dat er een paar andere Nederlandstalige spelers op de markt zijn voor een uitdaging in 2016: de Iedereen Leest boekenbingo (waarin ze alle bovenstaande lijsten zijn gaan uitvlooien om hun eigen lijst samen te stellen) en de Hebban reading challenge, waarbij ze - handig - leestips per categorie geven.

Maar ik wou het hier hebben over mijn persoonlijke De Slegte reading challenge resultaten:

Al van voor ik er aan begon, wist ik dat het onbegonnen werk zou zijn om alle uitdagingen te halen. Enkel en alleen al omdat één van de opdrachten "een boek waarvan je moeder houdt" is. Mijn moeder leest gewoon nooit. In heel mijn leven heb ik haar slechts 1 boek zien lezen: Het parfum van Patrick Süskind en dat las ik in die periode tegelijk met haar en was 3x sneller klaar...
Ik dacht eventjes hiervoor een oplossing gevonden te hebben door over te gaan naar mijn vader, die wél leest. Maar toen ik hem er naar vroeg, kreeg ik enkel een onnozel glimlachje als antwoord. Deze opdracht viel dus af.

Zelfde voor de opdracht "een boek aanbevolen door een vriend": niemand wou mij een boek aanraden, is dat nu zo moeilijk??? Correctie, er was wel iemand die boeken aanraadde: Imelda, maar haar aanbevelingen waren stuk voor stuk zulke enorme kleppers dat ik er mij niet door zag te komen, mijn excuses daarvoor...

Ik lees geen non-fictieboeken en kon mij er dit jaar ook niet toe brengen om zoiets te lezen, nog een afvaller dus. Net als "een boek dat je moest lezen op school maar niet gedaan hebt". Ik was zo'n brave leerling die altijd alles las dat moest gelezen worden, dus daar kon ik niets mee aanvangen... En de opdracht "een boek waar je in was begonnen, maar nooit hebt uitgelezen" is zo onnozel als ze groot is: waarom zou ik mezelf een tweede keer de kwelling van een oninteressant boek aandoen als ik het de eerste keer al niet kon pruimen?

*Correctie*
Het blijkt dat ik tóch een non-fictieboek gelezen heb dit jaar: Gekke dingen die klanten in boekwinkels zeggen van Jen Campbell, nog eentje dat ik kon afvinken dus...
*Correctie*

Buiten deze 5 opdrachten, zag ik het helemaal zitten en mijn reading challenge werd netjes ingevuld.

Ook nog, eerlijk is eerlijk: voor het toneelstuk schreef ik er een op dat ik live on stage gezien heb, maar da's zo'n beetje als een luisterboek, niet?

Nu, dat ik (ver) alles heb kunnen invullen, wil niet zeggen dat het allemaal aanraders zijn op mijn lijst. Er zaten serieus wat stinkers tussen, met als absolute dieptepunt De witte duif van Santa Montefiore, zelden zo'n slecht geschreven 100 pagina's gelezen, waarom deze schrijfster zo graag gelezen wordt, is mij een absoluut raadsel... Andere uitschieter in negatieve zin was IJstweeling van S.K. Tremayne, wat een snoozefest was dat zeg! Ik las het op den duur met sprongen van 10 pagina's, was nog steeds mee met het verhaal, maar zat me onnoemelijk te vervelen. Ook Het meisje op de trein van Paula Hawkins was een grote teleurstelling (never believe the hype!) en Eenmalige zonde van Stephen King kon maar half bekoren want 1 van de 2 kortverhalen was gewoon oersaai...

De stinkers van het jaar, hier zijn ze!
Ben ik blij dat ik de challenge afgerond heb?
Jawel, daar mag je zeker van zijn!

Ga ik er in 2016 ook aan eentje meedoen?
Nee, gewoon omdat het te veel stress geeft in mijn leesgedrag en het moet nog altijd genieten blijven...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten